Ο δεύτερος τίτλος των εκδόσεων Πλήθος μόλις κυκλοφόρησε. Πρόκειται για το Επιτάχυνση και αλλοτρίωση, το περιεκτικό δοκίμιο του Χάρτμουτ Ρόζα, του πλέον αναγνωρίσιμου ίσως πολιτικού στοχαστή αυτή τη στιγμή στη Γερμανία μετά τον Γιούργκεν Χάμπερμας, ο οποίος εκδίδεται για πρώτη φορά στα ελληνικά.
Στο επίκεντρο του βιβλίου βρίσκεται ένα ερώτημα που μας απασχολεί όλους και όλες στην καθημερινότητά μας: γιατί ο χρόνος μοιάζει να περνάει τόσο γρήγορα, γιατί διαρκώς τρέχουμε και δεν φτάνουμε; Ο συγγραφέας επιχειρεί να απαντήσει ανανεώνοντας την παράδοση της Κριτικής Θεωρίας και φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο την κομβική έννοια της αλλοτρίωσης, την οποία αντλεί από τα γραπτά του νεαρού Μαρξ.
Βασισμένο στη δημοφιλή αναλογία που πραγματοποιεί ο Ρόζα ανάμεσα στη σύγχρονη ζωή και το χάμστερ που τρέχει στη ρόδα του ολοένα και πιο γρήγορα μόνο και μόνο για να παραμείνει στην ίδια θέση και συνοδευόμενο από έναν πρόλογο που ο Γερμανός κοινωνιολόγος συνέγραψε ειδικά για την ελληνική έκδοση του βιβλίου, το συγκεκριμένο δοκίμιο εισάγει τον αναγνώστη με τον πλέον παραστατικό τρόπο στην προσπάθεια των εκδόσεων Πλήθος να διευρύνουν τον διάλογο γύρω από κοινωνικούς προβληματισμούς και πολιτικές έννοιες του παρόντος.
Μετάφραση: Μιχάλης Κούλουθρος
Επιμέλεια: Γιάννης Κτενάς
256 σελ.
***
Ο Χάρτμουτ Ρόζα (Harmut Rosa) γεννήθηκε το 1965 στο Λέραχ της Γερμανίας. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Ιένας και είναι διευθυντής του Max Weber Kolleg στο Πανεπιστήμιο της Ερφούρτης. Η διδακτορική του διατριβή είχε ως θέμα την ταυτότητα και την πολιτική στο έργο του Charles Taylor, ενώ τα τελευταία χρόνια οι έρευνές του περιστρέφονται γύρω από τις έννοιες της επιτάχυνσης, της αλλοτρίωσης και του συντονισμού, φιλοδοξώντας να αποτελέσουν μέρος της παράδοσης της Κριτικής Θεωρίας.