Του Andrea Ferrario

Οι ναζιφασίστες και οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές που ίδρυσαν και διηύθυναν τις δύο «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντονμπάς ξεκινώντας το 2014.
Προσωρινά παραμερισμένοι από το Κρεμλίνο μόλις τελείωσαν τα καθήκοντά τους, επέστρεψαν πρόσφατα στη σκηνή του πολέμου.
Τεκμηριώνουμε πώς οι θρύλοι για την ύπαρξη ενός γνήσιου αντιφασισμού στο Ντονμπάς είναι μια κολοσσιαία «απάτη», που ασχολείται ιδιαίτερα με τη φιγούρα του νεκρού διοικητή Μοζγκόβοϊ και τους δεσμούς του με την ακροδεξιά.
1) Οι ναζιφασίστες των «δημοκρατιών» του Ντονμπάς
Ενώ η Ιταλία επικεντρωνόταν πάντα αποκλειστικά στους Ουκρανούς νεοφασίστες, το μακροσκοπικό πρόβλημα του ναζιστικού φασισμού στις «λαϊκές δημοκρατίες» και στη Ρωσία αγνοήθηκε συστηματικά. Η ιταλική αριστερά, και η περισσότερη διεθνής, άφησαν τους εαυτούς τους να περάσουν κάτω από τη μύτη τους χωρίς να προφέρουν ούτε ένα ντροπαλό «ohibò» που ήταν ίσως η μεγαλύτερη ναζιφασιστική πολιτική και στρατιωτική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά το 1945, τη δημιουργία το 2014 των αυτονομιστών». λαϊκές δημοκρατίες» του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ και οι στρατιωτικές τους ενέργειες, που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Μόσχας για να αποκτήσουν τον έλεγχο του Ντονμπάς.
Οι μέθοδοι δημιουργίας των «δημοκρατιών» και το προφίλ των ναζιφασιστών που τις ίδρυσαν περιγράφονται στη εις βάθος έρευνα που δημοσίευσε το «Global Crisis», με δεκάδες συνδέσμους με κυρίως αυτονομιστικές και ρωσικές πηγές, στα τέλη Απριλίου. 2014, δηλαδή σχεδόν άμεσο:

Η μαύρη ψυχή της «Δημοκρατίας του Ντόνετσκ»

Το άρθρο περιγράφει λεπτομερώς πώς οι ομάδες στην καταγωγή των δύο αυτονομιστικών «δημοκρατιών» που δημιουργήθηκαν αμέσως μετά το Μαϊντάν και την προσάρτηση της Κριμαίας σχηματίστηκαν εξ ολοκλήρου από ναζιφασίστες , ρατσιστές, αντισημίτες και φιλοτσαριστές δεξιούς εξτρεμιστές. Οι πιο επιφανείς από αυτούς ήταν από τη Ρωσική Ομοσπονδία και προηγουμένως δεν είχαν καμία σχέση με το Donbass.
Οι δύο βασικοί ηγέτες, ο Igor Girkin "Strelkov" και ο Aleksandar Boroday, ταιριάζουν ακριβώς σε αυτό το προφίλ, και τουλάχιστον ο πρώτος, με στρατιωτική εμπειρία στη Βοσνία και την Τσετσενία, ήταν σίγουρα συνδεδεμένος με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Το ίδιο σχεδόν σίγουρα ισχύει για ολόκληρη την αυτονομιστική ηγεσία, η οποία ενήργησε σε απόλυτη αρμονία με τον σχεδιασμό των γεγονότων της Μόσχας, αν και για προφανείς λόγους υπάρχουν ακριβείς αποδείξεις μόνο για ορισμένους από τους εκπροσώπους της.
Ακόμη και οι ένοπλες δυνάμεις των δύο «δημοκρατιών» ήταν υπό φασιστικό έλεγχο, μόνο σκέψου ότι αυτές της «δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» ήταν για πολύ καιρό υπό τις διαταγές ενός γνωστού νεοναζί από την Αγία Πετρούπολη, του Aleksey Milchakov, και εκείνων της δημοκρατίας του Ντόνετσκ υπό εκείνη ενός εξίσου γνωστού νεοναζί, του Aleksandr Matyushin, πρώην επικεφαλής του τμήματος του Ντόνετσκ της νεοναζιστικής ομάδας Russkiy Obraz και της οργάνωσης νεολαίας της σχετικής «δημοκρατίας», επίσης ως ιδρυτής του ναζιστοφασιστικού τάγματος Varyag.
