Α. Εισαγωγή
1. Το παρόν ντοκουμέντο περιγράφει τη συλλογικά συμφωνηθείσα πολιτική του WSM όσον αφορά ολόκληρο το καταπιεστικό σύστημα των φύλων, που στο εξής ονομάζεται «Πατριαρχία», αλλά το οποίο μπορεί να αναφερθεί πιο τεχνικά ως «Cis-Ετεροθετμητική Πατριαρχία» ή «Cis-Ετεροσεξουαλική-Ανδρική Υπεροχή».
2. Σκοπός του παρόντος ντοκουμέντου είναι να περιγράψει τι πιστεύουμε ότι είναι η πατριαρχία, πώς έχει αναπτυχθεί και ποια θα μπορούσε να είναι η ελευθερία πέρα από την πατριαρχία.
3. Η Πατριαρχία είναι ένα εξαιρετικά ολοκληρωτικό, απηρχαιωμένο σύστημα που ρυθμίζει τη ζωή μας με τους πιο ιδιωτικούς, επεμβατικούς, ύπουλους και ασυνήθιστους τρόπους. Αυτός ο έλεγχος ασκείται σε όλη την κοινωνία τόσο στο χαμηλότερο άτυπο επίπεδό της, στους ανθρώπους που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή, όσο και στο ανώτατο επίσημο πολιτικό επίπεδο, μέσω του κράτους, του καπιταλισμού και των θρησκευτικών θεσμών.
4. Ο σεξισμός, η τρανσφοβία, η ομοφοβία, η διφοβία και ο διασεξισμός συνδέονται από κοινού σε αυτό το ενιαίο καταπιεστικό σύστημα φύλου.
5. Ο φεμινισμός είναι το κίνημα και το πλαίσιο ιδεών που επιδιώκει να αντικαταστήσει την πατριαρχία με μια ισότιμη και ελεύθερη κοινωνία. Το WSM είναι μια θεμελιωδώς φεμινιστική οργάνωση.
Β. Η άνοδος και η πτώση του φύλου και του γένους
1. Ως πυρήνας της πατριαρχίας θεωρείται αυτό που στα ανθρώπινα μωρά αποδίδεται ως κάτι που ονομάζεται «φύλο» κατά τη γέννησή τους.
2. Αυτό γίνεται χωρίς τη συγκατάθεση του παιδιού.
3. Σε πολλές κοινωνίες γίνονται δεκτές μόνο δύο κατηγορίες: «αρσενικό» και «θηλυκό». Υπάρχει όμως και μια περιθωριοποιημένη κατηγορία: ‘intersex' (διαφυλική).
4. Το φύλο αποδίδεται με βάση τα γεννητικά όργανα του νεογέννητου παιδιού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εάν το παιδί έχει πέος, «αυτός» ονομάζεται «αρσενικό». Αν έχει κόλπο «αυτή» ονομάζεται «θηλυκό». Ορισμένα παιδιά έχουν γεννητικά όργανα που αποκλίνουν από τον κανόνα, για παράδειγμα ένα πέος και έναν κόλπο, όμως ο γιατρός ή κάποιος άλλος εόναι αυτός που αποφασίζει εάν θα ονομάζεται «αρσενικό» ή «θηλυκό».
5. Στο μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, η δυσκολία στον έλεγχο της γονιμότητας και η ισχυρή σχέση μεταξύ εργασίας και σωματικής δύναμης, κατέστησαν την κατηγοριοποίηση των φύλων θεμελιώδη πτυχή όλων των κοινωνιών. Πολύ συχνά υπήρχαν περισσότερα από δύο φύλα αλλά πάντα οι περισσότεροι άνθρωποι κατηγοριοποιούνταν σαφώς είτε ως άνδρες είτε ως γυναίκες και αυτό συχνά είχε τεράστιο αντίκτυπο στο ρόλο που θα μπορύσαν να διαδραματίσουν στην κοινωνία. Ιδιαίτερα μετά τα συστήματα ταξικής γεωργικής επανάστασης που αναπτύχθηκαν, όπου πολλές νομικές πτυχές από την κληρονομιά έως το βαθμό της προσωπικής ανεξαρτησίας που επιτρεπόταν, συνδέονταν στενά με το “διαπιστευμένο" φύλο, πολύ συχνά οι γυναίκες έγιναν κυριολεκτικά ιδιοκτησία των ανδρών. Σε λιγότερο αυταρχικές κοινωνίες υπήρχαν διαδρομές από όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ξεφύγουν από το φύλο τους αλλά αυτό ήταν κατά σπάνιο τρόπο εύκολο. Σε άλλες κοινωνίες οι προσπάθειες για να το πράξουν είχαν ως αποτέλεσμα βία και ίσως θάνατο.
