Στη φωτογραφία η Maria Ivanovna Vovk επισκέπτεται την πολιτική αποικία Selivanovsk.

 

Η Maria Ivanovna Vovk γεννήθηκε το 1884 στην Οδησσό. Το όνομα του συζύγου της ήταν Besalko. Χρησιμοποίησε, ανάμεσα στα άλλα, τα ψευδώνυμα: Marusya Peresupskaya, Marusya Odessa. Καταγόταν από εργατική οικογένεια και αποφοίτησε από επαγγελματική σχολή.

Αρχικά από το 1905 μέλος της αναρχοκομμουνιστικής ομάδας εργασίας της Οδησσού "Ψωμί και Θέληση", στη συνέχεια μέλος της ομάδας "Μαύρη Σημαία". Εργάστηκε σε τυπογραφείο και μετέπειτα σε παράνομο εργαστήριο εκρηκτικών ουσιών. Συνελήφθη στις αρχές του 1906 κατά την κατεδάφιση ενός τέτοιου εργαστηρίου. Πιθανότατα, η σύλληψή της δεν είχε συνέπειες, αφού το 1907, μετακόμισε στο Ekaterinoslav, όπου εντάχθηκε στην εκεί αναρχοκομμουνιστική ομάδα.

Συνελήφθη, όμως, ξανά στις 3 Απρίλη 1907 στο Ekaterinoslav, μαζί με τους P. M. Krasnosekova και I. F. Zilberblat. Στις 26 Γενάρη 1909 καταδικάστηκε σε εξορία στο Belskoye της περιοχής Enisee της επαρχίας Enisei. Στην εξορία παντρεύτηκε τον μικρότερό της P. K. Bessalko. Όμως, το 1911 φέρεται ότι ζούσε με τον σύζυγό της στο Παρίσι.

Επέστρεψε στη Ρωσία το 1917. Απομακρύνθηκε από τις πολιτικές δραστηριότητες. Στις 29 Δεκέμβρη 1925 φέρεται ότι υπέγραψε το «γράμμα 24 - χ», με το οποίο αποσύρθηκε από το αναρχικό κίνημα. Το μέλλον της δεν είναι γνωστό.

*Πηγή: Овсянников Сергей.