Κάτω από τις εντολές των συντρόφων τους που στάλθηκαν από τη Μόσχα, έδρασαν και κάποιες τοπικές νεοφασιστικές μικροομάδες του Ντονμπάς, οι οποίες ενεργοποιήθηκαν σε λειτουργία κατά του Μαϊντάν ακόμη και πριν από τα γεγονότα του Μαρτίου 2014. Οι τελευταίοι δεν είχαν καμία σχέση με τον τοπικό πληθυσμό και απέκτησαν τα αποτελέσματά τους αποκλειστικά χάρη στην υποστήριξη της Μόσχας, καθώς και στην υπό όρους υποστήριξη που έλαβαν οι τοπικοί μαφιόζοι-ολιγαρχικοί εξουσιαστές.
Επιπλέον, οι ναζιφασίστες και άλλοι δεξιοί εξτρεμιστές επικεφαλής των αυτονομιστικών «δημοκρατιών» ήταν μέρος ενός διεθνούς δικτύου που δημιούργησε το Κρεμλίνο μέσω «Ευρασιατικών Ενώσεων», «διεθνών συνεδρίων», συμποσίων, κλήσεων «διεθνών παρατηρητών». να προσποιηθούν εκλογές, με στόχο να συγκλίνει ο ευρωπαϊκός δεξιός εξτρεμισμός (και τα επόμενα χρόνια, επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες) προς τα συμφέροντα της Μόσχας.
Επομένως, η διάσταση της αυτονομιστικής ναζιφασιστικής επιχείρησης, σε αντίθεση για παράδειγμα με αυτή του ουκρανικού νεοφασισμού, είναι επίσης πανευρωπαϊκού χαρακτήρα.
Τέλος, πάλι το 2014, για λόγους ντοκιμαντέρ, είχαμε δημοσιεύσει το «θεωρητικό» κείμενο ενός ιδεολόγου της «Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», Ιγκόρ Ντροζ, το οποίο είναι εμβληματικό της ακροδεξιάς, χριστιανικής φονταμενταλιστικής και ομοφοβικής φύσης των αυτονομιστικών δημοκρατιών. : Ο «νεοφασιστικός αντιφασισμός της Novorossiya.
Ο Ιγκόρ Ντροζ ήταν κοντά στον Ιγκόρ Στρέλκοφ και συμμετείχε σε συναντήσεις της αυτονομιστικής ομάδας σκέψης Izborsky Club, στην οποία περιλαμβανόταν και ο γνωστός Ρώσος νεοφασίστας Aleksander Dugin.
Τι έγινε όμως μετά το 2014-2015;
Η Μόσχα απομάκρυνε προοδευτικά τους περισσότερους άντρες της πρώτης ώρας, δηλαδή τους προαναφερθέντες φασίστες. Το τελευταίο αποδείχτηκε δύσκολο να ελεγχθεί, πολλοί διοικητές είχαν δημιουργήσει πραγματικά φέουδα σε αμοιβαία σύγκρουση, ή σε σύγκρουση με τις ηγεσίες του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ.
Χάρη στους ναζιφασίστες αυτονομιστές, ο Πούτιν είχε ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη φάση του πολέμου του εναντίον της Ουκρανίας, δεν ενδιαφερόταν προς το παρόν να διευρύνει μια σύγκρουση για την οποία δεν θεωρούσε τον εαυτό του ακόμη προετοιμασμένο και στόχευε προς το παρόν να κρατήσει το Κίεβο. κυβέρνηση αφού έβαλε υποθήκη στη λειτουργία της χώρας με τη δημιουργία αυτονομιστικών «δημοκρατιών», συνεχίζοντας ωστόσο να υφαίνει ένα ακροδεξιό δίκτυο σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα μπορούσε να του είναι χρήσιμο σε θέματα όπως οι κυρώσεις, το φυσικό αέριο και άλλα.
Οι αυτονομιστές της πρώτης ώρας έχουν εκδιωχθεί σχεδόν όλοι από την εικόνα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ο Strelkov και ο Boroday ανακλήθηκαν στη Μόσχα (ο τελευταίος είναι τώρα αναπληρωτής από την Ενωμένη Ρωσία), πολλοί διοικητές σκοτώθηκαν.
