Στις 2 Αυγούστου 1903, ξέσπασε η αγροτική και αντιαποικιακή εξέγερση που οιδήγησε στη διαμόρφωση της Κομμούνας της Στράντζα, γνωστή και ως Εξέγερση της Μεταμόρφωσης, και η οποία ξεκίνησε ως μέρος της εξέγερσης της Μακεδονίας (σήμερα Βόρεια Μακεδονία) εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (η οροσειρά της Στράντζα βρίσκεται βόρεια της Ελλάδας και νότια της σημερινής Β. Μακεδονίας).

Η εξέγερση αυτή, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από δύο σώματα πολιτοφυλακής, καθοδηγήθηκε από το τότε βουλγαρικό και μακεδονικό αναρχικό κίνημα. Η πρωταρχική φυσιογνωμία πίσω από όλο το κίνημα δεν ήταν άλλη από τον Mihail Gerdzhikov (στη φωτογραφία), μια ιστορική φυσιογνωμία του βουλγαρικού αναρχισμού. Η εξέγερση, αν και κράτησε μόνο λίγους μήνες, κατάφερε να δημιουργήσει ελεύθερες ζώνες υπό ένα νέο κοινοτικό διοικητικό σύστημα, κολλεκτιβοποιώντας γη και ζώα.

Οι επαναστατικές πολιτοφυλακές κατάφεραν να αντισταθούν στην επίθεση μιας τουρκικής στρατιωτικής δύναμης περισσότερων από 10 χιλιάδες πολύ καλύτερα οπλισμένων στρατιωτών, έως ότου η επακόλουθη οθωμανική εισβολή έφερε την πτώση της Κομμούνας στα τέλη Σεπτέμβρη 1903.

*Πηγή: Emilio Crisi.