anarchistsin48area

 

 

Αυτή η συνέντευξη διεξήχθη με διάφορα μέλη της ισραηλινής αναρχικής ομάδας anarchyin48area. Επεξεργαστήκαμε τις απαντήσεις τους και, όπου ήταν δυνατόν, τις συγχωνεύσαμε για να αποκτήσουμε μια γενική εικόνα του πλουραλισμού των υπόβαθρων και των προοπτικών εντός της οργάνωσης. Η ομάδα θα ήθελε επίσης να σημειώσει ότι το όνομά τους μπορεί να είναι μόνο προσωρινό.

Μπορείτε να βρείτε την ομάδα στο Instagram https://www.instagram.com/anarchistsin48area/

Πείτε μας λίγα λόγια για το anarchyin48area και πώς ξεκίνησε η ομάδα σας.

Δεν είμαστε ακόμα ένα επίσημο είδος ομάδας. Προς το παρόν, είμαστε απλά μερικοί αναρχικοί με ελπίδες και όνειρα να δημιουργήσουμε κάτι σαν [την αναρχική κομμουνιστική ομάδα] "Ahdut" που δραστηριοποιήθηκε στο Ισραήλ/Παλαιστίνη πριν από μερικά χρόνια.

Ένας από τους συντρόφους μας δημιούργησε αυτή τη σελίδα στο Instagram μαζί με μια άλλη σελίδα αναρχικών memes. Άρχισαν να ανεβάζουν φωτογραφίες τους από τις διαδηλώσεις ανεμίζοντας ancom [αναρχοκομμουνιστικές] σημαίες μαζί με κάποια άλλα άτομα. Συμμετέχουμε επίσης σε άλλες αριστερές ομάδες όπως το Food Not Bombs, το Standing Together, ακόμα και το κίνημα Fauda στην Παλαιστίνη.

Γνωρίσαμε μερικούς φίλους, μερικοί από τους οποίους είτε συμμετείχαν είτε ήδη συμμετέχουν σε ριζοσπαστικά κινήματα, και αποφασίσαμε ότι οι αναρχικοί στο Ισραήλ θα πρέπει να ενωθούν και να συνεργαστούν. Γι' αυτό αποφασίσαμε να αρχίσουμε να δημοσιεύουμε αναρχικό περιεχόμενο στα μέσα ενημέρωσης και να πηγαίνουμε σε διαδηλώσεις με σημαίες. Σιγά-σιγά, σχηματίζονται και άλλες μικρές ομάδες ακτιβιστών.

Με αφορμή αυτή την απάντηση, ρωτήσαμε την ομάδα πώς νιώθουν για τις εκκλήσεις να μποϊκοτάρουν το Standing Together ως μια οργάνωση που προωθεί την "ομαλοποίηση" του Ισραήλ.

Στην οποία απάντησαν: "Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο: Είναι πραγματικά πρόβλημα το γεγονός ότι το Standing Together δεν έχει ξεκάθαρη θέση για τον σιωνισμό. Αυτό είναι μέρος της θέλησής τους να είναι μια λαϊκή οργάνωση. Είναι κρίμα που αυτό είχε οδηγήσει στην "ομαλοποίηση" του σιωνισμού. Οι άνθρωποι στο εξωτερικό δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει και μετα-σιωνισμός και όχι μόνο σιωνισμός ή αντισιωνισμός, πολλοί στην ισραηλινή αριστερά είναι μετα-σιωνιστές, που σημαίνει ότι θέλουν να υπάρχει το Ισραήλ αλλά όχι ως εβραϊκό κράτος. Κατά τη γνώμη μου, ο μετα-σιωνισμός προσπαθεί να φάει την τούρτα και να την αφήσει άθικτη, γιατί για να είναι "ένα διαφορετικό Ισραήλ" δεν μπορεί να είναι το Ισραήλ, αφού η ουσία του Ισραήλ είναι ο σιωνισμός.

Πώς θα περιγράφατε το εθνικό και θρησκευτικό υπόβαθρο των ανθρώπων που απαρτίζουν το anarchyin48; Πώς επηρεάζουν αυτά τα υπόβαθρα τον ακτιβισμό σας;

Είμαστε ως επί το πλείστον άθεοι- έχουμε Mizrahis και Ashkenazis. Πολλοί από εμάς είναι Εβραίοι από χώρες μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, οπότε είναι εξοικειωμένοι με τον κομμουνισμό και τον αναρχισμό. Έχουμε επίσης μερικούς Παλαιστίνιους συντρόφους που αντιτίθενται στον σιωνισμό και τον αυταρχισμό και πιστεύουν ότι αυτή η περιοχή πρέπει να έχει κάτι νέο που δεν θα είναι φονταμενταλιστικό ή κρατικιστικό.

