Αρχικός τίτλος: "Ο ταξικός πόλεμος κλιμακώνεται στη Γαλλία"
Το κοινωνικό κίνημα ενάντια στα σχέδια μεταρρύθμισης του συστήματος συντάξεων στη Γαλλία έχει ήδη κλιμακωθεί από τότε που ξέσπασε, στις αρχές Μάη του 2003. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι πήραν μέρος σε δύο γενικές απεργίες και σε δυναμικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα το μήνα Μάη, για να εναντιωθούν στις μεταρρυθμίσεις αυτές, με τις οποίες επιχειρείται οι άνθρωποι να εργάζονται περισσότερο για να παίρνουν πλήρεις συντάξεις.
Την Τρίτη, 3 Ιούνη, περίπου 5.000 άτομα στο Calais συγκρότησαν διαδήλωση στον αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας Α26, όπου τους επιτέθηκε κτηνωδώς η αστυνομία με κλομπ και δακρυγόνα.
Την Πέμπτη, 5 Ιούνη, πυρπολήθηκαν τα περιφερειακά γραφεία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών MEDEF στην πόλη-λιμάνι La Rochelle, ενώ αρκετά άλλα γραφεία της ίδιας Ομοσπονδίας έγιναν στόχος επιθέσεων σε όλη τη χώρα.
Την Παρασκευή, 6 Ιούνη, απεργοί εργάτες διέκοψαν και παρακώλυσαν δρομολόγια τρένων και λεωφορείων στη Μασσαλία και το Παρίσι. Οι διαδηλωτές έκοψαν τις παροχές ηλεκτρικού ρεύματος στο σταθμό Gare de Lyon του Παρισιού, ακινητοποιώντας αρκετά τρένα για ώρες. Επίσης, απεργοί εργαζόμενοι στα λεωφορεία και υποστηρικτές τους απέκλεισαν ένα αμαξοστάσιο λεωφορείων στα βόρεια προάστια του Παρισιού, οπλίστηκαν με μπαστούνια του μπέιζμπολ και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.
Στη Λυών εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας τοποθέτησαν σκουπίδια μπροστά στο τοπικό Δημαρχείο. Απεργοί δάσκαλοι, επίσης, κατέλαβαν αμαξοστάσια λεωφορείων και γραμμές τρένων.
Την Τρίτη, 10 Ιούνη, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έκαναν πορεία στους δρόμους του Παρισιού, στα πλαίσια της τρίτης κατά σειρά γενικής απεργίας από τις αρχές του Μάη. Μπροστά στο κτίριο της βουλής ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία, την ώρα που οι πολιτικοί μέσα στο κτίριο συζητούσαν για τις μεταρρυθμίσεις. Απεργοί εργάτες καθώς και ένα μπλοκ 100 περίπου αναρχικών, αντιστάθηκαν στα κλομπ, τα δακρυγόνα και τις αντλίες νερού με πετροβολητό ενάντια στην αστυνομία. Φλεγόμενα οδοφράγματα υψώθηκαν στους δρόμους καθώς η αστυνομία εξαπέλυσε γενική επίθεση. Περίπου 350 άτομα κατέφυγαν τότε μέσα σε ένα κτίριο όπερας, αλλά και εκεί η αστυνομία τους επιτέθηκε και συνέλαβε περίπου 60. Ένας γνωστός οικονομολόγος, ο Olivier Gasnier, σχολίασε ότι «η ριζοσπαστικοποίηση των απεργιών, η εικόνα της βίας όπως αυτή την Τρίτη το βράδυ στο Παρίσι, διαταράσσει την ελευθερία των καταναλωτών…». Οι απεργίες έχουν κοστίσει στη γαλλική οικονομία εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και προκαλούν φόβο στους επενδυτές.
Στη Λιλ εργάτες έβαλαν φωτιά στο εργοστάσιο Coventry και πήραν πακέτα απορρυπαντικών, τα οποία, διαδηλώνοντας στη συνέχεια μαζί με δεκάδες χιλιάδες άλλους συναδέλφους τους στο κέντρο της πόλης, εκσφενδόνιζαν επί μια ώρα ενάντια στις αστυνομικές δυνάμεις. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και κλομπ.
Στις 5 το πρωί (10 Ιούνη) εκατοντάδες λιμενεργάτες, σιδηροδρομικοί και ιχθυέμποροι απέκλεισαν το λιμάνι Boulogne sur Mer, ύψωσαν φλεγόμενα οδοφράγματα και τα υπεράσπισαν σθεναρά στις επιθέσεις της αστυνομίας μέχρι τις 4 το πρωί της άλλης μέρας.
Στη Nice εργάτες κατέλαβαν το εκεί κτίριο του Εθνικού Θεάτρου και άρχισαν να μοιράζουν προκηρύξεις όπου εξηγούσαν το λόγο των κινητοποιήσεών τους και χρησιμοποίησαν το κτίριο για συνελεύσεις.
Διαδηλώσεις, επίσης, έγιναν στη Μασσαλία, στη Ρουέν και στη Νάντη.
Την Τετάρτη, 11 Ιούνη, περίπου 200 άτομα κατέλαβαν το Δημαρχείο της Τουλούζης και έκλεισαν την πόρτα στην αστυνομία.
Την επόμενη μέρα, 12 Ιούνη, το κτίριο της Εθνικής Όπερας στη Λυών καταλήφθηκε από 200 περίπου άτομα και ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για διεξαγωγή συνελεύσεων όπου αποφασίστηκαν περαιτέρω κινητοποιήσεις. Επίθεση, επίσης, εκδηλώθηκε και στον κινηματογράφο «Path» της Λυών, αναγκάζοντάς τον να παραμείνει κλειστός όλη τη μέρα.
Στη Λιλ τρεις μεγάλες οδικές αρτηρίες αποκλείστηκαν από περίπου 300 εργάτες, φοιτητές και άνεργους. Μετά σχηματίστηκε μια αυθόρμητη διαδήλωση στο κέντρο της πόλης από 1.000 περίπου άτομα, στη συνέχεια αποκλείστηκαν κυβερνητικά κτίρια και μεγάλα καταστήματα με κάδους σκουπιδιών, οι οποίοι μετέπειτα έγινε προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν ενάντια σε αστυνομικές δυνάμεις. Επίσης, τα γραφεία της Union of the Presidential Majority (UMP) αποκλείστηκαν καθώς εργάτες τοποθέτησαν σκουπίδια στην είσοδο, ενώ στο κτίριο ρίχτηκαν νερά και απορρυπαντικά. Οι διαδηλωτές φώναζαν: «UMP state! Police state!
Μεγάλες οδικές αρτηρίες επίσης αποκλείστηκαν στην Τουλούζη, στην Αβινιόν, στο Παρίσι, στην Μπαστιά (Κορσική), στο Περπινιάν, στην Τουλόν και στη Μασσαλία.
Μια νέα γενική απεργία έχει καλεστεί για τις 19 Ιούνη (αύριο).
Ο κοινωνικός πόλεμος συνεχίζεται καθώς άμεση δράση και πράξεις σαμποτάζ εξαπλώνονται σε όλη τη Γαλλία, διαταράσσοντας την ειρήνη της άρχουσας τάξης.
Φωτογραφίες και αναφορές από τις προαναφερόμενες κινητοποιήσεις στις:
http://la.indymedia.org/news/2003/06/64587.php
Για επικοινωνία με την ομάδα Cercle Social στο:
Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στις 14 Ιούνη 2003 στο A-Infos από όπου και μεταφράστηκε.