Στις 30 Ιουνίου 1921, πριν από 100 χρόνια, έπεσε μαχόμενος ο Fedir Shchus (Σχους), εξέχων Ουκρανός αναρχικός και μία από τις κύριες προσωπικότητες της Ουκρανικής Αγροτικής Επανάστασης, γνωστής ως Makhnovtchina.

Από αγροτική καταγωγή, ως νεαρός έγινε ναύτης του ρωσικού στρατού, καθώς ξέσπασε η Οκτωβριανή Επανάσταση. Ηγήθηκε μιας αντάρτικης ομάδας με την οποία κατάφερε να ελέγξει την περιοχή της Debrivka.

Όταν η εξέγερση άρχισε να ασφυκτιά, ενώθηκε με δεκάδες αναρχικούς, στην επαναστατική διαδικασία της ουκρανικής makhnovtchina, όπου αναδείχθηκε σε διοικητή του ιππικού, αποτελώντας, επίσης, μέλος του Συμβουλίου των εξεγερμένων, που ήταν το διοικητικό εργαλείο της Ελεύθερης Επικράτειας. Εκεί συνεργάστκε στενά με φυσιογνωμίες όπως τον εμβληματικό Nestor Makhno, και τυς Volin, Simon Karétnik, Martchenko, Veretélnikov, Pedro Rybin και Victor Belash, μεταξύ άλλων.

Ο Shchus έπεσε σε μάχη στην επαρχία Poltava, στις 30 Ιούνη 1921, στο κύμα καταστολής εναντίον των επαναστατικών εκείνων τομέων που δεν ενέδωσαν και δεν υποτάχθηκαν στην κεντρική κυβέρνηση των Μπολσεβίκων.

*Πηγή: Emilio Crisi. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.