[Ένα μέλος μιλάει προσωπικά]: Μεγάλωσα σε ένα θρησκευτικό εβραϊκό σπίτι και μετά από λίγο εγκατέλειψα τη θρησκεία. Μεγάλωσα σε ένα θρησκευτικά συντηρητικό και φασιστικό περιβάλλον και αυτό με επηρέασε και διαμόρφωσε τις απόψεις μου, οι οποίες είναι πολύ αντίθετες με αυτόν τον τρόπο.

Πώς μοιάζει η καθημερινή οργάνωση; Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Προς το παρόν πηγαίνουμε απλώς σε διαδηλώσεις κατά της γενοκτονίας στη Γάζα, ανεμίζουμε μαζί αναρχικές σημαίες και φωτογραφιζόμαστε με καλυμμένα τα πρόσωπά μας. Αλλά έχουμε σχέδια για όταν θα έχουμε περισσότερους ανθρώπους, όπως να φτιάξουμε το δικό μας μπλοκ στις διαδηλώσεις και να επικοινωνήσουμε με περισσότερους αναρχικούς και αντιεξουσιαστές αριστερούς στη χώρα.

Προς το παρόν, η ιδέα είναι να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες οργανώσεις/ατομικά πρόσωπα και να συνεργαστούμε μαζί τους, να τους καλέσουμε σε διαδηλώσεις ενάντια στην κατοχή και τον πόλεμο και έτσι να έρθουμε σε επαφή μαζί τους και να οργανώσουμε δράσεις. Εργαζόμαστε επίσης σε ένα κανάλι στο Telegram που ονομάζεται mash'hirot, μέσω του οποίου διανέμουμε ριζοσπαστικό περιεχόμενο και εκθέτουμε το κοινό σε αναρχικές απόψεις.

Ποιο είναι το τοπίο των αναρχικών ομάδων σε όλο το Ισραήλ; Είστε δικτυωμένοι με αναρχικές ομάδες όπως η Radical Haifa;

Δεν είμαστε συνδεδεμένοι με τη Radical Haifa, αλλά ένας από εμάς γνωρίζει τον ιδρυτή της, ο οποίος δηλώνει ότι δεν είναι πλέον ενεργή (αν και εξακολουθεί να κάνει ό,τι μπορεί ως άτομο). Προς το παρόν φέρνουμε απλώς σημαίες και ερχόμαστε σε διαδηλώσεις που οργανώνονται από το ριζοσπαστικό μπλοκ, το "Looking the Occupation in the Eye" και το "Standing Together". Είμαστε επίσης σε επαφή με την Kompas.

Οι περισσότεροι από τους αναρχικούς εδώ δυστυχώς δεν είναι ακτιβιστές επειδή είναι πολύ κουρασμένοι και καταθλιπτικοί και συνήθως έχουν τα δικά τους προσωπικά ζητήματα, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιοι αναρχικοί ακτιβιστές μεταξύ της ριζοσπαστικής αριστεράς εδώ, η οποία είναι επίσης πολύ αραιή. Θα έλεγα ότι το 1% των Ισραηλινών είναι μη σιωνιστές, και αυτό είναι πολύ κακό, παρ΄ότι έχουμε τις δικές μας οργανώσεις όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα και κάποιες ΜΚΟ όπως η Zochrot. Υπάρχει επίσης η τοπική πανκ σκηνή, η οποία συνδέεται με τον αναρχισμό και τον αντιφασισμό.

Έχετε επαφή με παλαιστινιακές ομάδες, αναρχικές ή άλλες;

Ναι, έχουμε πολλούς Παλαιστίνιους συντρόφους και φίλους. Κάποιοι από εμάς είναι μάλιστα μέλη παλαιστινιακών οργανώσεων που δέχονται αντισιωνιστές Εβραίους, όπως η Fauda. [Η Fauda είναι] το αναρχικό κίνημα στην Παλαιστίνη, το οποίο είναι περισσότερο εξεγερσιακό παρά κομμουνιστικό.

