Θυμόμαστε και μνημονεύουμε έναν σημαντικό αναρχικό αρχαιολόγο, αρχιτέκτονα, κοινωνικό ανθρωπολόγο και εθνολόγο που μας έδωσε την χαρά και την τιμή να τον γνωρίσαμε και στην Rosa Nera, σε εκδήλωση - γύρω από τις εθνογραφικές του έρευνες και το ντοκιμαντέρ του 1973, στο οποίο συμμετείχε στο σενάριο, για το στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό των χανσενικών και την Σπιναλόγκα. Μια σημαντικότατη εκδήλωση που έγινε στις 3 Ιουλίου του 2016.
Μνημονεύουμε έναν σπουδαίο άνθρωπο που έζησε, αγάπησε και προσέφερε στην Κρήτη, ιδίως στην τεκμηρίωση και την έρευνα γύρω από οικείους και ανοίκειους κόσμους της ιστορίας του νησιού:
Στις 9 Ιουλίου 2020, λοιπόν, έφυγε από τη ζωή ο Μωρίς Μπορν, ο οποίος εκτός από σπουδαιότατος ερευνητής υπήρξε αναρχικός σε όλη του τη ζωή, περήφανος που στα χωριά του στην Ελβετία έγιναν σημαντικές και από τις πρώτες συναντήσεις οργάνωσης των αναρχικών στην Ευρώπη.
Ένας ανήσυχος άνθρωπος που αγάπησε πολύ την Κρήτη: είτε ως εθνολόγος που μελέτησε και ανέδειξε ανοίκειους κοινωνικούς κόσμους όπως των χανσενικών στη Σπιναλόγκα, είτε ως νεαρός αρχιτέκτονας από τη δεκαετία του ΄60 - συμμετέχοντας σε διαδικασίες διατήρησης και αποτύπωσης του ιστορικού χαρακτήρα της "παλιάς πόλης" των Χανίων, υπήρξε πολυσχιδής και επίμονος ερευνητής διαφορετικών κοινοτήτων.
Ανάμεσα σε πολλά άλλα, έγραψε μια σπουδαία έρευνα για τις κοινότητες της εργατικής τάξης στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.
Το Λασίθι και ο Άγιος Νικόλαος ήταν το σπίτι του, η τοπική κοινότητα τον έχει τιμήσει για την συνεισφορά του στην "έρευνα του πραγματικού κόσμου".
Στα Χανιά φιλοξενήθηκε στην Κατάληψη Rosa Nera, τον Ιούλιο του 2016, για τα 12 γενέθλια της Κατάληψης, όπου κυριολεκτικά μαγνήτισε όσους είχαν την τύχη να ακούσουν την εισήγησή του για την Σπιναλόγκα και την ιστορία των χανσενικών στη Μεσόγειο, παράλληλα με την εμβληματική του ταινία - μαζί με τους Jean Daniel Pollet και Malo Aguettant - "L’ Ordre" (1973), όπου δεσπόζει η μορφή και η αφήγηση του χανσενικού "άγιου της αλληλεγγύης" Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη. δείτε ένα συγκλονιστικό απόσπασμα με τον λόγο του Ρεμουντάκη: https://www.youtube.com/watch?v=3SzdYRj6GmY
Σε περίπτωση που γνωρίζετε γαλλικά, δείτε οπωσδήποτε το ντοκιμαντέρ, (δυστυχώς δεν έχουμε αυτή την στιγμή την εκδοχή με τους ελληνικούς υπότιτλους): https://www.youtube.com/watch?v=kPgq33LdkHU
- Για τον Ρεμουντάκη μάλιστα, κυκλοφόρησε πρόσφατα και ένα βιβλίο του Μωρίς στη Γαλλία από τις εκδόσεις ANACHARSIS, με τίτλο «Vies et morts d’un Crétois lépreux».
Αυτοοργανωμένοι Δημόσιοι Χώροι