Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βία στην Ελλάδα, ειδικά αυτή με τη μορφή δολοφονιών από τις δυνάμεις καταστολής του Κράτους και τους “πολίτες” συμμάχους τους, αλλά ακόμα και αυτή η βία η οποία δεν κάνει εξαιρέσεις όσον αφορά μερικές αυταπάτες, έχουν οδηγηθεί σε μια τραγωδία. Αλλά παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πιο σπουδαία νέα για μας από την εποχή του Μάη του 1968. Συγκεκριμένα, τα νέα αυτά είναι ενθαρρυντικά μετά τη δημόσια δυσφήμηση σε βάρος μας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο συνέδριο των Δημοκρατικών (στις ΗΠΑ).

 

Η εξέγερση αυτή καθιστά ξανά τον αναρχισμό ένα σημαντικό διεθνές κοινωνικό και πολιτικό κίνημα. Δεν ισχυριζόμαστε ότι από μόνη της η εξέγερση αυτή θα οδηγήσει στο να γίνει ο αναρχισμός λαϊκό κίνημα οπουδήποτε αλλού, αλλά τουλάχιστον δεν οδηγεί σε μια κατάσταση δημόσιας γελοιοποίησης όπου διαδηλώνεται η δύναμη ενός λαϊκού αναρχικού κινήματος που αντιστέκεται στο αστικό Κράτος.

 

Ακόμα, είναι σημαντικό να τονιστούν μερικά ακόμα κρίσιμα σημεία.

 

Η κοινωνική εξέγερση στην Ελλάδα εμπεριέχει όλες εκείνες τις εκρηκτικές πιθανότητες για μια επανάσταση. Αλλά μια εξέγερση από μόνη της δεν συνιστά επανάσταση. Τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε χρειάζεται πειθαρχία ώστε ο αγώνας να διατηρηθεί και ενδυναμωθεί – όχι η πειθαρχία της αναμονής, αλλά η πειθαρχία της δράσης, η πειθαρχία αυτή που οδηγεί πιο γρήγορα τον αγώνα ένα βήμα παραπέρα πριν μπορέσουν οι όποιες εξουσίες να τον ελέγξουν.

 

Κάτι παραπάνω από αυτό: απαιτείται ένα πιο σαφές κοινωνικό περιεχόμενο απ’ ότι του να μαχόμαστε μόνο ενάντια στην αστυνομία και σπάζοντας τράπεζες. Εξεγέρσεις που αποτυγχάνουν να εμβαθύνουν και να ενταθούν αναπόφευκτα καταλήγουν σε άμυνα και τότε είτε καταβάλλονται από το Κράτος είτε απλώς μαραζώνουν. Χωρίς πειθαρχία και κατεύθυνση, η εξέγερση αυτή θα αποτύχει να εμβαθύνει και να ενταθεί.

 

Λέγοντας εμβαθύνει εννοώ να μεταπηδήσει από την άμεση σύγκρουση με την αστυνομία και τις άλλες δυνάμεις του Κράτους στην κατάληψη της κρατικής και καπιταλιστικής ιδιοκτησίας καθώς και την ανάγκη κοινωνικής αυτο-οργάνωσης του κόσμου, πιο συγκεκριμένα των επαναστατών εργατών και των αντιεξουσιαστών μαθητών και φοιτητών. Να πώς η εξέγερση μπορεί να μετατραπεί σε επαναστατικό αγώνα.

 

Οι αναρχικοί και οι υπόλοιποι εξεγερμένοι στην Ελλάδα έχουν ήδη δείξει ότι ξέρουν πώς να αγωνίζονται, ότι γνωρίζουν πώς να προπαγανδίζουν και να οργανώνονται αρκετά ικανοποιητικά ώστε να αντιστέκονται αποτελεσματικά στο Κράτος. Είναι απίθανο ότι ακόμα και αν οι πιο καλές ενέργειές τους οδηγήσουν σε μια ολοκληρωμένη επανάσταση, αλλά με μια πειθαρχημένη, ενοχρηστρωμένη προσπάθεια να μπορέσουν να επιτύχουν πραγματικά επαναστατικές κατακτήσεις.