Ο πρώτος νέος άνδρας, που αντικατέστησε τον αυτονομιστή «πρόεδρο» Boroday το καλοκαίρι του 2014, ήταν ο Alexander Zakharchenko, επίσης από ακροδεξιούς κύκλους, αλλά πιο γκρίζος και πιο υπάκουος - κάτι που, ωστόσο, δεν τον έσωσε να πεθάνει σε επίθεση στο 2018.
Σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι γνωστοί διοικητές, όπως οι Motorola, Givi ή Alexey Mozgovoy. Σήμερα στην εξουσία παραμένουν χαρακτήρες χωρίς προσωπικότητα, πραγματικές μαριονέτες της Μόσχας, όπως ο Denis Pushilin, ο μόνος επιζών της πρώτης ώρας, συνδεδεμένος επίσης με την ακροδεξιά, αλλά απέχει πολύ από το να ήταν ενεργός αγωνιστής: την περίοδο πριν από τον «αποσχισμό». περιοριζόταν να κλέβει χρήματα από συνταξιούχους ως διαχειριστής μιας οικονομικής πυραμίδας.
Τα τάγματα νεοναζί (το Rusich) ή με μια μεγάλη νεοφασιστική παρουσία μέσα τους (οι Σομαλοί) συνέχισαν ωστόσο και συνεχίζουν να επιχειρούν στο έδαφος στο Donbass και τις τελευταίες εβδομάδες ο Pushilin πιάστηκε να στολίζει έναν διοικητή που φορούσε νεο- Ναζιστικό σύμβολο στη στολή του.
Η ομάδα των μισθοφόρων σφαγής Wagner έχει επίσης ναζιστικές τάσεις (βλ., για παράδειγμα, τα άρθρα στο Res Publica και στον Guardian), η οποία, όπως ήδη το 2014, δραστηριοποιείται τώρα στο Donbass μαζί με τους αυτονομιστές και τον ρωσικό στρατό, αφού πολέμησε και μετέφερε σφαγές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην υπηρεσία της Μόσχας.
Η εξάλειψη των περισσότερων από τους φασίστες των δύο πρώτων ετών των αποσχισμένων δημοκρατιών δεν σημαίνει ότι οι τελευταίοι έχουν εκδημοκρατιστεί. Πάντα παρέμειναν δικτατορίες όπου τα βασανιστήρια, οι στοχευμένες δολοφονίες ενάντια στα σωζόμενα ψίχουλα της κοινωνίας των πολιτών, οι ομοφοβικές και φονταμενταλιστικές χριστιανικές πολιτικές ασκούνται συστηματικά. Επιπλέον, η αυτονομιστική ηγεσία κατέστρεψε την τοπική οικονομία με μια καθαρή πολιτική λεηλασίας, μη πληρώνοντας μισθούς στους εργαζόμενους ή παραδίδοντας τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας σε μεγάλους καπιταλιστές της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Μία από τις καλύτερες πηγές για αυτές τις πτυχές είναι το λεπτομερές άρθρο της Natalia Savelyeva που δημοσιεύτηκε από το Ίδρυμα Rosa Luxemburg.
Πολύ χρήσιμα είναι επίσης τα ακριβή υλικά που δημοσιεύει ο ιστορικός και αριστερός ακτιβιστής Simon Pirani στον ιστότοπό του "People and Nature", όπως οι "δημοκρατίες" για τις οποίες παλεύει ο Putin και η κοινωνική διαμαρτυρία και καταστολή στο Donbass.
Σχετικά με την ακροδεξιά φύση των αυτονομιστικών «δημοκρατιών» είναι το δοκίμιο «Ρώσοι Λευκοί Φρουροί στο Ντονμπάς» του Zbigniew Marcin Kowalewski, που δημοσιεύτηκε από την International Viewpoint, καθώς και το δοκίμιο «Η ολιγαρχική εξέγερση στο Donbass».
Ένα άλλο άρθρο που εντοπίζει με ακρίβεια τους δεσμούς μεταξύ των Ρώσων νεοναζί, του Κρεμλίνου και των ναζιφασιστών του Ντονμπάς είναι «Ο Νεοναζί Ρώσος εθνικιστής αποκαλύπτει πώς οι ηγέτες της Ρωσίας τους έστειλαν στην Ουκρανία για να σκοτώσουν Ουκρανούς».
