Ο Ezekiel Simoni

Το 1902, ο Ιταλός κουρέας Ezequiel (ή Ezzecchielle) Simoni, ίδρυσε την πρώτη ειδική αναρχική συλλογικότητα της πόλης Santos, με το όνομα Ελευθεριακός Εκπαιδευτικός Κύκλος “Οι Φίλοι του Λαού”, που είχε ως στόχο τη διάδοση της ελευθεριακής εκπαίδευσης και του αναρχικού Τύπο.

Η ομάδα συνεδρίαζε κάθε Κυριακή, τη 1 το μεσημέρι, στην οδό Brás Cubas 96.

 

Ανακοίνωση στην εφημερίδα “Αλληλογραφία”

Η εν λόγω συλλογικότητα, παρά τη σημασία της, είχε μια εφήμερη ζωή. Ο αναρχισμός απέκτησε δύναμη μόνο όταν οι αναρχικοί ίδρυσαν τα πρώτα αντιστασιακά συνδικάτα στην περιοχή, και αυτή η ιστορία ξεκινά με την ίδρυση, στις 22 Μάη 1904, μιας ένωσης εργατών σε κυβερνητικές κατασκευές, με το όνομα Σύνδεσμος ”1η Μάη”. Οι αναρχικοί και οι επαναστάτες συνδικαλιστές ήταν αρκετά αφοσιωμένοι στην οργάνωση των εργαζομένων, που η περιοχή έφτασε να έχει δύο συνδικαλιστικά κέντρα που λειτουργούσαν την ίδια περίοδο: τη Διεθνή Ένωση Εργαζομένων (που ιδρύθηκε το 1904) και την Τοπική Εργατική Ομοσπονδία του Santos (που ιδρύθηκε το 1907).

Ο Ezekiel Simoni ήταν παντρεμένος με την Conceição Simoni, με την οποία απέκτησε εννέα παιδιά (Inês, Ida, Andreina, Spartacus, Bruna, Bruno, Ivo, Anna και Irma).

Η παρουσία του Ezekiel Simoni και της οικογένειάς του σε ελευθεριακές διαδηλώσεις και εργατικές εκδηλώσεις στο Santos ήταν συνεχής. Ο ίδιος έκανε δημόσιες ομιλίες, απήγγελνε ποίηση, συμμετείχε σε κοινωνικές θεατρικές ομάδες και διατηρούσε έντονη αλληλογραφία με τον αναρχικό Τύπο. Η κόρη του Ida Simoni, παιδί ακόμη, απήγγελνε ποιήματα κοινωνικού χαρακτήρα σε εργατικά φεστιβάλ. Για τις κοινωνικές του επιδόσεις και επειδή έκρυψε απεργούς εργάτες στο σπίτι του, ο Ezekiel συνελήφθη και κακοποιήθηκε βάναυσα από την αστυνομία.

Δημοσίευμα στην αναρχική εφημερίδα “Ο Φίλος του Λαού” (1902)

Στις 26 Αυγούστου 1914, ζώντας στη γειτονιά Brás, στο São Paulo και εργαζόμενος στο εργοστάσιο Matarazzo, μαζί με τους Luigi Cervo, Vincenzo Ragognetti και Luigi Emanuele Marzo είχαν την ιδέα να ιδρύσουν επίσημα, με Ιταλούς και Βραζιλιάνους, μια ποδοσφαιρική ομάδα, που έμελλε να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο παραδοσιακούς αθλητικούς συνδέσμους στο São Paulo. Έτσι, το Palestra Italia, που τώρα ονομαζόταν Palmeiras Sports Society (Αθλητικός Σύνδεσμος Παλμέιρας).

*Πηγή: Marcolino Jeremias. Μετάφραση: Ούτε Θεός Ούτε Αφέντης.

 

Το πρώτο σήμα της Palmeiras