Η ισπανόφωνη κουλτούρα και η αναρχική αναζήτηση ενός νέου κόσμου

Από τα τέλη του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα, υπήρξε μια προσπάθεια του αναρχικού κινήματος για την προώθηση της ελεύθερης σκέψης, της ατομικής ελευθερίας και της κοινωνικής ισότητας, που στηρίχθηκε σε ένα διεθνές δίκτυο εκτύπωσης ντοκουμέντων στην ισπανική γλώσσα. Αυτή η προσπάθεια διοχετεύθηκε μέσα από τα κανάλια της δημοσιογραφίας και της λογοτεχνίας, για την προώθηση των αναρχικών ιδεών και πρακτικών ενισχύοντας ταυτόχρονα τη διεθνική αλληλεγγύη και τον ακτιβισμό από το Μπουένος Άιρες στο Λος Άντζελες και μέχρι τη Βαρκελώνη.

Ο Christopher J. Castañeda και η Montse Feu επεξεργάζονται εδώ μια συλλογή που εξετάζει πολλές πτυχές της αναρχικής ιστορίας στην ισπανική γλώσσα, τόσο χρονολογικά όσο και θεματικά. Τα δοκίμια που είναι συγκεντρωμένα εδώ ερευνούν τις υπερατλαντικές διαστάσεις της αναρχικής έντυπης δραστηριότητας: η παρέμβαση στους λατινογενείς εργασιακούς χώρους στις Ηνωμένες Πολιτείες, η έντυπη αναρχική παρουσία σε τοποθεσίες όπως οι μεθοριακές περιοχές του Μεξικού και το Steubenville του Ohio, η ιστορία των βασικών εκδόσεων και των ατόμων πίσω από αυτές καθώς και η κυκλοφορία των αναρχικών εκδόσεων από τον ισπανικό-αμερικανικό πόλεμο μέχρι τον εικοστό πρώτο αιώνα.

Στην έκδοση αυτή συνεισφέρουν οι: Jon Bekken, Christopher Castañeda, Jesse Cohn, Sergio Sánchez Collantes, María José Domínguez, Antonio Herrería Fernández, Montse Feu, Sonia Hernández, Jorell A. Meléndez-Badillo, Javier Navarro Navarro, Michel Otayek, Mario Martín Revellado, Susana Sueiro Seoane, Kirwin R. Shaffer, Alejandro de la Torre και David Watson.

"Αυτή η εκπληκτική συλλογή αναδεικνύει το εύρος, το βάθος και τη διασύνδεση του ισπανόφωνου αναρχικού κινήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τα δι-εθνικά δίκτυα που το ενώνουν με την Ευρώπη, την Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική. Αποτελούν σημαντικά ντοκουμέντα για τον καθένα που ενδιαφέρεται είτε για τον αναρχισμό είτε για τους ισπανόφωνους εργάτες  και τον ριζοσπαστισμό” λέει ο Kenyon Zimmer, συγγραφέας του βιβλίου  “Immigrants against the State: Yiddish and Italian Anarchism in the United States”.

"Ο αναρχισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν τόσο παρεξηγημένος και επίφοβος στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα που οι κυβερνητικές αρχές σε όλα τα επίπεδα εργάστηκαν αρκετά σκληρά για να τον διαγράψουν, να καταστρέψουν τα αναρχικά τυπογραφεία και να απελάσουν ή να φυλακίσουν τους αγωνιστές τους. Κυβερνητικοί υπάλληλοι, τοπικοί σερίφηδες, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, ήταν τόσο επιτυχημένοι στη δίωξη των αναρχικών σε σημείο που τα περισσότερα από τα απαραίτητα ντοκουμέντα και ιστορικά στοιχεία για τη μελέτη αυτού του ιδεαλιστικού κινήματος κοινωνικής δικαιοσύνης καταστράφηκαν και εξακολουθούν και σήμερα να λείπουν.

Όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό το έργο έχουν επιδοθεί σε ένα τεράστιο έργο, να εντοπίσουν ένα μεγάλο μέρος αυτής της κληρονομιάς που ήταν τόσο σημαντικό για την εκπαίδευση των εργαζομένων και την καθιέρωση των δικαιωμάτων που εξακολουθούν να προστατεύονται σήμερα. Ο ρόλος που διαδραμάτισε η ισπανόγλωσση έντυπη αναρχική προπαγάνδα στην ανάπτυξη της κουλτούρας της λατινικής εργατικής τάξης ήταν καθοριστικός. Το γεγονός ότι οι συντάκτες και οι συγγραφείς εδώ ήταν σε θέση να εντοπίσουν τα δι-εθνικά δίκτυα των ισπανόφωνων αναρχικών, καθώς και να εντοπίσουν και να μελετήσουν μια τόσο μεγάλη γκάμα περιοδικών και άλλων εκδόσεών τους δεν ενέχει μόνο τη δυνατότητα πλήρωσης των κενών στην ιστορία μας, αλλά προσφέρουν και έναν νέο κορμό εργασών που θα θέσουν τέρμα στο ψέμα ότι μόνο οι νικητές μπορούν να γράψουν την ιστορία. Ο Castañeda, η Feu και οι συνεργάτες τους έχουν αποκαταστήσει τις μαρτυρίες πολλών ακτιβιστών και διανοουμένων ότι θα χρειαστούν πολλοί άλλοι ακαδημαϊκοί για να παρακολουθήσουν και να μελετήσουν τις ανακαλύψεις τους” λέει ο Nicolás Kanellos, συγγραφέας της ισπανικής μεταναστευτικής λογοτεχνίας: El Sueño del Retorno.

Ο Christopher J. Castañeda είναι καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σακραμέντο. Ένα από τα βιβλία του είναι και το “River City and Valley Life: An Environmental History of the Sacramento Region”.

Η Montse Feu είναι επίκουρη καθηγήτρια Ισπανικής και συν-διευθύντρια Μεταπτυχιακών Ισπανικών Σπουδών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Sam Houston. Είναι η συγραφέας του “Jesús González Malo: Correspondencia personal y política de un anarcosindicalista exiliado (1943-1965)”.