Χρήσιμα είναι επίσης το "The Involvement of Russian Ultra-Nationalists in the Donbas Conflict", του Richard Arnold, και το πρόσφατο "Neo-Nazi Russian Attack Unit Hints It's Going Back Into Ukraine Undercover", στο τάγμα νεοναζί Rusich.
Όσο για φωτογραφικά ντοκουμέντα, προτείνουμε αυτές τις δύο «γκαλερί» εικόνων για τους ναζιφασίστες του Ντονμπάς:
http://www.evasiljeva.ru/2017/08/blog-post_20.html
https://glavnoe.ua/news /n186957
2) Αντιφασίστες στο Ντονμπάς; Αλλά δεν αστειευόμαστε...
Πλήθος φωτογραφικού υλικού και «ρεπορτάζ» για την παρουσία κομμουνιστών και αντιφασιστών μεταξύ των αυτονομιστών του Ντονμπάς κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Πολλά από αυτά τα υλικά τείνουν να ισχυρίζονται ότι ολόκληρο το αυτονομιστικό Donbass είναι ένα αντιφασιστικό προπύργιο. Στην Ιταλία αυτή η συζήτηση ενισχύεται από μια σειρά μικρών ομάδων ενός σταλινικού γαλαξία που, από τη φύση του, είναι πάντα έτοιμος να πάρει το μέρος των σφαγών, από την τοποθεσία Contropiano (κοντά στην ένωση USB υπέρ του Άσαντ και του Πούτιν ), στο μαχητικό συγκρότημα Banda Bassotti ή σε μικρές ομάδες.
Αυτές οι θέσεις ήρθαν ξανά στο προσκήνιο με τον θάνατο στο Donbass του Edy "Bozambo" Ongaro, ο οποίος, καταδικασμένος για επίθεση, είχε βρει καταφύγιο πρώτα στην Ισπανία και μετά στο αυτονομιστικό Donbass, όπου είχε καταταγεί στο τάγμα Prizrak, το μοναδικό. Στην περιοχή μάλιστα συχνά εμφανίζει κόκκινες σημαίες (από τη Σοβιετική Ένωση) και υποδέχεται «διεθνιστές» αγωνιστές από ευρωπαϊκές νεοσταλινικές ομάδες.
Η ιστορία του τάγματος Prizrak και του διοικητή του, Aleksey Mozgovoy, είναι υποδειγματική για το πώς η ιδέα της ύπαρξης μιας αριστερής και ουσιαστικά αντιφασιστικής τάσης είναι σκέτη «απάτη».
Ο Μοζγκόβοϊ, ο οποίος, σε αντίθεση με τους περισσότερους αυτονομιστές συντρόφους του, δεν είχε ιστορικό ακροδεξιού μαχητικού αγώνα πριν από το 2014 (ήταν συμβασιούχος στρατιώτης για πέντε χρόνια, στη συνέχεια έζησε σε περιστασιακά επαγγέλματα), είχε ωστόσο δεσμευτεί από την αρχή των γεγονότων εκείνης της χρονιάς στον Ιγκόρ Στρέλκοφ, τον δεξιό εξτρεμιστή που ήδη αναφέραμε και που ηγήθηκε των θεμελιωδών φάσεων της προσάρτησης της Κριμαίας και της αυτονομιστικής «Ρωσικής άνοιξης» στο Ντονμπάς με εντολή της Μόσχας.
Ο Mozgovoy, ο οποίος ήλεγχε το δικό του "φέουδο" στο Alchevsk, στην περιοχή Lugansk, ήταν μέρος ενός τομέα διοικητών λιγότερο άμεσα ελεγχόμενου από τη Μόσχα και σύντομα είχε έρθει σε σύγκρουση με την πιο γραφειοκρατική πτέρυγα που κυβερνούσε τη λεγόμενη "Δημοκρατία του Lugansk". ".. Επιπλέον, μετά τους πρώτους μήνες της «ρωσικής άνοιξης» οι δυνάμεις του τάγματος του μειώνονταν σε αριθμό. Τελικά, το 2015, ο Mozgovoy σκοτώθηκε σε μια σχεδόν βέβαιη ενέδρα που οργανώθηκε από την ηγεσία του Λουγκάνσκ ή/και της Μόσχας.
