Η εργασία αυτή γράφτηκε από τον Σαμ Ντόλγκοφ επειδή την εποχή της συγγραφής της (τέλη δεκαετίας 1960, με αρχές δεκαετίας 1970) υπήρχε ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που επιζητούσαν μια επιβεβαίωση των κύριων θεμάτων που συνιστούσαν τη διαμάχη μεταξύ αναρχικών και μαρξιστών.

Στη σύντομη, αλλά περιεκτική αυτή εργασία, ο συγγραφέας βρήκε την ευκαιρία να εισάγει επιπλέον αντικείμενα κριτικής. Επίσης, συζητά εδώ τις απόψεις των μαρξιστών εκείνων οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε μια κριτική και απόρριψη, σε μερικές περιπτώσεις, του σταλινισμού -και όχι μόνο- συχνά υιοθετώντας ελευθεριακές απόψεις και παίρνοντας ένα πιο “αντιεξουσιαστικό" μονοπάτι.

Στην αρχή ο Ντόλγκοφ βάζει στο στόχαστρό του τον οικονομικό ντετερμινισμό και κάθε συναφή ορολογία, όπως ιστορικό και διαλεκτικό υλισμό, υλιστική αντίληψη της ιστορίας, επιστημονικό σοσιαλισμό, έννοιες που συνιστούν την κεντρική ουσία του μαρξισμού. Αντιπαραθέτει σε αυτά τις απόψεις του Μιχαήλ Μπακούνιν, ο οποίος, λέει ο συγγραφέας, άσκησε την ίδια ακριβώς κριτική στη θεωρία του Μαρξ περί οικονομικού ντετερμινισμού, πριν σχεδόν ένα αιώνα πριν.

Κατόπιν εξετάζει το δόγμα περί οικονομικού ντετερμινισμού σε συνάρτηση με το πρόταγμα των μαρξιστών τη δικτατορία του προλεταριάτου, παραθέτοντας απόψεις-κλειδιά των Μαρξ και Ένγκελς (ειδικά από το έργο του ‘Αντι-Ντύρινγκ) αλλά και του Γερμανού μαρξιστή Φρανς Μέρινγκ (από το έργο του “Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας”). Αντιπαραθέτει εδώ εκ νέου απόψεις του Μιχαήλ Μπακούνιν όσο και του Ιταλού αναρχοκομμουνιστή Κάρλο Καφιέρο.

Στη συνέχεια, ο Σαμ Ντόλγκοφ συζητά βασικές απόψεις των μαρξιστών για τη φύση του Κράτους, αρχίζοντας από το “Κομμουνιστικό Μανιφέστο” και προχωρώντας στα ζητήματα της παραγωγής και της διανομής των προϊόντων σε συνάρτηση πάντα με το Κράτος, παραθέτοντας τις απόψεις του Γερμανού αναρχοσυνδικαλιστή Ρούντολφ Ρόκερ. Και, φυσικά, επιχειρηματολογεί για τον οικονομικό ντετερμινισμό του Κράτους, επικρίνοντας απόψεις που περιέχονται στο “Κομμουνιστικό Μανιφέστο” φέρνοντάς τις σε αντιπαράθεση με σχετικές κριτικές του Μ. Μπακούνιν.

Παραθέτει, κατόπιν, τις απόψεις των αναρχικών και αναρχοσυνδικαλιστών για την ταξική πάλη, από την εμφάνισή του αναρχικού κινήματος και δώθε, πηγαίνοντας και σε ιστορικές αναφορές σχετικά με τα πρώιμα σοσιαλιστικά και εργατικά κινήματα σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής.

Μιλάει ακόμα και για την αγροτική μάζα, η οποία δεν περιλαμβάνεται καν στα μαρξιστικά σχέδια για την κοινωνική πάλη και την κατάληψη της εξουσίας “από το προλεταριάτο” και τόσο πολύ λοιδωρείται ως μικροαστική και κακομαθημένη από τους μαρξιστές. Αντιπαραθέτει την διαλεκτική ερμηνεία της ιστορίας με την ελεύθερη κομμούνα και την ελεύθερη πόλη, περνώντας στις απόψεις του Πιοτρ Κροπότκιν, αλλά και μη καθαρά αναρχικών διανοητών όπως του Λιούις Μάμφορντ και άλλων.

Η μπροσούρα αυτή εκδόθηκε από την αναρχική ομάδα-εκδόσεις Soil Of Liberty (που δεν υπάρχει πλέον), από τη Μινεάπολις στις ΗΠΑ.

*Επιμέλεια: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

Ο ήλιος της Αναρχίας ανέτειλε - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακές εκδόσεις Κουρσάλ

 


Στο κτήριο της Ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης στις 18/07/2019

 

Στο SBS Greek στις 18/07/2019

Με τον Ελευθεριακό στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα, 22/01/2018

 

Απόπειρες αναρχικής οργάνωσης στη δεκαετία του 1980 - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακοί και ριζοσπάστες της διασποράς - εξώφυλλο βιβλίου

email

ιστορία αναρχικού κινήματος αναρχικό κίνημα κοινωνικοί αγώνες ιστορία εργατική τάξη επαναστατικό κίνημα Ισπανία, Ελλάδα Ρωσία κοινωνικά κινήματα αναρχική-θεωρία Γαλλία αναρχισμός αναρχοσυνδικαλισμός ζητήματα τέχνης αριστερά εργατικό κίνημα anarchism Ιταλία φεμινισμός κομμουνισμός Αυστραλία ΗΠΑ, Ρωσία, ελευθεριακή εκπαίδευση αντιφασισμός history κοινωνία επαναστατική θεωρία εθνικά ζητήματα αναρχοσυνδικαλιστές διεθνισμός λογοτεχνία μελλοντική κοινωνία ποίηση συνδικαλισμός radicalism αγροτικά κινήματα αναρχικός κομμουνισμός αστικός τύπος Πάτρα Greece πολιτειακό κριτική Μεξικό περιβάλλον καταστολή Βουλγαρία φεντεραλισμός ένοπλη δράση Διασπορά working class εξεγερμένοι διανοούμενοι γεωγραφία syndicalism εξεγέρσεις αγροτικές εξεγέρσεις communism Κούβα communist-party κινητοποιήσεις θέατρο σοσιαλισμός χρονογράφημα Γκόλντμαν βιβλίο Παρισινή Κομμούνα νεκρολογία Άγις Στίνας αναρχικοί Αίγυπτος Πρωτομαγιά σοσιαλιστές φοιτητικό κίνημα αγροτικό ζήτημα Italy Θεσσαλονίκη "\u0395\u03c0\u03af \u03c4\u03b1 \u03a0\u03c1\u03cc\u03c3\u03c9" ευημερία κοινοκτημοσύνη ατομικισμός utopianism Κροπότκιν ένωση τροτσκισμός θρησκεία ληστές Κύπρος μηδενισμός Αθήνα εκλογική δράση Egypt Πύργος Ηλείας ρουμανία Γαριβαλδινοί Ουκρανία προκηρύξεις πρώην οπλαρχηγοί αρχαίο-πνεύμα ρομαντισμός