Αργύρης Αργυριάδης


Σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς τα καταραμένα “Μήλα των Σοδόμων”, το δέντρο αυτό ήταν μεγαλοπρεπέστατο και έδινε καρπούς φαινομενικώς όμορφους και ορεκτικούς. Μόλις, όμως, κάποιος άγγιζε έναν από αυτούς, αμέσως ξεκολλούσε απ’ το κλαδί του, έπεφτε καταγής και ευθύς, γινόταν στάχτη! Έτσι, τουλάχιστον, έλεγαν οι θρύλοι…

Επομένως, ήταν εύκολο να ξεγελαστεί κάποιος, νομίζοντας πως έκοβε ένα λαχταριστό και ζουμερό φρούτο. Μα, μόλις το ξεφλούδιζε, απογοητευόταν, καθώς η σάρκα του ήταν κατάξερη και έμοιαζε με αποκρουστικά πριονίδια.

Καλύτερα, όμως, έτσι, εφόσον τα “Μήλα των Σοδόμων” ήταν καρπός φαρμακερός και όσοι τα δοκίμασαν έχασαν τη ζωή τους. Θα έλεγε κανείς ότι έκλεινε μέσα του τη θεϊκή κατάρα, που εξαπολύθηκε εναντίον των Σοδόμων και ότι ξεράθηκε, όχι από τη φλόγα του ήλιου της Αφρικής, αλλά μάλλον από την ίδια φωτιά, που κατέστρεψε τις δύο αμαρτωλές πόλεις, τα Σόδομα και τα Γόμορρα.

Η Παλαιά Διαθήκη πληροφορεί ότι ήταν τόσο διεφθαρμένοι και καθολικά αμαρτωλοί οι κάτοικοι των δύο εκείνων βιβλικών πόλεων, ώστε ο γενάρχης Αβραάμ δεν μπόρεσε να βρει ούτε πενήντα ανθρώπους δίκαιους και ηθικούς σε ολόκληρα τα Σόδομα. Ακόμα και με την υπόσχεση του Θεού ότι και μόνο πενήντα δίκαιους ανθρώπους αν έβρισκε, η πόλη θα σωζόταν από τη θεϊκή οργή, η προσπάθεια απέβη μάταιη.

Είναι γνωστό σε όλους το τραγικό τέλος των Σοδόμων και των γειτονικών Γομόρρων, των οποίων οι κάτοικοι ήταν βουτηγμένοι στην κόλαση της ανηθικότητας και της απόλυτης χυδαιότητας. Η οργή του Θεού ξέσπασε ολέθρια. Επί τρεις μέρες, έπεφτε από τον ουρανό φωτιά και θειάφι. Οι άνθρωποι, τα ζώα, τα σπίτια, τα δέντρα έγιναν στάχτη και χάθηκαν για πάντα.

Όταν ο Θεός αποφάσισε να τιμωρήσει πια τις διεφθαρμένες και άσωτες πόλεις, θέλησε να σώσει τέσσερις δίκαιες ψυχές: τον Λωτ, τη γυναίκα του και τις δύο ανύπαντρες θυγατέρες του. Τους προειδοποίησε, λοιπόν, με έναν Άγγελό Του να φύγουν κρυφά, τη νύχτα, προς το βουνό, χωρίς, όμως, να γυρίσουν το κεφάλι τους πίσω και να δουν τι θα επακολουθούσε.

Η οικογένεια του Λωτ βάδιζε προς το βουνό, η πύρινη βροχή ξεκίνησε να πέφτει και η γυναίκα του δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την περιέργειά της. Έστρεψε το κεφάλι της να δει, παρά τις προειδοποιήσεις και μετατράπηκε ευθύς σε άγαλμα από αλάτι!

Και έρχομαι στο σήμερα. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση της Δεξιάς ήταν τα Σόδομα του δημόσιου βίου. Ομοίως και η πρώτη φορά Αριστερά, αν και άνισα, προσομοιάζει δυστυχώς τα Γόμορα με τις δικές της αστοχίες. Οι εκλογείς είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στην Σκύλα της Δεξιάς και την Χάρυβδη μιας κυβέρνησης των ηττημένων έστω και αν ήταν ειδικού σκοπού. Στο δίλημμα τύπου catch 22 στο οποίο είσαι ολοκληρωτικά χαμένος, οι άνθρωποι επέλεξαν όχι με βάση γεγονότα όπως τα Τέμπη ή τις παρακολουθήσεις ή τις ρεμούλες ως Λωτοφάγοι. Τον μυθικό, φιλόξενο και ειρηνικό λαό της ελληνικής μυθολογίας. Αποφασίσανε να φάνε λωτούς, που ήταν φρούτα μαγεμένα. Και αμέσως ξέχασαν πατρίδα και συντρόφους. Στην περίπτωσή μας θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι Λωτοί ήταν τα διάφορα επιδόματα τύπου pass, αλλά θα αδικούσε την μαγεία που προκαλεί η υποτέλεια ή η παραδοχή του δεν υπάρχει εναλλακτική. Αυτή την σαγήνη να αποδεχθείς την μοίρα σου και να γυρίσεις να κοιτάξεις πίσω και να παραμείνεις ως στήλη άλατος όπως η γυναίκα του Λωτ.