 

Επιπλέον, οι εξεγέρσεις αυτές στην Ελλάδα δείχνουν το δρόμο προς μια πιο πλατιά αναρχική προπαγάνδα και συμμετοχή στους λαϊκούς κοινωνικούς αγώνες για την αντίσταση στους κατασταλτικύς μηχανισμούς του Κράτους.

 

Οι αναρχικές ομάδες και οργανώσεις πρέπει να υποστηρίξουν ανοιχτά την εξέγερση στην Ελλάδα και να καταβάλλουν καάθε δυνατή προσπάθεια να μεγιστοποιήσουν τις επιτυχίες των Ελλήνων συντρόφων μας.

 

Την ίδια στιγμή, πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί για τα παλαιά λάθη μας του να εξομειώσουμε την εξέγερση με την επανάσταση, τις προηγούμενες αποτυχίες του κινήματός μας επιτρέποντας τη σύγχυση και την ανοργανωσιά να μας αποτρέψουν από το να είμαστε η εμπροσθοφυλακή των κοινωνικών αγώνων και του να στρέψουμε την εξέγερση σε κοινωνική επανάσταση.

 

* Γράφτηκε και δημοσιεύτηκε στο http://www.anarkismo.net Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 13 Δεκέμβρη 2008.

 

 

 

 

 

Ο ήλιος της Αναρχίας ανέτειλε - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακές εκδόσεις Κουρσάλ

 


Στο κτήριο της Ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης στις 18/07/2019

 

Στο SBS Greek στις 18/07/2019

Με τον Ελευθεριακό στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα, 22/01/2018

 

Απόπειρες αναρχικής οργάνωσης στη δεκαετία του 1980 - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακοί και ριζοσπάστες της διασποράς - εξώφυλλο βιβλίου

email

ιστορία αναρχικού κινήματος αναρχικό κίνημα κοινωνικοί αγώνες ιστορία εργατική τάξη επαναστατικό κίνημα Ισπανία, Ελλάδα Ρωσία κοινωνικά κινήματα αναρχική-θεωρία Γαλλία αναρχισμός αναρχοσυνδικαλισμός ζητήματα τέχνης αριστερά εργατικό κίνημα anarchism Ιταλία φεμινισμός κομμουνισμός Αυστραλία ΗΠΑ, Ρωσία, ελευθεριακή εκπαίδευση αντιφασισμός history κοινωνία επαναστατική θεωρία εθνικά ζητήματα αναρχοσυνδικαλιστές διεθνισμός λογοτεχνία μελλοντική κοινωνία ποίηση συνδικαλισμός radicalism αγροτικά κινήματα αναρχικός κομμουνισμός αστικός τύπος Πάτρα Greece πολιτειακό κριτική Μεξικό περιβάλλον καταστολή Βουλγαρία φεντεραλισμός ένοπλη δράση Διασπορά working class εξεγερμένοι διανοούμενοι γεωγραφία syndicalism εξεγέρσεις αγροτικές εξεγέρσεις communism Κούβα communist-party κινητοποιήσεις θέατρο σοσιαλισμός χρονογράφημα Γκόλντμαν βιβλίο Παρισινή Κομμούνα νεκρολογία Άγις Στίνας αναρχικοί Αίγυπτος Πρωτομαγιά σοσιαλιστές φοιτητικό κίνημα αγροτικό ζήτημα Italy Θεσσαλονίκη "\u0395\u03c0\u03af \u03c4\u03b1 \u03a0\u03c1\u03cc\u03c3\u03c9" ευημερία κοινοκτημοσύνη ατομικισμός utopianism Κροπότκιν ένωση τροτσκισμός θρησκεία ληστές Κύπρος μηδενισμός Αθήνα εκλογική δράση Egypt Πύργος Ηλείας ρουμανία Γαριβαλδινοί Ουκρανία προκηρύξεις πρώην οπλαρχηγοί αρχαίο-πνεύμα ρομαντισμός