Σύντομη βιογραφία του Γάλλου αναρχικού και αγωνιστή εργάτη André Nedelec.

André «Dede» Nedelec γεννήθηκε το 1926 και πέθανε στις 15 Οκτώβρη 2000, λίγες μέρες πριν τα 75α του γενέθλια και μετά από μακρόχρονη αναπηρία. Μέχρι το τέλος διατήρησε αξιοσημείωτη διαύγεια και επέδειξε συνεχές ενδιαφέρον για το ελευθεριακό κίνημα.

Ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Organisation Pensee Bataille (OPB – Οργάνωση Σκέψη και Αγώνας), μια τάση στο εσωτερικό της Federation Anarchiste (FA - Αναρχική Ομοσπονδία) μαζί με τον Georges Fontenis.

Η όλη διαμάχη και συζήτηση για την OPB συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας – ήταν η μυστική αυτή ομάδα, η οποία κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο της FA, δόλια και αδιάλλακτη που εξέτρεψε την FA από τους στόχους της ή ήταν προσπάθεια των πιο ενεργών μελών της FA να επαναεπιβεβαιώσουν την ταξική πάλη καθώς και τις οργανωτικές βάσεις του αναρχισμού;

Ο Nedelec ήταν από τους ιδρυτές της εργοστασιακής αναρχικής ομάδας Groupe Makhno (Ομάδα Μάχνο), στο εργοστάσιο της Renault στο Boulogne-Billancourt. Το 1949, μετά από αρκετές απεργίες και στάσεις εργασίας στο εργοστάσιο αυτό συναντήθηκε με τον Gilbert Devillard. Ο Devillard ήταν μέλος της Ομάδας «Σάκκο και Βαντζέτι» της FA, η οποία δραστηριοποιείτο στο 5ο και 60 διαμερίσματα του Παρισιού. Αποφάσισαν να πουλούν την εφημερίδα της FA «Le Libertaire» («Ο Ελευθεριακός») στις πύλες των εργοστασίων και στις εισόδους των σταθμών του μετρό στο Billancourt και Marcel-Sembat.

Υπήρξε, όμως, σθεναρή αντίσταση από τους σταλινικούς οι οποίοι νόμιζαν ότι το εργοστάσιο ανήκει σ’ αυτούς. Να αναλογιστούμε ότι ήταν η περίοδος που ο σταλινισμός θριάμβευε στη Γαλλία εφόσον το Κομμουνιστικό Κόμμα είχε αποσπάσει 25% στις εκλογές.

Πουλούσαν περίπου 100 αντίτυπα της εφημερίδας σε εβδομαδιαία βάση και τότε αποφάσισαν να μετακινηθούν στο Quartier Latin, όπου γίνονταν συνελεύσεις τα Σαββατόβραδα για τη συγκρότηση μιας εργοστασιακής ομάδας. Δύο Ισπανοί σύντροφοι, της ίδιας σχεδόν ηλικίας – γύρω στα 25-26 – οι οποίοι ήσαν πριν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Argeles (όπου κρατούνταν πρόσφυγες από την φρανκική Ισπανία), ενώθηκαν μαζί τους. Κατά τη διάρκεια μια απεργίας στη Renault που κράτησε ένα μήνα, το 1950, πουλούσαν τη «Le Libertaire» στις πύλες του εργοστασίου κάτω από αρκετά δύσκολες συνθήκες. Έβγαζαν για πώληση μια μικρή ποσότητα εφημερίδων, αλλά έκρυψαν άλλα αντίτυπα στα scooters τους, καθώς τα καθάρματα του Κομμουνιστικού Κόμματος τριγυρνούσαν συχνά στην περιοχή και πολλές φορές είχαν υπερασπιστεί τον εαυτό τους από τις βίαιες επιθέσεις τους. Στο τέλος, όμως, οι συνδυασμένες ενέργειες της διεύθυνσης της Renault και των σταλινικών τους ανάγκασαν να σταματήσουν την πώληση της εφημερίδας εκεί.

Ο Nedelec συνέχισε να είναι ενεργό μέλος της FA, η οποία μετονομάστηκε σε Federation Communiste Libertaire (FCL – Κομμουνιστική Ελευθεριακή Ομοσπονδία).