Κάνουμε συνδέσεις με άλλες οργανώσεις και ομάδες. Αυτή τη στιγμή, λόγω της κατάστασης, δεν υπάρχει μεγάλη αναρχική δραστηριότητα στο Ισραήλ, και ιδιαίτερα όχι μεταξύ των Παλαιστινίων. Το κράτος τους σιωπά και τους διώκει. Ως εκ τούτου, δεν είναι τόσο δραστήριοι αυτές τις μέρες. Με αυτούς που κάνουμε διασυνδέσεις, προσπαθούμε να τους ενώσουμε όλους

Πώς επηρέασε η 7η Οκτωβρίου τις συζητήσεις που γίνονται στους ριζοσπαστικούς κύκλους σε όλο το Ισραήλ; Ενίσχυσε ή αποδυνάμωσε το κίνημα;

Η επίθεση της Χαμάς την έκανε τόσο τρομερή. Η γενική πολιτική γνώμη της χώρας μετατοπίστηκε πολύ προς τα δεξιά και έσπασε την "αντίσταση" που υπήρχε εδώ ενάντια στην κυβέρνηση. (Αυτοί ήταν κυρίως φιλελεύθεροι, οπότε δεν ξέρω αν μετράει πραγματικά). Παρ’ όλα αυτά, οι πραγματικοί εξακολουθούν να είναι όπως πάντα αντισιωνιστές και αντιπολεμικοί.

Η εξέγερση από τη Γάζα θα μπορούσε να είναι τόσο καλή αν δεν περιλάμβανε τέτοια εγκλήματα πολέμου. Σήμερα, είναι πιο δύσκολο από ποτέ να πείσεις τους Ισραηλινούς να σταματήσουν να πιστεύουν στον σιωνισμό. Χάσαμε ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την επίθεση και χάσαμε επίσης ανθρώπους ιδεολογικά. Κάποτε όλοι τους είχαν τόσο ριζοσπαστικό και επαναστατικό μυαλό, και τώρα πολλοί έχουν γίνει σαν τους μέσους σιωνιστές δεξιούς. Φυσικά, εμείς που δεν έχουμε αλλάξει τις απόψεις μας κατηγορούμε για όλα την ισραηλινή οντότητα και αποφασίσαμε ότι ως αναρχικοί πρέπει να είμαστε ενωμένοι σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Είναι δύσκολο για όποιον δεν υποστηρίζει τον πόλεμο, αλλά για εμάς ήταν μόνο η αρχή. Λόγω αυτής της κατάστασης, αποφασίσαμε ότι ήταν καιρός να δράσουμε και να ενωθούμε. Ως εκ τούτου, αρχίσαμε συναντήσεις και δράσεις, και έτσι ξεκίνησε η ομάδα.

Πόσο διαδεδομένο πιστεύετε ότι είναι το μη σιωνιστικό ή αντισιωνιστικό συναίσθημα στο Ισραήλ και πώς καταστέλλεται η κυβέρνηση αυτές τις απόψεις;

Ο αντισιωνισμός είναι πραγματικά, πραγματικά αντιδημοφιλής. Είμαστε κυριολεκτικά η μειονότητα των μειονοτήτων. Είμαστε μόλις χίλιοι άνθρωποι και είμαστε επίσης πολύ, πολύ αδύναμοι. Το σιωνιστικό καθεστώς είναι τόσο δικτατορικό, ώστε πάντα μας επιβάλλει κυρώσεις. Δεν νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια η ισραηλινή αστυνομία θα ανεχθεί οποιαδήποτε ρητά αντισιωνιστική διαδήλωση. Οι άνθρωποι που μιλούν δημόσια κατά του Σιωνισμού αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν προσπαθούν να βρουν δουλειά.

Η κυβέρνηση κυνηγάει λογαριασμούς στο Facebook ή στο Instagram και απολύει ακόμη και Παλαιστίνιους που εκφράζουν τη λύπη τους για τις δολοφονίες στη Γάζα. Φυσικά, προσπαθούν επίσης να φιμώσουν και να αποπροσανατολίσουν τους αντισιωνιστές Εβραίους. Αυτή η άποψη έχει γίνει παράνομη για τους περισσότερους ανθρώπους στο Ισραήλ.

Τι γνώμη έχετε για όσους, όπως ο Tal Mitnick, αρνούνται να πολεμήσουν στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις;

Τρέφουμε μεγάλο σεβασμό γι' αυτόν και για άλλους αρνητές.

Μερικά από τα μέλη μας μπορεί να διαφωνούν με τις ειρηνιστικές τους τάσεις, αλλά εξακολουθούν να τους σέβονται πραγματικά, ειδικά αυτές τις μέρες, επειδή η συναίνεση εδώ είναι να "υπερασπιστούμε την πατρίδα". Οι αρνητές έχουν τουλάχιστον συνείδηση, ενώ οι περισσότεροι Ισραηλινοί υποστηρίζουν μια γενοκτονία.

