Στις 24 Μάη 1920 γεννήθηκε στην Guimara της León της Ισπανίας ο αναρχικός Amadeo Ramón Valledor, γνωστός ως El Asturiano ή Ramón. Ήταν ανθρακωρύχος.

Τη νύχτα μεταξύ 25ης και 26ης Δεκέμβρη 1942, όντας κρατούμενος, αφού δραπέτευσε από τα ορυχεία Minas de Moro, εντάχθηκε σε μια αντάρτικη ομάδα που αποτελείτο κυρίως από ανθρακωρύχους. Λίγο αργότερα έγινε ένας από τους υπεύθυνους της Ομοσπονδίας Ανταρτών Leon-Galicia.

Τον Ιούλη του 1947 με μια ομάδα επτά ανταρτών συμμετείχε σε μια προσπάθεια μετακίνησης στη Γαλλία, αλλά έγιναν αντιληπτοί και αναχαιτίστηκαν από την πολιτοφυλακή. Σε ανταλλαγή πυροβολισμών τρία μέλη της ομάδας τραυματίστηκαν

Στις 13 Δεκέμβρη 1948 κατάφερε να περάσει τα γαλλικά σύνορα και να ενταχθεί στην αντάρτικη ομάδα του Francisco Sabaté Llopart (Quico), της ομάδας που πρωταγωνίστηκε στην αντίσταση κατά του καθεστώτος Φράνκο, με πολυάριθμες απαλλοτριώσεις και αποστολών εισαγωγής ανταρτών στην Καταλονία.

Ο Amadeo Ramón, επειδή έπασχε από καρκίνο, αυτοκτόνησε με έναν πυροβολισμό στην καρδιά, στις 18 Αυγούστου 1963 στο Perpignano.

*Πηγή: Walter Ranieri.