Η Beilya Shereshevskaya (1884–1906) ήταν από το Białystok της Ουκρανίας, όπου παρακολούθησε ένα γυμνάσιο θηλέων, το οποίο δεν τελείωσε επειδή αποβλήθηκε για επαναστατική δραστηριότητα. Αναρχική από το 1903, ανήκε στην ομάδα «Borba» [«Ο Αγώνας»] του Białystok, η οποία, ανάμεσα στα άλλα, λειτουργούσε ομάδες μελέτης εργατών.

Στα τέλη του 1903 η Beilya μετακόμισε στην Οδησσό και εντάχθηκε στην ομάδα «Οι Ασυμβίβαστοι». Συνελήφθη τον Απρίλη του 1904, αλλά αφέθηκε ελεύθερη τον Σεπτέμβριο λόγω έλλειψης στοιχείων σε βάρος της. Καθώς οι «Ασυμβίβαστοι» είχαν εκκαθαριστεί, εντάχθηκε σε μια ομάδα αναρχοκομμουνιστών της Οδησσού, και έγινε η κοπέλα ενός από τους ηγέτες της, του Moisei (Boris) Metz.

Η Beilya Shereshevskaya έδωσε αρκετές ομιλίες σε κύκλους εργαζομένων, εργάστηκε σε ένα υπόγειο τυπογραφείο και διατηρούσε επαφές με ομάδες σε άλλες πόλεις, ταξιδεύοντας συχνά στο Białystok και τη Βαρσοβία (Warsaw). Συνελήφθη ξανά στις 13 Γενάρη 1905, στην Οδησσό, πήρε μέρος σε μια εξέγερση κρατουμένων τον Ιούλη και μεταφέρθηκε, μαζί με τον Metz, σε μια φυλακή στο Oryol.

Απελευθερώθηκε με αμνηστία τον Οκτώβρη, επέστρεψε στο Białystok και εντάχθηκε στο κίνημα Chernoznamentsi (Black Banner) και, ειδικότερα, στο τμήμα του bezmotivny η οποία επιδιδόταν σε τρομοκρατικές ενέργειες κατά της αστικής τάξης. Συμμετείχε στην προετοιμασία της βομβιστικής επίθεσης στο ξενοδοχείο Bristol της Βαρσοβίας που έγινε στις 24 Νοέμβρη 1905. Στη συνέχεια συμμετείχε στον βομβισμό του Café Libman στην Οδησσό στις 17 Δεκέμβρη 1905.

Συνελήφθη στις 22 Δεκέμβρη μαζί με τον Metz και τον Josif Brunshteyn, αντέταξε ένοπλη αντίσταση και υπέστη σοβαρό τραύμα στο στομάχι. Κατά τη διάρκεια της δίκης της, αρνήθηκε να δώσει στοιχεία ή να προσφέρει οποιοδήποτε είδος υπεράσπισης και καταδικάστηκε σε θάνατο την 1η Νοέμβρη 1906.

Ο ΜΟΣΕI ΜΕΤΖ

Ο Moisei (Boris) Metz (1885-1906) γεννήθηκε στο Chernigov και έγινε επιπλοποιός στην Οδησσό, όπου ήταν ένας από τους ιδρυτές της ομάδας «Οι Ασυμβίβαστοι». Συνελήφθη στις 12 Απρίλη 1904 όταν οι «Ασυμβίβαστοι» εκκαθαρίστηκαν. Στη φυλακή ενώθηκε με τους αναρχοκομμουνιστές προτού αποφυλακιστεί λόγω έλλειψης στοιχείων σε βάρος του. Μαζί με την Olga Taratuta συμμετείχε σε δύο απόπειρες δολοφονίας. Στις αρχές του 1905 συνδέθηκε ρομαντικά με την Beilya Shereshevska-ya.

Συνελήφθη εκ νέου στην Οδησσό στα τέλη Φλεβάρη 1905, πήρε μέρος σε εξέγερση κρατουμένων τον Ιούλη και, ως τιμωρία, μεταφέρθηκε στη φυλακή καταδίκων Oryol. Στα τέλη Οκτώβρη 1905, αφέθηκε ελεύθερος με αμνηστία. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Białystok, και έγινε υπέρμαχος της τακτικής της τρομοκράτησης των αστών.

