Το 2022 μας δείχνει την επαρχία της Santa Fe ως ένα ακόμα παράδειγμα του πώς λειτουργεί και διατηρείται το καπιταλιστικό σύστημα, με έντονες αντιθέσεις και ανισότητες. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είναι μια πλούσια επαρχία της Αργεντινής με αναπτυσσόμενη οικονομία, ενώ βιώνουμε μια από τις χειρότερες κρίσεις του τελευταίου χρόνου. Σύμφωνα με τα λόγια του κυβερνήτη Perotti, η Santa Fe είναι μια ισορροπημένη επαρχία με πλεόνασμα και με προϋπολογισμό για το 2023 που έχει ήδη εγκριθεί από το νομοθετικό σώμα που σχεδιάζει για το επόμενο έτος με στόχο επίσης πλεόνασμα 2,120 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με την πραγματικότητα που υποφέρουμε όσοι ζούμε σε αυτήν την περιοχή, η οποία, όπως έχουμε ήδη επισημάνει σε προηγούμενες αναλύσεις, χτυπιέται καθημερινά από το πλαίσιο της κρίσης και της προσαρμογής σε εθνικό επίπεδο, με συνεχή απώλεια της αγοραστικής ισχύος όλων των δημόσιων τομέων, αντιμετωπίζοντας πολύ υψηλό πληθωρισμό και σημαντικό ποσοστό ανεργίας, καθώς και την υποαπασχόληση και την επισφάλεια της εργασίας. Η επαρχία της Santa Fe, αν και είναι μια από τις πλουσιότερες της χώρας, παρουσιάζει σημαντικό αριθμό πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας, περίπου το 40%, κάτι που αυξάνεται στις περιοχές του Ευρύτερου Rosario και της Ευρύτερης Santa Fe.

Σε αυτό το σενάριο πρέπει να προστεθούν τα συγκεκριμένα μέτρα που εφάρμοσε η επαρχιακή κυβέρνηση καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, τα οποία απλώς επιδεινώνουν την κατάσταση των όσων αναφερόμαστε και αφήνουν περιθώρια για εμπλουτισμό διαφόρων παραγωγών που συνδέονται με τον επιπλέον ακτιβισμό και τις αγροτοεπιχειρήσεις. Είναι, ξεκάθαρα, ένα μοντέλο οικονομίας που εξαρτάται και είναι δουλοπρεπές από τον ιμπεριαλισμό.

Υπό αυτή την έννοια, οι εργαζόμενοι της lxs υπέστησαν την υψηλή τιμή του εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς -ακόμη και πολύ υψηλότερη από ό,τι σε άλλες επαρχίες- αύξηση των φόρων και των υπηρεσιών και την πρόσφατη εγκατάσταση εκατοντάδων ραντάρ στις μεγάλες πόλεις ο μοναδικός σκοπός των οποίων είναι να αυξήσουν τα κέρδη τους. Από την άλλη πλευρά, ενώ η επαρχιακή κυβέρνηση εκπλήρωσε την προεκλογική της υπόσχεση για το δωρεάν εισιτήριο για δασκάλους και μαθητές —που ιστορικά ζητούσε και για το οποίο αγωνίστηκε ο λαός—καθώς και το μόνιμο πορτοφόλι Santa Fe, μετράτε πόσο μακριά είναι από το να δώσετε λύση στο οι πιο τιμωρημένοι τομείς που μένουν εκτός πρόσβασης σε αυτά τα ψίχουλα.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε όλα αυτά ο περοτισμός ενόψει των καταγγελιών για τη μισθολογική ανασύνθεση των τομέων του κράτους και των εκπαιδευτικών λέει πολλά. Δεν ήταν καινούργιο για όσους από εμάς έχουμε στο μυαλό μας ποιος είναι ο Περότι, πέρα ​​από το πλύσιμο προσώπου που του έκανε το Μέτωπο Όλων για την προεκλογική εκστρατεία. Γνωρίζουμε ότι είναι από τους στυλοβάτες της Περονιστικής δεξιάς. Αυτό αποδεικνύεται από την υποστήριξή του στον μενεμισμό (menemism), όπως η γειτνίασή του με την αγροτική κοινωνία, η ώθησή τους για ιδιωτικοποίηση (όπως στην περίπτωση της Τράπεζας της Santa Fe), η αντίθεσή τους στη νόμιμη άμβλωση και η υποστήριξή τους στην πληρωμή του παράνομου εξωτερικού χρέους κατά τη διάρκεια του μακρισμού (macrism). Είναι έτσι μπροστά σε μια πλούσια επαρχία, αλλά με μια κυβέρνηση που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των συγκεντρωμένων τομέων της οικονομίας, η lxs workerxs δηλώνει συναντάμε αδιαλλαξία, υποχρηματοδότηση της υγείας και της παιδείας και αρνητικά να χορηγηθούν αυξήσεις μισθών σύμφωνα με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό , και την απώλεια αγοραστικής δύναμης που σέρνεται στον κλάδο τουλάχιστον από την εποχή της πανδημίας.

