ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΑΚΟΥΝΙΝ Φιλοσοφία, θρησκεία, ηθική

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΚ. Π. ΜΑΞΙΜΟΦ

 

ΜΤΦΡ.: ΖΗΣΗΣ ΣΑΡΙΚΑΣ

 

«ΠΑΝΟΠΤΙΚΟΝ» ΣΕΛ. 189, ΕΥΡΩ 14

 

 

 Ο Μιχαήλ Μπακούνιν συνδύαζε τη χειμαρρώδη θέληση για δράση με το πάθος για τις ιδέες. Το αναρχικό κίνημα εμπνεύστηκε από τις φιλοσοφικές και πολιτικές θεωρίες του Μπακούνιν, που απέβλεπαν στην εξάλειψη κάθε κρατικού καταναγκασμού και στην εδραίωση σχέσεων δικαιοσύνης, ισότητας και αδελφοσύνης στην κοινωνία.

 

Σε σύγκριση με τις πιο ατομικιστικές αναρχικές θεωρίες η θεωρητική εκδοχή του αναρχισμού που προτείνει ο Μπακούνιν έχει περισσότερο κοινωνικό και συλλογικό χαρακτήρα. Η κοινωνία, γράφει ο Μπακούνιν, «είναι η βάση της ανθρώπινης ύπαρξης». Και ο άνθρωπος είναι τόσο πολύ κοινωνικό ζώο που είναι αδύνατο να τον σκεφτούμε χωριστά από την κοινωνία.

 

Από την άλλη μεριά, «η ελευθερία δεν είναι η άρνηση της αλληλεγύης», αλλά, αντιθέτως, αντιπροσωπεύει την ανάπτυξη και τον εξανθρωπισμό της. Η παρούσα συλλογή κειμένων από διάφορα έργα του Μπακούνιν έγινε από τον ομοϊδεάτη και συμπατριώτη του Γκ. Π. Μαξίμοφ και πρωτοεκδόθηκε στην Αμερική το 1953. Ο Μπακούνιν εκθέτει τη δική του υλιστική κοσμοθεώρηση ασκώντας ταυτόχρονα ριζική κριτική στη θρησκεία. Το γεγονός ότι οι λαϊκές μάζες είναι βυθισμένες στη θρησκευτική δεισιδαιμονία είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη χειραφέτηση της κοινωνίας.

 

Ως ένθερμος λάτρης της ανθρώπινης ελευθερίας ο Μπακούνιν αντιτάσσεται σε κάθε μορφή διανοητικής δουλείας. Ακόμη και η επιστήμη μπορεί να δημιουργήσει τα δικά της διανοητικά δεσμά. Η αποστολή της επιστήμης, γράφει ο Μπακούνιν, είναι να επισημαίνει τις αιτίες εξαιτίας των οποίων υποφέρουν οι ανθρώπινες υπάρξεις και να φωτίζει τις γενικές συνθήκες που είναι αναγκαίες για την κοινωνική χειραφέτηση. Η ιδέα όμως ότι η επιστήμη πρέπει να κυβερνά οδηγεί στον πιο αποκρουστικό δεσποτισμό. «Μια αριστοκρατία της διάνοιας και της μάθησης θα ήταν η πιο αδιάλλακτη και από κοινωνική σκοπιά η πιο επηρμένη και αηδής αριστοκρατία».

 

(Θανάσης Γιαλκέτσης «Ελευθεροτυπία»-Βιβλιοθήκη 15 Δεκ. 2006)

 

Ο ήλιος της Αναρχίας ανέτειλε - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακές εκδόσεις Κουρσάλ

 


Στο κτήριο της Ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης στις 18/07/2019

 

Στο SBS Greek στις 18/07/2019

Με τον Ελευθεριακό στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα, 22/01/2018

 

Απόπειρες αναρχικής οργάνωσης στη δεκαετία του 1980 - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακοί και ριζοσπάστες της διασποράς - εξώφυλλο βιβλίου

email

ιστορία αναρχικού κινήματος αναρχικό κίνημα κοινωνικοί αγώνες ιστορία εργατική τάξη επαναστατικό κίνημα Ισπανία, Ελλάδα Ρωσία κοινωνικά κινήματα αναρχική-θεωρία Γαλλία αναρχισμός αναρχοσυνδικαλισμός ζητήματα τέχνης αριστερά εργατικό κίνημα anarchism Ιταλία φεμινισμός κομμουνισμός Αυστραλία ΗΠΑ, Ρωσία, ελευθεριακή εκπαίδευση αντιφασισμός history κοινωνία επαναστατική θεωρία εθνικά ζητήματα αναρχοσυνδικαλιστές διεθνισμός λογοτεχνία μελλοντική κοινωνία ποίηση συνδικαλισμός radicalism αγροτικά κινήματα αναρχικός κομμουνισμός αστικός τύπος Πάτρα Greece πολιτειακό κριτική Μεξικό περιβάλλον καταστολή Βουλγαρία φεντεραλισμός ένοπλη δράση Διασπορά working class εξεγερμένοι διανοούμενοι γεωγραφία syndicalism εξεγέρσεις αγροτικές εξεγέρσεις communism Κούβα communist-party κινητοποιήσεις θέατρο σοσιαλισμός χρονογράφημα Γκόλντμαν βιβλίο Παρισινή Κομμούνα νεκρολογία Άγις Στίνας αναρχικοί Αίγυπτος Πρωτομαγιά σοσιαλιστές φοιτητικό κίνημα αγροτικό ζήτημα Italy Θεσσαλονίκη "\u0395\u03c0\u03af \u03c4\u03b1 \u03a0\u03c1\u03cc\u03c3\u03c9" ευημερία κοινοκτημοσύνη ατομικισμός utopianism Κροπότκιν ένωση τροτσκισμός θρησκεία ληστές Κύπρος μηδενισμός Αθήνα εκλογική δράση Egypt Πύργος Ηλείας ρουμανία Γαριβαλδινοί Ουκρανία προκηρύξεις πρώην οπλαρχηγοί αρχαίο-πνεύμα ρομαντισμός