Επιστρέφοντας στην Οδησσό τον Δεκέμβρη του 1905, συμμετείχε ενεργά στη βομβιστική επίθεση στο Café Libman. Αντιστεκόμενος στη σύλληψη στις 22 Δεκέμβρη 1905, τραυματίστηκε βαριά. Στη δίκη του αρνήθηκε να καταθέσει ή να υπερασπίσει τον εαυτό του αλλά εκφώνησε μια προετοιμασμένη ομιλία που αργότερα δημοσιεύτηκε στον αναρχικό Τύπο.

Καταδικασμένος σε θάνατο, από τη φυλακή έγραψε ένα γράμμα στους συντρόφους του ενθαρρύνοντάς τους να συνεχίσουν να αγωνίζονται για το αναρχικό ιδεώδες.

Ο JOSIF BRUNSHTEYN

Ο Josif Brunshteyn γνωστός και ως Osip Belenkiy (1888-1906), ανήκε στην εργατική ομάδα των αναρχοκομμουνιστών της Οδησσού και ήταν ένας από τους αγωνιστές τους.

Στα τέλη του 1905 εντάχθηκε στην ομάδα «Οι Ασυμβίβαστοι» στην οποία ανήκαν η Shereshevskaya και ο Metz και πήρε μέρος στην επίθεση στο Café Libman.

Αντιστάθηκε στη σύλληψη στις 22 Δεκέμβρη 1905 και δέχθηκε έντεκα τραύματα. Στη δίκη του αρνήθηκε να καταθέσει ή να υπερασπιστεί τις πράξεις του και καταδικάστηκε σε θάνατο.

*Πηγή: Kate Sharpley Library Bulletin. Μετάφραση: Ούτε Θεός Ούτε Αφέντης.

Ο ήλιος της Αναρχίας ανέτειλε - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακές εκδόσεις Κουρσάλ

 


Στο κτήριο της Ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης στις 18/07/2019

 

Στο SBS Greek στις 18/07/2019

Με τον Ελευθεριακό στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα, 22/01/2018

 

Απόπειρες αναρχικής οργάνωσης στη δεκαετία του 1980 - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακοί και ριζοσπάστες της διασποράς - εξώφυλλο βιβλίου

email

ιστορία αναρχικού κινήματος αναρχικό κίνημα κοινωνικοί αγώνες ιστορία εργατική τάξη επαναστατικό κίνημα Ισπανία, Ελλάδα Ρωσία κοινωνικά κινήματα αναρχική-θεωρία Γαλλία αναρχισμός αναρχοσυνδικαλισμός ζητήματα τέχνης αριστερά εργατικό κίνημα anarchism Ιταλία φεμινισμός κομμουνισμός Αυστραλία ΗΠΑ, Ρωσία, ελευθεριακή εκπαίδευση αντιφασισμός history κοινωνία επαναστατική θεωρία εθνικά ζητήματα αναρχοσυνδικαλιστές διεθνισμός λογοτεχνία μελλοντική κοινωνία ποίηση συνδικαλισμός radicalism αγροτικά κινήματα αναρχικός κομμουνισμός αστικός τύπος Πάτρα Greece πολιτειακό κριτική Μεξικό περιβάλλον καταστολή Βουλγαρία φεντεραλισμός ένοπλη δράση Διασπορά working class εξεγερμένοι διανοούμενοι γεωγραφία syndicalism εξεγέρσεις αγροτικές εξεγέρσεις communism Κούβα communist-party κινητοποιήσεις θέατρο σοσιαλισμός χρονογράφημα Γκόλντμαν βιβλίο Παρισινή Κομμούνα νεκρολογία Άγις Στίνας αναρχικοί Αίγυπτος Πρωτομαγιά σοσιαλιστές φοιτητικό κίνημα αγροτικό ζήτημα Italy Θεσσαλονίκη "\u0395\u03c0\u03af \u03c4\u03b1 \u03a0\u03c1\u03cc\u03c3\u03c9" ευημερία κοινοκτημοσύνη ατομικισμός utopianism Κροπότκιν ένωση τροτσκισμός θρησκεία ληστές Κύπρος μηδενισμός Αθήνα εκλογική δράση Egypt Πύργος Ηλείας ρουμανία Γαριβαλδινοί Ουκρανία προκηρύξεις πρώην οπλαρχηγοί αρχαίο-πνεύμα ρομαντισμός