North East England

 

Tyneside Anarchist Archive. Εκδόθηκε από την Active Distribution Μάιος 2021

"Μόλις τελείωσα την ανάγνωση αυτού που νομίζω ότι είναι ένα τόσο σημαντικό και αξιόλογο έργο της ιστορίας της εργατικής τάξης και του αναρχισμού όσο κανένα άλλο που έχω διαβάσει. Αξίζει μια θέση στον λογοτεχνικό κανόνα του αναρχικού και εργατικού αγώνα. Μας δίνει ένα παράδειγμα- ένα πρότυπο, το οποίο οι σύντροφοι σε κάθε πόλη και περιοχή καλά θα κάνουν να μιμηθούν.

Κατ' αρχάς είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτό δεν είναι μια εξαντλητική γενικευμένη περιγραφή του λαϊκού αγώνα της εργατικής τάξης, της εξέγερσης, της οργάνωσης, του ριζοσπαστισμού στη Βορειοανατολική Αγγλία. Αυτά μπορείτε να τα βρείτε αλλού. Και εξακολουθούν να γράφονται. Το βιβλίο “Anarchism In North East England 1882-1992” έχει έναν πιο συγκεκριμένο σκοπό. Αποσκοπεί στο να παράσχει μια σχολαστική και διεξοδικά ερευνημένη ιστορία της δραστηριότητας των αναρχικών στην περιοχή σε μια περίοδο 110 ετών. Ως εκ τούτου, το βιβλίο μπορεί να εκληφθεί ως ένα έργο πολιτικής αρχαιολογίας: γυρίζει κάθε σελίδα κάθε εφημερίδας και περιοδικού, του τοπικού και εθνικού κύριου Τύπου καθώς και του αναρχικού Τύπου σε όλη τη χώρα, για να βρει οποιαδήποτε αναφορά στον αναρχισμό και τους αναρχικούς στην περιοχή. Μερικές φορές τα στοιχεία για τη δραστηριότητα είναι ελάχιστα- οι αναρχικοί, όπως και όλοι οι οργανωμένοι εργαζόμενοι- "εσωτερικοί εχθροί" όπως μας περιέγραψε η Θάτσερ- πάντα περιοδικά εξαναγκάζονταν στην παρανομία, συκοφαντούνταν, φυλακίζονταν και εξαφανίζονταν από το καπιταλιστικό κράτος. Υπήρξε μια ταξική και περιφερειακή προκατάληψη που άφησε ένα μαζικό κίνημα της εργατικής τάξης χωρίς καταγραφή στο ευρύτερο αναρχικό κίνημα. Αυτό το βιβλίο είναι επίπονο για να το αποκαταστήσει αυτό και να αποκαλύψει την ιστορία.

Ως έργο πολιτικής αρχαιολογίας, δεν αφήνει καμία πέτρα αναποδογυρισμένη και παρουσιάζει τα πάντα στον αναγνώστη: επιστολές και στήλες που γράφτηκαν από αναρχικούς στις κύριες τοπικές εφημερίδες εντοπίζονται, συνοψίζονται και τοποθετούνται σε ένα πλαίσιο- κάθε ανταποκριτής, συνδρομητής και διανομέας της Freedom και άλλων αναρχικών εφημερίδων του Ηνωμένου Βασιλείου με διεύθυνση μεταξύ Teesside και Berwick-upon tweed αναφέρεται. Αν νομίζατε ότι αυτή η διεξοδική προσέγγιση θα παρήγαγε ένα βιβλίο που θα ήταν αξιόλογο αλλά λίγο στεγνό, δεν θα μπορούσατε να απέχετε περισσότερο από την αλήθεια. Ενώ είναι διεξοδικό και λεπτομερές καταλήγει να κάνει πολύ περισσότερα. Διότι πρόκειται για μια ιστορία που κατοικείται από ανθρώπους, συναδέλφους, συντρόφους- μια πολιτική ιστορία που κατοικείται από κοινότητες, οικογένειες, χαρακτήρες και ως τέτοια προσφέρει μια ζωντανή, συναρπαστική και μοναδική κοινωνική και πολιτική ιστορία της περιοχής. Ο λόγος γι' αυτό γίνεται σαφής καθώς διαβάζετε: το βιβλίο αυτό έχει γραφτεί από έναν ακτιβιστή της εργατικής τάξης για τον οποίο ο αναρχισμός δεν είναι μια αφηρημένη ιδεολογία αποκομμένη από τη ζωή της εργατικής τάξης, αλλά ένα κίνημα της τάξης μας, μια έκφραση της ταξικής πάλης.

