Η 17η Φεβρουαρίου 1975 ήταν η ημέρα που οι απολυθέντες ανθρακωρύχοι στο ανθρακωρυχείο Nymboida Northern District στο Grafton της NSW (Νέας Νότια Ουαλία) ξεκίνησαν την ιστορική τους εργασία στο ορυχείο.

Μια εβδομάδα πριν από αυτή την ημερομηνία, οι ανθρακωρύχοι ανακάλυψαν στο τέλος της βάρδιας τους ότι το ορυχείο επρόκειτο να κλείσει και έλαβαν ειδοποίηση μιας εβδομάδας.

Μαζί με τις οικογένειές τους πέρασαν τις επόμενες μέρες μέσα στο σοκ της αβεβαιότητας που αντιμετώπιζαν - χωρίς εργασία και με όλα τα δικαιώματά τους να γίνονται καπνός.

Απευθύνθηκαν στο συνδικάτο τους, Miners Federation (Ομοσπονδία Ανθρακωρύχων) που τους συμβούλεψε να αγωνιστούν. Έτσι λοιπόν αποφάσισαν να ξεκινήσουν να διαχειρίζονται το ορυχείο από μόνοι τους την ημέρα που αυτό επρόκειτο να κλείσει.

Η τοπική κοινωνία του Grafton και το συνδικαλιστικό κίνημα συσπειρώθηκαν πίσω τους. Με την υποστήριξη αυτή, έκαναν μια σειρά διαπραγματεύσεων που κατέληξε στην παράδοση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ορυχείου στην Miners Federation.

Το Συνδικάτο και οι ανθρακωρύχοι διαχειρίζονταν τη Nymboida για τα επόμενα τεσσεράμισι χρόνια έως ότου το ορυχείο έκλεισε τον Αύγουστο του 1979. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όλοι οι εργαζόμενοι διατήρησαν τις θέσεις εργασίας τους και έλαβαν πάνω από 1,25 εκατομμύρια δολάρια σε ακαθάριστους μισθούς (gross wages) χρήματα που θα είχαν χαθεί για τους εργάτες ορυχείων και για την τοπική κοινότητα του Grafton.

https://www.youtube.com/watch?v=bBpCd3Bep9s