Ο Μοζγκόβοϊ ήταν πάντα σε θέσεις που, όσο συγκεχυμένες κι αν ήταν, ήταν ακροδεξιές και αντικομμουνιστικές, όπως αποδεικνύεται από πολλά περισσότερα από τους δεσμούς του με τον Στρέλκοφ. Για παράδειγμα, στα τέλη Αυγούστου 2014 ο Mozgovoy συμμετείχε στη Γιάλτα σε ένα συνέδριο το οποίο, υπό την πατρική ματιά του Sergey Glazyev, ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου και συμβούλου του Πούτιν τότε, συγκέντρωσε νεοφασίστες και νεοναζί από όλη την Ευρώπη. , όπως ο Roberto Fiore από το Forza Nuova, ο Βέλγος νεοναζί Luc Michel ή ο αντισημίτης Israel Shamir, μεταξύ πολλών άλλων.
Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους οργάνωσε μια «λαϊκή» δίκη σε τέλειο φασιστικό-σταλινικό ύφος εναντίον δύο ανδρών που κατηγορούνταν ότι είχαν σχέσεις με ανήλικη, κατά την οποία κατάφερε να κατηγορήσει, με λόγια χαρακτηριστικά φασίστα, γυναίκες που δεν μένουν στο σπίτι, αφού ανακοινώθηκε ότι όσοι βρέθηκαν να συχνάζουν σε ένα κλαμπ θα συλλαμβάνονταν:
« Το καθήκον [των γυναικών] είναι να φροντίζουν τα παιδιά. Στην πόλη μας είναι γεμάτη γυναίκες στα μπαρ, ακόμα και στα νυχτερινά κέντρα. [...] Η γυναίκα πρέπει να είναι ο φύλακας της εστίας, η μητέρα. Και τι είδους μαμάδες γίνονται αφού πάνε σε παμπ; …
Μια γυναίκα πρέπει να μένει στο σπίτι ψήνοντας πιρόζκι και να πίνει ένα ποτό μόνο την Ημέρα της Γυναίκας. Ήρθε η ώρα να θυμάστε ότι είστε Ρώσοι!
Ήρθε η ώρα να ανακτήσετε την πνευματικότητά σας!
Γιατί μια γυναίκα ήταν πρώτα και πάνω απ' όλα μητέρα. Αλλά τι είδους μητέρα θα μπορούσε να είναι αν καταστρέφει το σώμα της με το αλκοόλ, και στις μέρες μας ακόμη και με τα ναρκωτικά;».
Λίγες μέρες αργότερα, σε συνέντευξή του στη Novaya Gazeta, ο Mozgovoy εκφράζει την περιφρόνησή του για τη Ρωσική Επανάσταση, αποκαλώντας την «ένα δράμα» αποτέλεσμα συνωμοσίας, ερμηνεύοντάς την ως την αρχή των συμφορών της Ρωσίας, όλες οι έννοιες που αποτελούν κινητήρια δύναμη της Ρωσίας. αντιδραστικοί του Fly.
Τα βίντεο που δημοσίευσε το κανάλι Youtube του τάγματος Prizrak όταν ήταν ακόμη ζωντανός είναι επίσης απόδειξη της πολιτικής του θέσης: ο Mozgovoy μιλάει με φόντο εικόνες, μαύρες σημαίες με κρανία, πορτρέτα τσαρικών στρατηγών που αποίκησαν τον Καύκασο με σφαγές και άλλα παρόμοια .
Η ίδια η σημαία του τάγματος Prizrak έχει έναν μαύρο σταυρό στο βάθος με ένα ξεκάθαρα φασιστικό μοτίβο, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι το τάγμα σχηματίστηκε ως υποτμήματα το 2014-15 από ένοπλους σχηματισμούς νεοναζιστικών ομάδων όπως οι Rusich, Feniks. και Varyag.
Επιπλέον, ο διοικητής τηρούσε την ομοφοβική ιδεολογία που επικρατούσε στις αυτονομιστικές «δημοκρατίες». Στη συνέχεια, προς το τέλος της σταδιοδρομίας του, ο διοικητής επέκτεινε το τάγμα του για να συμπεριλάβει τη συμμετοχή «κομμουνιστών» εθελοντών, αλλά χωρίς καμία πολιτική αντιπαροχή σε οτιδήποτε άλλο.
