Miquel Amoros
Οι “Φίλοι του Ντουρούτι” ήταν μια από τις αιχμές του δόρατος της Ισπανικής Επανάστασης του 1936-1939. Γεννημένοι υπό την επίδραση της Φάλαγγας Ντουρούτι, ήταν μια ένωση που συγκροτήθηκε από μαχητές της CNT και της FAI, με ξεκάθαρους στόχους: προώθηση της αντίστασης στη στρατιωτικοποίηση, αμφισβήτηση της συνεργασίας με την κυβέρνηση, προώθηση της επανάστασης και το τσάκισμα της αντεπανάστασης. Και έπρεπε να καταγγείλουν χωρίς καθυστέρηση την είσοδο των αναρχικών στην κυβέρνηση, την απώλεια της εξουσίας των συνδικάτων και των ομάδων και την καταστολή και τη φυλάκιση των επαναστατών εργατών.
Οι δικές τους απόψεις τους τοποθετούσαν ως την πιο προωθημένη και διαυγή ομάδα της εποχής, που αποτέλεσε βασικό κομμάτι στα γεγονότα ου Μάη του 1937. Συκοφαντήθηκαν, λογοκρίθηκαν και απαγορεύτηκαν από τις αρχές, τα έντυπά τουε -κυρίως το El Amigo del Pueblo- υπέστησαν, επίσης, διώξεις και λογοκρισία. Ωστόσο, οι “Φίλοι του Ντουρούτι” έπαιξαν σημαντικό ρόλο και αποτελούν ακόμα και σημείο αναφοράς για την κατανόηση αυτής της ιστορικής στιγμής.
Με την αυστηρότητα και την σχολαστικότητα που τον χαρακτηρίζουν, ο Miquel Amorós ανασυνθέτει, στηριζόμενος στα γραπτά των “Los Amigos de Durruti” την ιστορία αυτής της ομάδας που πόνταρε τα πάντα για να κερδίσει τον πόλεμο χωρίς να χάσει από τη ματιά της ή για μια στιγμή τον θρίαμβο της επανάστασης. Παρά την άφθονη διαθέσιμη βιβλιογραφία, αυτό το ιστορικό δοκίμιο -στο οποίο δίνεται ο λόγος στους πρωταγωνιστές - αποτελεί ένα από τα πιο περιεκτικά βιβλία για την επανάσταση και αντεπανάσταση στην Ισπανία από το 1936.
“[...]. ] Η παρούσα στιγμή δεν έχει τίποτα επαναστατικό. Η αντεπανάσταση εκδηλώνεταιμε συλλήψεις για κάθε είδους παραπτώματα. Οι φυλακές είναι γεμάτες εργάτες. Τα προνόμια του προλεταριάτου βρίσκονται σε βαθιά παρακμή [...]. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από αυτόν μιας νέας επανάστασης. Ας την προετοιμάσουμε. Και με το άρωμα αυτής της νέας χειρονομίας θα βρεθούμε ξανά στο δρόμο με συντρόφους που σήμερα πολεμούν στα μέτωπα, συντρόφους που αυτή την ώρα δεν έχουν χάσει ακόμη την ελπίδα μιας επανάστασης που θα προσδώσει δικαιοσύνη στην εργατική τάξη. […]."