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Αλγερία φυλακίστηκε, μετά από μια επίθεση κάποιων στα γραφεία των ακροδεξιών (Poujadists). Την περίοδο αυτή, η FCL οδηγήθηκε στην παρανομία και η «Le Libertaire έκλεισε από τις αρχές, με αποτέλεσμα ο ίδιος να αντιμετωπίσει διάφορες δυσκολίες. Με την «εξαφάνιση» της FCL, ο Nedelec έγινε μέλος της Union des Gauches Socialistes (Ένωση Αριστερών Σοσιαλιστών), η οποία τότε αυτο-μετασχηματίστηκε σε Parti Socialiste Unifiee (Ενοποιημένο Σοσιαλιστικό Κόμμα, σχεδόν παρόμοιο με το βρετανικό the Independent Labour Party – Ανεξάρτητο Εργατικό Κόμμα).

Επέστρεψε στο lIe de Groix, όπου γεννήθηκε. Ως καλός ναυτικός και μεταλλεργάτης, βοήθησε αρκετά στην ανακατασκευή των εκεί ψαράδικων σκαφών, αλλά παρέμεινε σε επαφή με παλιούς συντρόφους από τις μέρες της FA/FCL.

Ο Gilbert Devillard λέει ότι «το εργοστάσιο στη Billancourt έχει πρακτικά εξαφανιστεί. Δεν υπάρχουν πλέον γραμμές παραγωγής. Δεν μένων μακριά από αυτά τα απομεινάρια. Όταν περνάω από αυτά τα μέρη αμέσως έρχονται στη μνήμη μου τα πάντα.. Ο André Nedelec ήταν παρών εδώ. Αντίο σύντροφε Nedelec»

* Η βιογραφία αυτή γράφτηκε από τον Nick Heath, βασισμένη σ’ ένα άρθρο του Gil Devillard που δημοσιεύτηκε στην «Alternative Libertaire» τον Γενάρη του 2001. Δημοσιεύτηκε στο libcom.org Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης», 28 Οκτώβρη 2007.

Ο ήλιος της Αναρχίας ανέτειλε - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακές εκδόσεις Κουρσάλ

 


Στο κτήριο της Ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης στις 18/07/2019

 

Στο SBS Greek στις 18/07/2019

Με τον Ελευθεριακό στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα, 22/01/2018

 

Απόπειρες αναρχικής οργάνωσης στη δεκαετία του 1980 - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακοί και ριζοσπάστες της διασποράς - εξώφυλλο βιβλίου

email

ιστορία αναρχικού κινήματος αναρχικό κίνημα κοινωνικοί αγώνες ιστορία εργατική τάξη επαναστατικό κίνημα Ισπανία, Ελλάδα Ρωσία κοινωνικά κινήματα αναρχική-θεωρία Γαλλία αναρχισμός αναρχοσυνδικαλισμός ζητήματα τέχνης αριστερά εργατικό κίνημα anarchism Ιταλία φεμινισμός κομμουνισμός Αυστραλία ΗΠΑ, Ρωσία, ελευθεριακή εκπαίδευση αντιφασισμός history κοινωνία επαναστατική θεωρία εθνικά ζητήματα αναρχοσυνδικαλιστές διεθνισμός λογοτεχνία μελλοντική κοινωνία ποίηση συνδικαλισμός radicalism αγροτικά κινήματα αναρχικός κομμουνισμός αστικός τύπος Πάτρα Greece πολιτειακό κριτική Μεξικό περιβάλλον καταστολή Βουλγαρία φεντεραλισμός ένοπλη δράση Διασπορά working class εξεγερμένοι διανοούμενοι γεωγραφία syndicalism εξεγέρσεις αγροτικές εξεγέρσεις communism Κούβα communist-party κινητοποιήσεις θέατρο σοσιαλισμός χρονογράφημα Γκόλντμαν βιβλίο Παρισινή Κομμούνα νεκρολογία Άγις Στίνας αναρχικοί Αίγυπτος Πρωτομαγιά σοσιαλιστές φοιτητικό κίνημα αγροτικό ζήτημα Italy Θεσσαλονίκη "\u0395\u03c0\u03af \u03c4\u03b1 \u03a0\u03c1\u03cc\u03c3\u03c9" ευημερία κοινοκτημοσύνη ατομικισμός utopianism Κροπότκιν ένωση τροτσκισμός θρησκεία ληστές Κύπρος μηδενισμός Αθήνα εκλογική δράση Egypt Πύργος Ηλείας ρουμανία Γαριβαλδινοί Ουκρανία προκηρύξεις πρώην οπλαρχηγοί αρχαίο-πνεύμα ρομαντισμός