Χρειάζεται όμως θάρρος να ξεπεράσεις τις Συμπληγάδες, να μην ξεχάσεις και να συνεχίσεις αλλάζοντας όχι σελίδα αλλά βιβλίο. Φαίνεται ουτοπικό αλλά δεν είναι να αλλάξουν τα πράγματα. Οι εκλογές είναι σαν να τρέχεις χωρίς τηλεδιοίκηση πάνω στο ίδιο τρένο και να περιμένεις να μην συγκρουσθείς με την δυστοπία που έρχεται επειδή απλά άλλαξες ελεγκτή και από φιλεύθερο έβαλες έναν σοσιαλδημοκράτη, ο οποίος δεν θα ακυρώσει το δρομολόγιο, δεν θα πατήσει φρένο απαιτώντας την ριζική αλλαγή, αλλά με μικροεπιδιορθωσούλες θα σου σερβίρει λίγο πιο φτηνό καφέ, αλλά θα παραμείνει δέσμιος στην ίδια διαδρομή.

Οι Αναρχικοί δεν σου υπόσχονται τίποτα και ίσως να μην είναι αυτοί που θα φέρουν το φως. Συνεχίζουν με τον αγώνα τους να δείχνουν όμως ότι το σκοτάδι δεν είναι ανίκητο. Και όπως λέει ένα παλιό σύνθημα: Η σιωπή είναι συνενοχή, το ίδιο και η συμμετοχή στις εκλογές. Α-ψήφισέ τους!

Ο ήλιος της Αναρχίας ανέτειλε - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακές εκδόσεις Κουρσάλ

 


Στο κτήριο της Ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης στις 18/07/2019

 

Στο SBS Greek στις 18/07/2019

Με τον Ελευθεριακό στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα, 22/01/2018

 

Απόπειρες αναρχικής οργάνωσης στη δεκαετία του 1980 - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακοί και ριζοσπάστες της διασποράς - εξώφυλλο βιβλίου

email

ιστορία αναρχικού κινήματος αναρχικό κίνημα κοινωνικοί αγώνες ιστορία εργατική τάξη επαναστατικό κίνημα Ισπανία, Ελλάδα Ρωσία κοινωνικά κινήματα αναρχική-θεωρία Γαλλία αναρχισμός αναρχοσυνδικαλισμός ζητήματα τέχνης αριστερά εργατικό κίνημα anarchism Ιταλία φεμινισμός κομμουνισμός Αυστραλία ΗΠΑ, Ρωσία, ελευθεριακή εκπαίδευση αντιφασισμός history κοινωνία επαναστατική θεωρία εθνικά ζητήματα αναρχοσυνδικαλιστές διεθνισμός λογοτεχνία μελλοντική κοινωνία ποίηση συνδικαλισμός radicalism αγροτικά κινήματα αναρχικός κομμουνισμός αστικός τύπος Πάτρα Greece πολιτειακό κριτική Μεξικό περιβάλλον καταστολή Βουλγαρία φεντεραλισμός ένοπλη δράση Διασπορά working class εξεγερμένοι διανοούμενοι γεωγραφία syndicalism εξεγέρσεις αγροτικές εξεγέρσεις communism Κούβα communist-party κινητοποιήσεις θέατρο σοσιαλισμός χρονογράφημα Γκόλντμαν βιβλίο Παρισινή Κομμούνα νεκρολογία Άγις Στίνας αναρχικοί Αίγυπτος Πρωτομαγιά σοσιαλιστές φοιτητικό κίνημα αγροτικό ζήτημα Italy Θεσσαλονίκη "\u0395\u03c0\u03af \u03c4\u03b1 \u03a0\u03c1\u03cc\u03c3\u03c9" ευημερία κοινοκτημοσύνη ατομικισμός utopianism Κροπότκιν ένωση τροτσκισμός θρησκεία ληστές Κύπρος μηδενισμός Αθήνα εκλογική δράση Egypt Πύργος Ηλείας ρουμανία Γαριβαλδινοί Ουκρανία προκηρύξεις πρώην οπλαρχηγοί αρχαίο-πνεύμα ρομαντισμός