Και έτσι, στην αφήγηση της ιστορίας του αναρχισμού στην περιοχή έχουμε μια ισχυρή και μοναδική εικόνα των κοινοτήτων μας, των ζωών που ζούμε, των αγώνων που διεξάγονται. Το βιβλίο υφαίνει μια χρυσή κλωστή από μαύρο και κόκκινο μέσα από την ιστορία του αναρχισμού από το 1882 έως το 1992 και αποκαλύπτει μια άγνωστη μέχρι σήμερα ιστορία των εργατικών τάξεων της βορειοανατολικής Αγγλίας. Αυτό το νήμα μας δίνει μια προοπτική που κόβει την ανάσα με το εύρος της και ζαλίζει με τον τρόπο που ταξιδεύει μέσα στις δεκαετίες. Συνδέει τα εφηβικά αναρχικά πανκ φανζίν και τις καταλήψεις των δεκαετιών του 1970 και του 1980 μέχρι το κοινόβιο του Clousden Hill της δεκαετίας του 1890. Συνδέει τους μαχητικούς αναρχικούς ανθρακωρύχους του Chopwell του 1911 με τις απεργιακές κοινότητες των ορυχείων του Northumberland και του Durham στη μεγάλη απεργία του 1984/5. Συνδέει τον αγώνα κατά της αστυνομίας σε μέρη όπως το Birtley κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας του 1926 με τις ταραχές του 1992 στο Meadow Well, όπου και τελειώνει το βιβλίο. Και είναι ένα ταιριαστό τέλος. Οι αναρχικοί του Newcastle το 1992 ήταν σε θέση να δώσουν μια αξιόπιστη περιγραφή των ταραχών των συνοικιών εκείνη την εποχή, επειδή ήταν από αυτές τις συνοικίες και αντιμετώπιζαν την ίδια επιθετική αστυνόμευση.

Ο συγγραφέας έχει κάνει μια μνημειώδη έρευνα, ως αναρχικός του Geordie, γνωρίζοντας πού να ψάξει και να σκάψει, με ποιον να μιλήσει και τι να ρωτήσει και αποκτώντας πρόσβαση σε υλικό που θα ήταν πέρα από την ικανότητα οποιουδήποτε ακαδημαϊκού ιστορικού. Το βιβλίο γίνεται ακόμα πιο ζωντανό από την παρουσία όλου αυτού του πρωτογενούς σύγχρονου υλικού: κύρια άρθρα στον τοπικό Τύπο που επιτίθενται στους αναρχικούς, αποσπάσματα από ημερολόγια, φυλλάδια, άρθρα, πρακτικά συναντήσεων, zines, συνεντεύξεις, φυλλάδια, ομιλίες, φυλλάδια, γκράφιτι. Ο συγγραφέας ασχολείται με τον ταξικό διαχωρισμό και το χάσμα Λονδίνο - επαρχία / Βορράς - Νότος μέσα στο αναρχικό κίνημα (με τον τρόπο που τα τεράστια και σημαντικά αναρχικά κινήματα εκτός της πρωτεύουσας τόσο συχνά αγνοούνταν ή πατρονάρουνταν από τους αναρχικούς του Freedom Press με έδρα το Λονδίνο) τόσο πολιτικά, όσο και προσωπικά λόγω του εμποδίου που αυτό παρουσίασε στον ερευνητή και αρχειοθέτη. Σε όλη τη διάρκεια του βιβλίου ο συγγραφέας δεν φοβάται να βάλει το χέρι του μέσα και να το κάνει προσωπικό και αυτή η αίσθηση ότι πρόκειται για μια αυτο-γραμμένη ιστορία είναι πολύ ισχυρή. Προσδίδει διορατικότητα, χιούμορ, ιδιοκτησία και ικανότητα κριτικής, ενσυναίσθησης και κατανόησης: αυτοί είναι οι σύντροφοί μας, άσχετα αν έζησαν πριν από 10 ή 140 χρόνια- ο αγώνας είναι ο ίδιος και διεξάγεται στους ίδιους ακριβώς δρόμους.

Το ίδιο το αφηγηματικό ύφος είναι ζωντανό και αλλάζει καθ' όλη τη διάρκεια του βιβλίου ανάλογα με το τι συμβαίνει: η φωνή περνάει από τον παραδοσιακό ιστορικό παρελθοντικό χρόνο στον ενεστώτα καθώς μας μεταφέρει στα εβδομαδιαία και μηνιαία γεγονότα. Αν και ποτέ δεν είναι ανέκδοτο, μερικές φορές είναι σαν να ακούς έναν ηλικιωμένο να μεταδίδει ιστορίες μιας πολύχρωμης οικογενειακής ιστορίας στην επόμενη γενιά. Ο τρόπος με τον οποίο συνδέει το κίνημά μας μέσα από τις γενιές μερικές φορές του δίνει κάτι από την ποιότητα μιας οικογενειακής βίβλου - αν έχετε ασχοληθεί με τον αναρχισμό στη βορειοανατολική Αγγλία μπορείτε να εντοπίσετε την πολιτική σας καταγωγή απευθείας σε εκείνους τους συντρόφους του 1882.

Για μένα αυτό το βιβλίο είναι εξίσου σημαντικό με οποιοδήποτε άλλο βιβλίο για τον αναρχισμό και θα πρέπει να διαβαστεί εξίσου ευρέως. Ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να διαβάσω έργα αναρχικής πολιτικής θεωρίας και φιλοσοφίας. Έχω καταφέρει να κατανοήσω τις ιδέες μόνο όταν αυτές γίνονται πραγματικές διαβάζοντας βιβλία και φυλλάδια για ανθρώπους και γεγονότα γραμμένα από σύγχρονους ενεργά συμμετέχοντες. Νομίζω ότι ο Αναρχισμός στη Βορειοανατολική Αγγλία εντάσσεται δίπλα σε αυτά: Η περιγραφή του Maximoff για τη ρωσική αντεπανάσταση: The Guillotine At Work, και άμεσες αναφορές της ισπανικής επανάστασης από ανθρώπους όπως ο Gaston Leval και ο Augustin Souchy-Bauer για παράδειγμα.

Το βιβλίο “Anarchism In North East England” δίνει ένα παράδειγμα και θα ήταν υπέροχο να το δούμε να εφαρμόζεται και αλλού και οι σύντροφοι να αφηγούνται την ιστορία του αναρχισμού στις δικές τους πόλεις και περιοχές. Ο Αναρχισμός στη Βορειοανατολική Αγγλία ερευνήθηκε και γράφτηκε στις ελεύθερες ώρες του συγγραφέα μεταξύ πλήρους απασχόλησης και μονογονεϊκότητας. Έχει επιμεληθεί, διορθωθεί, εκδοθεί, τυπωθεί και διανεμηθεί με έξοδα του συγγραφέα και των εκδοτών. Το αρχικό χειρόγραφο ήταν γεμάτο με εικονογραφήσεις: φωτογραφίες, εικόνες, αποκόμματα τύπου, εικόνες από εξώφυλλα λογοτεχνίας κ.λπ. Αυτά χάθηκαν κατά τη διαδικασία της έκδοσης για διάφορους λόγους. Θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε να έχουμε τα χρήματα για την παραγωγή μιας εικονογραφημένης δίτομης έκδοσης. Παραγγείλετε το δικό σας αντίτυπο αυτού του αξιόλογου βιβλίου και θα μπορούσατε να βοηθήσετε να γίνει αυτό πραγματικότητα".

Dave Francis. Wallsend, Tyneside. August 2021

https://tynesideanarchistarchive.wordpress.com/2021/08/17/book-review-no-2/

*Μετάφραση: Ούτε Θεός Ούτε Αφέντης.