Πώς ελπίζετε να δείτε την επίλυση της σύγκρουσης, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα;

Τα μέλη έχουν διαφορετικές απόψεις. Κάποιοι πιστεύουν σε μια βραχυπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός και σε μια μακροπρόθεσμη κοινή αναρχική επανάσταση στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Κάποιος σημείωσε ότι πιστεύει ότι πρέπει να σχηματίσουμε μια κοινή λαϊκή πολιτοφυλακή και για τους δύο λαούς για να τους προστατεύσουμε από τους Σιωνιστές και τη Χαμάς αντί της συνεχούς αιματοχυσίας.

Ως αναρχικοί, ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον της περιοχής τόσο για τους Παλαιστίνιους όσο και για τους Ισραηλινούς;

Επιθυμούμε έναν πολυπολιτισμικό, αποκεντρωμένο χώρο στην Παλαιστίνη, όπως υπάρχει στη Ροζάβα (Συριακό Κουρδιστάν/Βορειοανατολική Συρία).

Θέλουμε Άραβες και Εβραίοι να ζουν εδώ μαζί με αλληλεγγύη, αλλά επειδή οι Παλαιστίνιοι ζουν κάτω από ένα καταπιεστικό καθεστώς που τους παίρνει τα πάντα και τους εκδιώκει, ο αγώνας γίνεται πιο πολύπλοκος.

Κάποια μέλη μπορεί να πουν ότι πρέπει να επιτρέψουμε στους Παλαιστίνιους να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος ή να ζήσουν σε ένα διζωνικό κράτος. Είναι περίπλοκο, επειδή ως αναρχικοί, το συνολικό μας όραμα είναι αυτό μιας κοινής κοινωνίας βασισμένης στην αλληλεγγύη που υπάρχει χωρίς την ανάγκη για κυβέρνηση. Αλλά αυτή τη στιγμή, το ισραηλινό καθεστώς διαπράττει τόσες πολλές αδικίες και δολοφονίες που δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεργαστούμε με τον παλαιστινιακό αγώνα όπως υπάρχει και να ελπίζουμε να δημιουργήσουμε περισσότερα εβραϊκά-αραβικά αναρχικά κινήματα αργότερα.

Πώς μπορούν οι αναρχικοί στο εξωτερικό να υποστηρίξουν τους στόχους σας και όσους υποφέρουν στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη; Υπάρχουν οργανώσεις στις οποίες πιστεύετε ότι ο κόσμος θα έπρεπε να δωρίζει χρήματα;

Οι αναρχικοί σε όλο τον κόσμο μπορούν να μας βοηθήσουν διαδίδοντας τα μηνύματά μας και τους αγώνες στους οποίους συμμετέχουμε. Μοιραστείτε τα νέα για τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ (συγκεκριμένα, που διοργανώνονται από το Ριζοσπαστικό Μπλοκ) και ακολουθήστε το λογαριασμό μας, κάντε like στις αναρτήσεις μας και μοιραστείτε τις. Οι αντιπολεμικές διαμαρτυρίες στο Ισραήλ είναι ελάχιστα γνωστές διεθνώς, ενώ κυριολεκτικά κανείς δεν γνωρίζει για την ύπαρξη αναρχικών εδώ.

Είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς να δουν οι άνθρωποι στο εξωτερικό τον αγώνα μας ενάντια στην αποικιοκρατία, όπως ακριβώς υπήρχαν λευκοί Νοτιοαφρικανοί που αντιτάχθηκαν στο Απαρτχάιντ παρ’ ότι ήταν έποικοι. Υπάρχουν πολλοί λευκοί Αμερικανοί αριστεροί που αντιτίθενται στην αποικιοκρατία ενώ είναι πραγματικοί έποικοι όπως κι εμείς, αλλά πολλοί από αυτούς μας μισούν πραγματικά [επειδή κάποιοι από εμάς είναι Ισραηλινοί] και εμείς απλά δεν τους καταλαβαίνουμε, επειδή δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ [των εποίκων εδώ και στις ΗΠΑ].

*Η συνέντευξη στα αγγλικά δημοσιεύτηκε εδώ: https://www.thecommoner.org.uk/an-interview-with-anarchists-48-area/ Απόδοση: Ούτε Θεός Ούτε Αφέντης.

 

anarchistsin48area1