Η bell hooks (γεννημένη ως Gloria Jean Watkins, 25 Σεπτεμβρίου 1952 – 15 Δεκεμβρίου 2021) ήταν μια σημαντική αμερικανίδα συγγραφέας, ακτιβίστρια και καθηγήτρια. Έγινε γνωστή για τη συμβολή της πάνω στην φεμινιστική πράξη και θεωρία, με αναλύσεις της σχετικά με τη φυλή, την τάξη και την πολιτική ταυτότητα άνοιξε δρόμους στα κινήματα για νέους φεμινιστικούς πειραματισμούς. Το έργο της επηρέασε θεμελιωδώς τις σπουδές φύλου, την κοινωνική θεωρία και την εκπαίδευση, ενώ συνέβαλε στη διαμόρφωση σύγχρονων αντιλήψεων γύρω από τη δικαιοσύνη και τη χειραφέτηση. Το ονοματεπώνυμό της το έγραφε πάντα χωρίς κεφαλαία.
Μερικά από τα κεντρικά θέματα που επεξεργάστηκε ήταν η αλληλεξάρτηση του φεμινισμού με τη φυλή και τη φτώχεια, καθώς και η ανάγκη για μια πιο διευρυμένη αντίληψη της φεμινιστικής θεωρίας, η οποία θα περιλάμβανε τις εμπειρίες των μαύρων γυναικών. Στην κεντρική της δουλειά, όπως στο βιβλίο «Ain’t I a Woman? Black Women and Feminism» (1981), ανέδειξε την εμπειρία των μαύρων γυναικών στην αμερικανική κοινωνία και την αλληλεπίδραση της φυλής με τον φεμινισμό.
Η φεμινιστική αγάπη
Η hooks υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για «φεμινιστική αγάπη». Σύμφωνα με την ίδια θα μπορούσε να απελευθερώσει τους ανθρώπους από τις καταπιεστικές κοινωνικές δομές. Για την hooks η αγάπη δεν είναι απλώς ένα συναίσθημα, αλλά μια πολιτική πράξη που προϋποθέτει τον σεβασμό και την αλληλεγγύη. Η αγάπη πρέπει να είναι μια πολιτική πράξη που διέπει τις προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις, με την έννοια ότι η αγάπη είναι συνυφασμένη με τη διαμόρφωση υγιών και ισότιμων σχέσεων, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Η αγάπη μέσα στην οικογένεια και στην κοινότητα, υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία υγιών, υποστηρικτικών σχέσεων σε αυτές τις δομές μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την κοινωνική αλλαγή και την προσωπική απελευθέρωση και για την ανατροπή των καταπιεστικών συστημάτων και τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας.
Το oppositional gaze
Το «oppositional gaze» είναι μια στρατηγική που δημιούργησε η Hooks, η οποία επιτρέπει στους καταπιεσμένους να μην αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τις εικόνες που προβάλλονται από τους κυρίαρχους πολιτισμικούς και κοινωνικούς θεσμούς, αλλά αντίθετα να τις αμφισβητούν και να τις ανατρέπουν. Το βλέμμα αυτό δεν είναι παθητικό, αλλά ενεργό και αντιστασιακό, και προσφέρει τη δυνατότητα αναγνώρισης και αμφισβήτησης των κυρίαρχων αφηγήσεων που συνήθως περιθωριοποιούν ή υποτιμούν τις εμπειρίες των μαύρων και των γυναικών.
Το oppositional gaze είναι επίσης συνδεδεμένο με την έννοια της αντίστασης στην υποτιμητική αναπαράσταση των μαύρων σωμάτων στον κινηματογράφο και στην κοινωνία γενικότερα. Η hooks τονίζει ότι το βλέμμα μπορεί να είναι μια μορφή εξουσίας και ότι οι καταπιεσμένες κοινότητες μπορούν να επανακαθορίσουν τη σχέση τους με τις εικόνες που τους αφορούν, ανακτώντας την ελευθερία να ερμηνεύουν και να βλέπουν διαφορετικά τον κόσμο γύρω τους.
*Αναδημοσίευση από εδώ: https://adespotos.org/2024/12/15/san-simera-bell-hooks/ Ο τίτλος έχει αλλάξει από εμάς.
Στη φωτογραφία η bell hooks τον Δεκέμβριο του 1996 στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία: Karjean Levine/Getty Images
...
George Woodcock*
Σημείωση Μεταφραστή*: Το 1848 αποτέλεσε μια σημαντική περίοδο για το προλεταριάτο της Ευρώπης που πάσχιζε να εμφανισθεί και να πάρει το μερίδιό του στο κοινωνικό ζήτημα. Δικαίως δε χαρακτηρίσθηκε ως το έτος των επαναστάσεων μιας και ως γεγονός δημιούργησε φαινόμενο χιονοστιβάδας προς την κατάργηση της βασιλείας, την εγκαθίδρυση αστικών δημοκρατιών και την διαπίστωση εντός του αναπτυσσόμενου σοσιαλιστικού κινήματος ότι χρειάζονταν κάτι περισσότερο από τη σύμπλευση με την δημοκρατία και την αστική διακυβέρνηση, κάτι που έσπρωξε αρκετό κόσμο προς το αναδυόμενο αναρχικό κίνημα. Ο Καναδός Αναρχικός George Woodcock σε αυτό το κείμενο αναλύει διεξοδικά τα γεγονότα και...
Η PM Press εξέδωσε μια νέα έκδοση του βιβλίου του Πίτερ Κροπότκιν «Η Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση» (που εκδόθηκε αρχικά το 1909), με εισαγωγή από τον David Berry, ο οποίος ευγενικά συμφώνησε να μου επιτρέψει να δημοσιεύσω τα ακόλουθα αποσπάσματα από την εισαγωγή του στο κλασικό βιβλίο του Κροπότκιν με αφορμή τα γενέθλια του Κροπότκιν στις 21 Δεκεμβρίου 1842.
Για τον Κροπότκιν, όπως και για τόσους πολλούς άλλους σε όλο τον δέκατο ένατο και στις αρχές του εικοστού αιώνα, η Γαλλική Επανάσταση ήταν το σημείο απ' όπου ξεκίνησαν όλα…
Η αξίωση του Κροπότκιν για πρωτοτυπία στη «Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση»...
Στο κτήριο της Ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης στις 18/07/2019
Με τον Ελευθεριακό στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα, 22/01/2018