Το κείμενο στη φωτογραφία που δημοσιεύεται εδώ προέρχεται από ένα σοσιαλιστικό έντυπο της Κωνσταντινούπολης. Την εφημερίδα «Εργάτης» που έβγαινε το 1910. Tο έντυπο, αν και ήταν βραχύβιο, εντυπωσιάζει για την γλώσσα του, την «ορμητικότητα» και την εκλαϊκευτική δύναμή του ακόμα και για τον πλούτο των ειδήσεων ασχολείται με ένα σωρό προβλήματα της εργατιάς της Πόλης και τις διεκδικήσεις της. Αλλά στις σελίδες του θα δει κανείς και ειδήσεις απ΄ όλο τον κόσμο.

Η εφημερίδα απευθύνεται σε όλους του εργάτες που ζουν στην πόλη ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας. Σε αυτούς απευθύνει και το σοσιαλιστικό της πρόγραμμα, με αλλεπάλληλες δημοσιεύσεις εκλαϊκευτικών παρουσιάσεων, για τη λειτουργία της παιδείας, της δικαιοσύνης, της υγείας…

Με αφορμή την επικαιρότητα αναδημοσιεύουμε το άρθρο που στιγματίζει την λειτουργία της υγείας ως εμπόρευμα, αποκαλύπτει την αστική υποκρισία στο θέμα, ιδίως όταν ξεσπάνε πανδημίες και αναδεικνύει με γλαφυρό τρόπο την ανάγκη της υγεία ως κοινωνικό αγαθό.

110 χρόνια μετά τη συγγραφή του… αξίζει τον προβληματισμό μας για τη σημερινή τραγική κατάσταση. Υπογραμμίζει με τις διαπιστώσεις του πως το σύγχρονο και προοδευτικό είναι η κάλυψη των κοινωνικών αναγκών μέσω της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής, η διεξαγωγή της παραγωγής, η αξιοποίησης της σύγχρονης επιστήμης όχι για το κέρδος αλλά την άνοδο της κοινωνικής ευημερίας.

Στις εικόνες που ακολουθούν, μπορείτε να δείτε το απόσπασμα του άρθρου από την Εφημερίδα «Εργάτης», ολόκληρο το άρθρο «Ο Σοσιαλισμός θέλει», καθώς και το εξώφυλλο της συγκεκριμένης έκδοσης της εφημερίδας (5 Σεπτέμβρη 1910).

*Πηγή: http://www.kolivas.de/archives/377515