Βρισκόμενος σε δυσκολία και έλλειψη ανδρών στο πλαίσιο που χαρακτήριζε τότε την περιοχή του Λουγκάνσκ, ο Μοζγκόβοϊ προσπάθησε τότε προφανώς να βρει ένα πρόσθετο στήριγμα σε μια σειρά από μίνι-ομάδες, ή ακόμα και άτομα, σταλινικής τάσης. Ανάμεσά τους υπήρχαν και μαχητές της Borot'ba, μιας υπερσταλινικής ομάδας που συνεργάστηκε ενεργά με τους νεοφασίστες και είχε βαριές ευθύνες στα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στη σφαγή της Οδησσού στις 2 Μαΐου 2014. Τα επόμενα χρόνια εμφανίστηκε στη συνέχεια ότι
αυτή η «αριστερή» ομάδα ήταν άμεσα στην αμοιβή του Κρεμλίνου (βλ. Bellingcat και Nihilist).
Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά από παλιά, και τουλάχιστον από το σύμφωνο Χίτλερ-Στάλιν του 1939, ότι δεν υπάρχει καμία παραξενιά στη σχέση φασισμού-σταλινισμού.
Ο αντιφασισμός των «κομμουνιστών» του τάγματος Prizrak στερείται συγκεκριμένου περιεχομένου, δεν ασκεί κριτική στον φασισμό ως τέτοιο, με τα συστήματα καταπίεσης και καταστολής που στην πραγματικότητα κατέχει σε μεγάλο βαθμό.
Περιορίζεται σε συνθήματα αποκλειστικά ρητορικού χαρακτήρα και στην εξύψωση της στρατιωτικής νίκης της ΕΣΣΔ το 1945 (όσο καταχρηστικά ερμηνεύεται ως έκφραση της δύναμης της Ρωσίας, ξεχνώντας τους αντιστασιακούς Ουκρανούς, Λευκορώσους και άλλους λαούς που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του Σοβιετικού αγώνα κατά του ναζισμού μετά το 1941 και που πέθαναν κατά εκατομμύρια στον αγώνα κατά των Ναζί).
Τέλος, στις στολές των μαχητών Prizrak, καθώς και σε κάθε φόντο των συνεντεύξεων με τον Mozgovoy, ξεχωρίζει σε κοινή θέα η κόκκινη σημαία με το μπλε X στα λευκά σύνορα της Novorossiya.
Όχι μόνο η έννοια της Novorossiya (Νέα Ρωσία) δημιουργήθηκε από την αποικιοκρατία της υπεραντιδραστικής Ρωσικής Αυτοκρατορίας, αλλά η σημερινή της σημαία δεν παραπέμπει σε καμία τοπική παράδοση: επιλέχθηκε το 2014 από τους νεοφασίστες που ίδρυσαν τις δημοκρατίες του Donbass αντιγράφοντας το σκόπιμα από αυτό των συντρόφων τους στην αμερικανική νότια ακροδεξιά.
Εν ολίγοις, είναι μια ρατσιστική σημαία, που εκφράζει την ανάλογη ιδεολογία όσων τη χρησιμοποιούν ως έμβλημα, κηρύττοντας τη σκλαβιά για τους Ουκρανούς και την ακύρωση του ουκρανικού έθνους, που σύμφωνα με αυτούς πρέπει να αραιωθεί στο ρωσικό με τα όργανα. των σφαγών και της αναγκαστικής «επανεκπαίδευσης».
Η πιο εις βάθος μελέτη του Aleksy Mozgovoy είναι το μακρύ κείμενο τριών μερών του Kyrylo Tkachenko σχετικά με τους δεσμούς μεταξύ των νεοναζί στο Donbass και της σταλινικής αριστεράς – γραμμένο στα γερμανικά, αλλά ευανάγνωστο με αυτόματο μεταφραστή: Wie Teile der deutschen Linken Faschisten in der Ukraine unterstützen
(Πώς τμήματα της γερμανικής αριστεράς υποστηρίζουν τους φασίστες στην Ουκρανία).
Τα μέρη που είναι ειδικά αφιερωμένα στον Mozgovoy και τους δεσμούς του με την ακροδεξιά είναι το δεύτερο και το τρίτο. Είναι μια έρευνα που συνοδεύεται από συνδέσμους με εκατοντάδες πηγές (σχεδόν όλες αυτονομιστικές ή συνεχόμενες) και πολλές φωτογραφίες που τεκμηριώνουν τους δεσμούς μεταξύ του διοικητή και των νεοναζί.
