Πριν από εκατό χρόνια, στις 30 Νοέμβρη 1920, ο Eπαναστατικός Αντάρτικος Στρατός της Ουκρανίας (RPAU - μαχνοβίτες) στάθμευσε στο χωριό Konstantinovka της επαρχίας Mariupol της επαρχίας Ντόνετσκ.

Εκεί σε συνεδρίασή του το Επαναστατικό Συμβούλιο της Ουκρανίας αποφάσισε: 1) Να ορίσει μια επιτροπή διερεύνησης υποθέσεων που αφορούσαν ενέργειες ενάντια στο μαχνοβίτικο κίνημα και 2) Να χορηγηθούν κάποια κονδύλια στο Τμήμα Πολιτισμού.

Η επιτροπή αποτελείτο από τους Vasilevsky, Kartashev και Galina Andreevna.
Επίσης, στο Τμήμα Πολιτισμού αποφασίστηκε να δοθούν 500 000 ρούβλια.
Την απόφαση υπέγραψε ο γραμματέας του Συμβουλίου P. Rybin.

Ακόμα έγινε γνωστό, ότι τμήματα του μαχνοβίτικου στρατού από την Κριμαία υπό την ομάδα του Alexey Marchenko πέρασαν το χωριό Νίζνι Σερόγκοζ της περιφέρειας Melitopol της επαρχίας Αλεξανδρόφ, εκδιώκωντας τις κόκκινες φρουρές.

= = = = = = = = = = =

Τις ημέρες αυτές πέθανε ο Leo Golik. Καταγόταν από οικογένεια αγροτών της περιοχής Starobelsky της επαρχίας Kharkiv. Ηταν εργοστασιακός εργάτης. Αναρχοκομμουνιστής από το 1917, ήταν μέλος της ομάδας των αναρχκομμουνιστών της Gulyai-Pole Στο μαχνοβίτκο κίνημα από τα τέλη του 1918. Υπηρέτησε κυρίως στα κεντρικά γραφεία, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών το φθινόπωρο-χειμώνα του 1920. Η ακριβής ημερομηνία θανάτου είναι άγνωστη, αν και σύμφωνα με τον Victor Belash, πέθανε από καρδιακή συγκοπή στις 31 Οκτώβρη στο χωριό Mikhailovka, της περιοχή Melitopol, κατά τη διάρκεια μιας μάχης.

= = = = = = = = = = =

Στη φωτογραφία εικονίζεται η Galina Andreevna Kuzmenko (1896-1978), σε πορτραίτο φιλοτεχνημένο από τον V.N. Gagenmeister το 1919. Η Galina Andreevna, ήταν μέλος της επιτροπής o διερεύνησης υποθέσεων που αφορούσαν ενέργειες ενάντια στο μαχνοβίτικο κίνημα.

*Πηγή: Анатолий Дубовик. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.