6. Σήμερα ζούμε σε μια κοινωνία όπου είναι εντελώς δυνατό να ελέγχεται η γονιμότητα μέσω μιας ευρείας ποικιλίας τεχνολογιών - ο τοκετός μπορεί να είναι μια επιλογή. Είναι, επίσης, ένα σημείο όπου η εκβιομηχάνιση και ο αυτοματισμός σημαίνει ότι η σωματική δύναμη είναι όλο και πιο άσχετη με την εργασία. Έχουμε, ωστόσο, κληρονομήσει το παλαιότερο σύστημα που βλέπει το φύλο -και ειδικότερα μια δυαδική διάκριση φύλου- ως κάτι εντελώς θεμελιώδες κατά τρόπο που δεν συμβαίνει με το χρώμα των μαλλιών ή το ύψος.
7. Μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί επιστημονικό γεγονός ότι τα γεννητικά όργανα διαφέρουν, αλλά δεν υπάρχει τίποτα επιστημονικό στην επιμονή ότι αυτή η διαφορά -η οποία σπάνια είναι πραγματικά ορατή- θα πρέπει να ορίζει κάθε πτυχή της ζωής μας από τη γέννηση έως τον τάφο. Τα μπλε παιχνίδια για τα αγόρια και τα ροζ παιχνίδια για τα κορίτσια δεν συνιστούν επιστήμη ούτε η ιδέα ότι τα παιχνίδια μπορούν να φέρουν το ένα από τα δύο χρώματα.
8. Αντιμέτωποι με αυτή τη σύγχρονη πραγματικότητα, βλέπουμε, αφενός, τον διπλασιασμό των προσπαθειών για την επιβολή ενός άκαμπτου διαχωρισμού των φύλων από τα παλαιά θεσμικά όργανα, ιδιαίτερα την καθολική εκκλησία.
9. Από την άλλη πλευρά, η τεχνολογία και η γενική πρόοδος του αγώνα για ελευθερία, άνοιξαν χώρους σε πολλές κοινωνίες όπου ήρθε στην επιφάνεια μια ευρεία επανάσταση εναντίον αυτού του άκαμπτου δυαδικού διαχωρισμού φύλου. Οι άνθρωποι, σε συνεχώς αυξανόμενους αριθμούς, απορρίπτουν ανοιχτά το φύλο που τους “διαπιστεύθηκε” κατά τη γέννηση. Αλλά ακόμη και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που κατά τη γέννησή τους χαρακτηρίστηκαν γυναίκες αρνούνται ότι αυτή η διαπίστευση/ανάθεση θα έπρεπε να έχει οποιαδήποτε επιρροή στο πού και πώς μπορούν να εργαστούν, να δημιουργήσουν παρέες, φιλίες κλπ. Από την άποψη της αποφασιστικότητας της ζωής η ευρεία εξέγερση ενάντια στο δυαδικό φύλο είναι κάτι στο οποίο συμμετέχει ήδη η πλειοψηφία.
Γ. Κατάργηση της Πατριαρχίας
1. Η πατριαρχία υποστηρίζεται και διαδίδεται από τον καπιταλισμό και το κράτος. Επομένως, είναι απαραίτητο να συνδέσουμε τον αγώνα ενάντια στην πατριαρχία με τον αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο και το κράτος.
2. Πρέπει να επιδιώξουμε την ενότητα μέσα στην εργατική τάξη μέσω των διακρίσεων του φύλου και της σεξουαλικότητας, καθώς τελικά έχουμε περισσότερα κοινά μεταξύ μας. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να μην υποθέτουμε ότι μόνο επειδή ανήκουμε όλοι στην εργατική τάξη είμαστε αυτόματα ίσοι.
3. Αν και το φύλο έχει τη ρίζα του σε μια αυθαίρετη αντιστοιχία μεταξύ της ανατομίας και άλλων προσωπικών χαρακτηριστικών, ο στόχος είναι να εξαλειφθεί ο εξαναγκασμός πίσω από το φύλο και όχι κατ’ ανάγκη να εξαλειφθεί πλήρως η ιδέα του ίδιου του φύλου. Δηλαδή, μια κοινωνία που απελευθερώνεται από την πατριαρχία είναι αυτή όπου το φύλο, συμπεριλαμβανομένου του σεξουαλικού προσανατολισμού, εκφράζεται ελεύθερα δεν φέρει κανένα προνόμιο και δεν τιμωρείται με καμία ποινή. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο το φύλο πιθανότατα θα εξασθενήσει και θα πέσει στην αφάνεια.
4. Επειδή η απελευθέρωση των γυναικών και των queer / LGBTQIA είναι τελικά προϊόντα του ίδιου καταπιεστικού συστήματος των φύλων, προσπαθούμε να οικοδομήσουμε ένα κίνημα όπου οι γυναίκες και οι queer να εντάσσονται σε έναν κοινό αγώνα για απελευθέρωση από την πατριαρχία.
*Ελληνική μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.
Σχετικός σύνδεσμος: http://www.wsm.ie/