Στις 5 Φεβρουαρίου 1975, η κυβέρνηση της Isabel Perón εγκαινίασε την Operative Independence (Επιχειρησιακή Ανεξαρτησία) στην επαρχία μας, που ήταν ένα σαφές παράδειγμα της στρατηγικής της τρομοκρατίας και της καταστολής που επέβαλαν για να φιμώσουν τους λαϊκούς τομείς και την αντιπολίτευση στο καθεστώς.
Η δικαιολογία ήταν η «καταπολέμηση του αντάρτικου» που είχε εγκατασταθεί στο βουνό, αλλά στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια συστηματική εκστρατεία εξόντωσης των κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων που αγωνίζονταν για δικαιοσύνη και ισότητα. Η επιχείρηση χαρακτηριζόταν από τη βιαιότητα και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν τακτικές αντεπίθεσης, συμπεριλαμβανομένων συλλήψεων, εξαφανίσεων, βασανιστηρίων και δολοφονιών. Υπολογίζεται ότι 400 έως 600 άτομα συνελήφθησαν και εξαφανίστηκαν.
Ήταν ένα βασικό προηγούμενο της κρατικής τρομοκρατίας που καθιερώθηκε στη χώρα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1976. Σήμερα είναι σημαντικό να θυμόμαστε και να αναλογιζόμαστε αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας της Αργεντινής και να αναγνωρίζουμε τη σημασία του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη.
Συμμετέχουμε στον αγώνα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα οποία είναι αναφαίρετα, και συμμετέχουμε στον λαϊκό αγώνα ενάντια στον επικρατούντα αρνητισμό επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή μας για την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας.
Organización Anarquista de Tucumán
Robert Mason*
Οι ισπανόφωνοι βρίσκονται στο επίκεντρο της μεταβαλλόμενης ενασχόλησης των κατοίκων του Queensland με τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα από τις αρχές του εικοστού αιώνα. Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας τους, οι μετανάστες έγιναν αγωγοί πολιτικής αναταραχής, συνδέοντας τις τοπικές συνθήκες στο Queensland με τοποθεσίες και συζητήσεις στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Η συμμετοχή τους στο φυσικό και πολιτιστικό τοπίο της Πολιτείας αυτής μπορεί να χαρακτηριστεί ως παροδική παρουσία σε τόπους όπου τα συμφέροντά τους διασταυρώνονταν με εκείνα της ευρύτερης κοινότητας. Αυτή η παροδική ορατότητα στο δημόσιο χώρο δεν ισοδυναμεί με περιθωριακότητα ή ασημαντότητα. Οι ισπανόφωνοι...
Η bell hooks (γεννημένη ως Gloria Jean Watkins, 25 Σεπτεμβρίου 1952 – 15 Δεκεμβρίου 2021) ήταν μια σημαντική αμερικανίδα συγγραφέας, ακτιβίστρια και καθηγήτρια. Έγινε γνωστή για τη συμβολή της πάνω στην φεμινιστική πράξη και θεωρία, με αναλύσεις της σχετικά με τη φυλή, την τάξη και την πολιτική ταυτότητα άνοιξε δρόμους στα κινήματα για νέους φεμινιστικούς πειραματισμούς. Το έργο της επηρέασε θεμελιωδώς τις σπουδές φύλου, την κοινωνική θεωρία και την εκπαίδευση, ενώ συνέβαλε στη διαμόρφωση σύγχρονων αντιλήψεων γύρω από τη δικαιοσύνη και τη χειραφέτηση. Το ονοματεπώνυμό της το έγραφε πάντα χωρίς κεφαλαία.
Μερικά από τα κεντρικά θέματα που επεξεργάστηκε...
Στο κτήριο της Ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης στις 18/07/2019
Με τον Ελευθεριακό στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα, 22/01/2018