Στη φιγούρα του διοικητή Mozgovoy μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε ένα άρθρο με βίντεο του Vice, μια μαρτυρία του αναρχικού Volodarsky που αναδημοσιεύεται με ένα σχόλιο από τον αριστερό ιστότοπο Ukraine Solidarity Campaign, καθώς και το προφίλ VKontakte του ίδιου του Mozgovoy.
Η πραγματικότητα του σημερινού πολέμου επιβεβαιώνει πλήρως ότι τα γεγονότα στο Donbass το 2014 δεν ήταν παρά το πρώτο κεφάλαιο στην εφαρμογή ενός γενοκτονικού προγράμματος ξεκάθαρης φασιστικής και νεοζαριστικής έμπνευσης.
Σε αυτό πρέπει να προστεθεί ότι αυτοί της ιταλικής αριστεράς υποστηρίζουν με εμμονή τις θέσεις που επινοήθηκαν από την αρχή μιας Ουκρανίας για χρόνια στα χέρια μιας φασιστικής κυβέρνησης και στη δίνη του ναζιφασιστικού τρόμου, ενώ στην Ουκρανία υπάρχει πράγματι ένα ανησυχητικό πρόβλημα της φασιστικής ακροδεξιάς δεν υποτιμάται, αλλά εμπίπτει σε όρια παρόμοια με εκείνα της Δυτικής Ευρώπης, αντίθετα αγνοώντας εσκεμμένα την τεράστια έκταση του ναζιστικού φασισμού και της ακροδεξιάς στο Ντονμπάς και στη Ρωσία τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τάσσεται στην πραγματικότητα με ο πιο ισχυρός, βίαιος και πολεμοχαρής ναζιφασιστικός γαλαξίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ήλιος της Αναρχίας ανέτειλε - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακές εκδόσεις Κουρσάλ

 


Στο κτήριο της Ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης στις 18/07/2019

 

Στο SBS Greek στις 18/07/2019

Με τον Ελευθεριακό στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα, 22/01/2018

 

Απόπειρες αναρχικής οργάνωσης στη δεκαετία του 1980 - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακοί και ριζοσπάστες της διασποράς - εξώφυλλο βιβλίου

email

ιστορία αναρχικού κινήματος αναρχικό κίνημα κοινωνικοί αγώνες ιστορία εργατική τάξη επαναστατικό κίνημα Ισπανία, Ελλάδα Ρωσία κοινωνικά κινήματα αναρχική-θεωρία Γαλλία αναρχισμός αναρχοσυνδικαλισμός ζητήματα τέχνης αριστερά εργατικό κίνημα anarchism Ιταλία φεμινισμός κομμουνισμός Αυστραλία ΗΠΑ, Ρωσία, ελευθεριακή εκπαίδευση αντιφασισμός history κοινωνία επαναστατική θεωρία εθνικά ζητήματα αναρχοσυνδικαλιστές διεθνισμός λογοτεχνία μελλοντική κοινωνία ποίηση συνδικαλισμός radicalism αγροτικά κινήματα αναρχικός κομμουνισμός αστικός τύπος Πάτρα Greece πολιτειακό κριτική Μεξικό περιβάλλον καταστολή Βουλγαρία φεντεραλισμός ένοπλη δράση Διασπορά working class εξεγερμένοι διανοούμενοι γεωγραφία syndicalism εξεγέρσεις αγροτικές εξεγέρσεις communism Κούβα communist-party κινητοποιήσεις θέατρο σοσιαλισμός χρονογράφημα Γκόλντμαν βιβλίο Παρισινή Κομμούνα νεκρολογία Άγις Στίνας αναρχικοί Αίγυπτος Πρωτομαγιά σοσιαλιστές φοιτητικό κίνημα αγροτικό ζήτημα Italy Θεσσαλονίκη "\u0395\u03c0\u03af \u03c4\u03b1 \u03a0\u03c1\u03cc\u03c3\u03c9" ευημερία κοινοκτημοσύνη ατομικισμός utopianism Κροπότκιν ένωση τροτσκισμός θρησκεία ληστές Κύπρος μηδενισμός Αθήνα εκλογική δράση Egypt Πύργος Ηλείας ρουμανία Γαριβαλδινοί Ουκρανία προκηρύξεις πρώην οπλαρχηγοί αρχαίο-πνεύμα ρομαντισμός