Στις 14 Ιούνη 1930 κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος της δισεβδομαδιαίας εφημερίδας στην ιταλική γλώσσα “L Avanguardia Libertaria” (“Η Ελευθεριακή Εμπροσθοφυλακή”). Η έδρα της είναι στη Μελβούρνη (Βικτώρια, Αυστραλία).

Σύντομα, ωστόσο, η θα αρχίσει να κυκλοφορεί σε μηνιαία βάση. Ο εκδότης ήταν ήταν ο Ιταλός αναρχικός μετανάστης Isidoro Berttazzoni, ο οποίος ήταν μέλος του Club Internazionale. Ο ίδιος ανέλαβε το σημαντικό καθήκον, από τη μια, της άσκησης κριτικής στον ιταλικό φασισμό και, από την άλλη, τη διάδοση των ελευθεριακών ιδεών στην αυστραλιανή ήπειρο.

Ο Berttazzoni, βρισκόταν, επίσης, σε ένα είδος διαμάχης με τον Francisco Carmagnola, από τους πλέον επιεφανείς Ιταλούς αναρχικούς στην Αυστραλία, και την εφημερίδα του δεύτερου “La Riscossa (1930-1932). Ο Francisco Carmagnola ήταν και ενεργό μέλος του Matteotti Club της Μελβούρνης, μια αντιφασιστική πλατιά οργάνωση που συνένωνε αναρχικούές και σοσιαλιστές.

Το τελευταίο τεύχος της “L ’Avanguardia Libertaria” κυκλοφόρησε στις 15 Νοέμβρη 1932, όταν η έκδοση κηρύχθηκε παράνομη, μαζί με τον αντίπαλό της, “La Riscossa”, από τις αρχές της Κοινοπολιτείας. Με την απαγόρευση, ο Berttazzoni εγκατέλειψε την ελευθεριακή δράση.

*Επιμέλεια: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.