Ήταν μια ιστορική χρονιά αγώνων και για τους εκπαιδευτικούς, τους πολιτικούς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Πραγματοποιήθηκαν μεγάλες πολυτομεακές κινητοποιήσεις, ημέρες δράσης σε όλη την επαρχία. Ο δάσκαλος της Santa Fe προχώρησε με δεκαεπτά ημέρες ανεργίας το δεύτερο εξάμηνο του έτους, επιπλήττοντας τις συμφωνίες της επαρχιακής ηγεσίας που παρατάχθηκε με την κυβέρνηση εφημερίας ισχυριζόμενη ότι ήταν οι δάσκαλοι που έπρεπε να κάνουν την «προσπάθεια». Η απάντηση της επαρχιακής κυβέρνησης στους δίκαιους αυτούς ισχυρισμούς ήταν απειλές, εκφοβισμός και εκστρατεία φόβου. Φτάνοντας για να κάνω εκπτώσεις στους μισθούς σε ολόκληρη τη δημόσια εκπαίδευση στη Santa Fešina, αναζητώντας με αυτόν τον τρόπο την αποστράτευση. Αναμφίβολα, η εμπειρία που αποκτήθηκε και η ισορροπία αυτών των μεγάλων διαδικασιών θα επιτρέψουν στην οργάνωση να εμβαθύνει και να αντισταθεί στις εξελίξεις για τα δικαιώματα των γυναικών και των εργαζομένων.

Ένας άλλος τομέας στον οποίο έχουν αναπτυχθεί σημαντικοί αγώνες, είναι σίγουρα το περιβάλλον. Αντιμέτωποι με ένα επαρχιακό κράτος που φροντίζει και προωθεί τις αγροτικές επιχειρήσεις και τα συμφέροντα των πλουσίων και ισχυρών, υπάρχει ήδη αντίσταση. Σε όλη την ακτή Parana σε διάφορες πόλεις ξέσπασαν κινητοποιήσεις και διαφορετικές εκκλήσεις κατά της καύσης και της περιβαλλοντικής καταστροφής. Σε αυτή τη διαδικασία, οι λαϊκές ενώσεις και οργανώσεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο, φέρνοντας τη διεκδίκηση στις εγκαταστάσεις τους για να προωθήσουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή. Αυτός ο άξονας αναμφίβολα θα συνεχίσει να είναι παρών στην αγωνιστική ατζέντα αν και έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των κυβερνώντων των διαφορετικών πολιτικών τάσεων.

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί η ιδιαίτερη κατάσταση κοινωνικής βίας που ζει η επαρχία και ιδιαίτερα η πόλη του Rosario. Σε έναν πόλεμο των φτωχών εναντίον των φτωχών, στην πόλη του Rosario έχουν σημειωθεί περισσότεροι από διακόσιοι θάνατοι μέχρι στιγμής φέτος. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι από τις λαϊκές μας γειτονιές. Εκεί που η διακίνηση ναρκωτικών χρησιμεύει ως δικαιολογία για την ποινικοποίηση της φτώχειας, όταν αυτοί που βρίσκονται πίσω είναι αυτοί που βρίσκονται στην κορυφή. Μπροστά σε αυτή τη δραματική κατάσταση, η απάντηση των διαφορετικών κυβερνήσεων δεν είναι άλλη από τον κορεσμό των δυνάμεων ασφαλείας. Κουκουλοφόροι, εύκολη σκανδάλη, κυνηγώντας τη φτώχεια. Γνωρίζουμε ότι δεν θα υπάρξει λύση με αυτά τα εργαλεία και μέσα σε αυτό το σύστημα, καθώς με αυτά τα μέτρα το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι μεγαλύτερη ανισότητα και βία.

Γι' αυτό εμείς ως αναρχικοί καλούμε την οργάνωση στους διαφορετικούς χώρους όπου διεξάγεται ο αγώνας, ώστε να αντισταθούμε σε αυτήν την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις συνθήκες ζωής και εργασίας μας. Το να είμαστε μέρος των συνδικάτων, των συντεχνιών, των φοιτητικών κέντρων και των οργανώσεων της γειτονιάς μας είναι ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την επερχόμενη καταιγίδα. Σε μια από τις πλουσιότερες επαρχίες της Αργεντινής, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχίσει να επιδεινώνεται με αυτόν τον ρυθμό η κατάσταση των κατώτερων στρωμμάτων. Είναι καιρός να προετοιμαστούμε για τους αγώνες των επόμενων μηνών, όπου η κρίση θα επηρεάσει όλο και περισσότερο άμεσα τις συνθήκες διαβίωσης, εργασίας και σπουδών των από τα κάτω.

Ο αναρχισμός έχει πολλά να συμνεισφέρει σε αυτό το σενάριο. Μακριά από την αναζήτηση μαγικών λύσεων σε μια κυβερνητική αλλαγή (που σύντομα θα ακούσουμε όταν ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία του επόμενου έτους) πρέπει να στοχεύσουμε στο να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό λαϊκό μέτωπο, με αλληλεγγύη και αυτονομία, για να πετύχουμε τις τόσο ουσιώδεις κατακτήσεις για τους από τα κάτω.

Με αυτούς που αγωνίζονται!


Κόντρα στην άρχουσα τάξη ο μαχητικός αναρχισμός!

Federation Anarquista de Rosario (Αναρχική Ομοσπονδία Rosario - Αργεντινή)

*Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης