Στις 17 Νοέμβρη 1932 -πριν από 90 χρόνια-ν ο Lee Hwae-young έγινε γνωστό ότι βρέθηκε κρεμασμένος σε ηλικία 66 ετών σε ένα κελί της φυλακής Lushun (σημερινή επαρχία Liaoning της Κίνας).

Ο Lee Hwae-young θεωρείται γενάρχης του κορεάτικου αναρχισμού, ήρωας του κορεατικού πολέμου της ανεξαρτησίας και υποστηρικτής της Επανάστασης των Χωρικών του 1929 στη Μαντζουρία.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, σε ηλικία 40 ετών, ο “Udang" -όπως ήταν γνωστός στην επαναστατική αργκό- θα είναι ένας από τους υποστηρικτές του πρώιμου αναρχικού πολιτικού πυρήνα στην Κορεατική Χερσόνησο. Θα φέρει τον αναρχισμό πιο κοντά στον εμβληματικό Kim Jong-jin (έναν από τους πιο διαυγείς πίνακές του). Το 1911 στην πόλη Seogando, ίδρυσε τα Shinheung και Kyung Jak Sa, δύο σχολεία εκπαίδευσης εργατικών στελεχών, όπου, μεταξύ άλλων, κοινωνικοποιήθηκαν γνώσεις για τον συνδικαλισμό, την πολιτική και τις στρατιωτικές τακτικές για τον ανταρτοπόλεμο στον αντιαποικιακό αγώνα.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’10, ο Lee έμελλε να βρεθεί στην εξορία στην Κίνα, διωκόμενος μετά την ιαπωνική εισβολή στη χερσόνησο. Μαζί με τα πέντε αδέλφια του, θα εγκατασταθεί στην περιοχή της Μαντζουρίας, όπου θα αρχίσει να αναπτύσσει παραγωγικό πολιτικό και κοινωνικό έργο μεταξύ των αγροτών. Η εισδοχή του στον αγώνα αυτόν και η τεράστια γνώση της περιοχής εκ μέρους του, θα είναι καθοριστικής σημασίας παράγοντες για την έναρξη του επαναστατικού κινήματος του 1929.

Όντας στην εξορία, θα ταξιδέψει στο Πεκίνο, όπου θα ενταχθεί στον οργανωτικό πυρήνα του κινεζικού παραρτήματος της Κορεατικής Αναρχικής Ομοσπονδίας. Με την απαρχή της Αγροτικής Εξέγερσης του 1929, ο "Udang" θα σχηματίσει έναν αναρχικό πυρήνα στην Tianjin, μαζί με τους Kim Ji-gang, Yang Yeo-jun και Kim Dong-woo, προκειμένου να συμμετάσχει στις δρασεις για τη χρηματοδότηση της επαναστατικής διαδικασίας. Έτσι ο πυρήνας θα πραγματοποιήσει απαλλοτρίωση της Chengshi Bank στην οδό Asahi (ιαπωνική συνοικία), παίρνοντας περισσότερα από 4.000 γιεν.

Το ίδιο διάστημα, οι δύο κόρες του, Kyu-suk και Hyun-suk, θα μετακομίσουν στην Κομμούνα Shinmin, όπως ήταν γνωστή στην Επανάσταση στη Μαντζουρία. Ο Lee Hwae-young, από την άλλη, έπρεπε να μετακομίσει στη Σαγκάη με τον μικρότερο γιο του Kyu-ho.

Τον Νοέμβρη του 1932, ως μέρος της επικείμενης ήττας της Επανάστασης, ο "Udang", θα συλληφθεί και θα κρατηθεί στο Dalian από την αυτοκρατορική αστυνομία, τη στιγμή που κινείτο στην εμπόλεμη περιοχή για να ενταχθεί στην αντίσταση στον επανεξοπλισμό των βάσεων υποστήριξης. Τελικά, θα κλεισθεί στη φυλακή Lushun, όπου μετά από λίγες μέρες θα βρεθεί κρεμασμένος με τα ρούχα του στο κελί του, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, αφού έχει δεχθεί συνεδρίες βασανιστηρίων.

*Πηγή: Emilio Crisi. Μετάφραση: Ούτε Θεός Ούτε Αφέντης.

Ο ήλιος της Αναρχίας ανέτειλε - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακές εκδόσεις Κουρσάλ

 


Στο κτήριο της Ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης στις 18/07/2019

 

Στο SBS Greek στις 18/07/2019

Με τον Ελευθεριακό στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα, 22/01/2018

 

Απόπειρες αναρχικής οργάνωσης στη δεκαετία του 1980 - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακοί και ριζοσπάστες της διασποράς - εξώφυλλο βιβλίου

email

ιστορία αναρχικού κινήματος αναρχικό κίνημα κοινωνικοί αγώνες ιστορία εργατική τάξη επαναστατικό κίνημα Ισπανία, Ελλάδα Ρωσία κοινωνικά κινήματα αναρχική-θεωρία Γαλλία αναρχισμός αναρχοσυνδικαλισμός ζητήματα τέχνης αριστερά εργατικό κίνημα anarchism Ιταλία φεμινισμός κομμουνισμός Αυστραλία ΗΠΑ, Ρωσία, ελευθεριακή εκπαίδευση αντιφασισμός history κοινωνία επαναστατική θεωρία εθνικά ζητήματα αναρχοσυνδικαλιστές διεθνισμός λογοτεχνία μελλοντική κοινωνία ποίηση συνδικαλισμός radicalism αγροτικά κινήματα αναρχικός κομμουνισμός αστικός τύπος Πάτρα Greece πολιτειακό κριτική Μεξικό περιβάλλον καταστολή Βουλγαρία φεντεραλισμός ένοπλη δράση Διασπορά working class εξεγερμένοι διανοούμενοι γεωγραφία syndicalism εξεγέρσεις αγροτικές εξεγέρσεις communism Κούβα communist-party κινητοποιήσεις θέατρο σοσιαλισμός χρονογράφημα Γκόλντμαν βιβλίο Παρισινή Κομμούνα νεκρολογία Άγις Στίνας αναρχικοί Αίγυπτος Πρωτομαγιά σοσιαλιστές φοιτητικό κίνημα αγροτικό ζήτημα Italy Θεσσαλονίκη "\u0395\u03c0\u03af \u03c4\u03b1 \u03a0\u03c1\u03cc\u03c3\u03c9" ευημερία κοινοκτημοσύνη ατομικισμός utopianism Κροπότκιν ένωση τροτσκισμός θρησκεία ληστές Κύπρος μηδενισμός Αθήνα εκλογική δράση Egypt Πύργος Ηλείας ρουμανία Γαριβαλδινοί Ουκρανία προκηρύξεις πρώην οπλαρχηγοί αρχαίο-πνεύμα ρομαντισμός