Στο Περού, η οικοδόμηση του εργατικού κινήματος και του επαναστατικού συνδικαλισμού σχηματίστηκε από μια συμμαχία εργατών της πόλης και αγροτών, αποτελούμενη από λευκούς, μαύρους και αυτόχθονες μετανάστες.

Ο Julio Reynaga Matute, Αφρο-Περουβιανός αναρχικός, ιδρυτής του El Jornalero και της Προοδευτικής Ένωσης των Τεχνιτών και Εργατών (Artesanos y Obreros). καθώς και άλλων οργανώσεων, έγραψε ότι οι «εργάτες και οι τεχνίτες... να κοιτάξουν αυτά τα [αγροκτήματα] και να συλλογιστούν τη σπαρακτική σκηνή της αναγνώρισης ότι το όραμα που πρέπει να δούμε είναι οι γηγενείς εργάτες να κερδίζουν τα δικαιώματά τους».

 

Ποιος θα πίστευε ότι η ίδρυση αυτού του εργατικού κινήματος δεν θα ήταν απλώς μέρος του παρελθόντος, αλλά μια ματιά στο μέλλον στη Λατινική Αμερική.

Υπάρχουν πολλές από αυτές τις επαναστατικές και αναρχικές συνδικαλιστικές εφημερίδες για ψηφιοποιημένη έρευνα και διαβούλευση, που έχουν αναρτηθεί στη σελίδα "Anarchist and Syndicalist Periodicals from Latin America" (“Αναρχικά και Συνδικαλιστικά Περιοδικά από τη Λατινική Αμερική”).

*Πηγή: Kauan Willian