Στις 5 Φεβρουαρίου 1975, η κυβέρνηση της Isabel Perón εγκαινίασε την Operative Independence (Επιχειρησιακή Ανεξαρτησία) στην επαρχία μας, που ήταν ένα σαφές παράδειγμα της στρατηγικής της τρομοκρατίας και της καταστολής που επέβαλαν για να φιμώσουν τους λαϊκούς τομείς και την αντιπολίτευση στο καθεστώς.
Η δικαιολογία ήταν η «καταπολέμηση του αντάρτικου» που είχε εγκατασταθεί στο βουνό, αλλά στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια συστηματική εκστρατεία εξόντωσης των κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων που αγωνίζονταν για δικαιοσύνη και ισότητα. Η επιχείρηση χαρακτηριζόταν από τη βιαιότητα και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν τακτικές αντεπίθεσης, συμπεριλαμβανομένων συλλήψεων, εξαφανίσεων, βασανιστηρίων και δολοφονιών. Υπολογίζεται ότι 400 έως 600 άτομα συνελήφθησαν και εξαφανίστηκαν.
Ήταν ένα βασικό προηγούμενο της κρατικής τρομοκρατίας που καθιερώθηκε στη χώρα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1976. Σήμερα είναι σημαντικό να θυμόμαστε και να αναλογιζόμαστε αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας της Αργεντινής και να αναγνωρίζουμε τη σημασία του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη.
Συμμετέχουμε στον αγώνα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα οποία είναι αναφαίρετα, και συμμετέχουμε στον λαϊκό αγώνα ενάντια στον επικρατούντα αρνητισμό επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή μας για την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας.
Organización Anarquista de Tucumán