Την 1η Δεκέμβρη, μετά από σύμφωνη γνώμη όλων των μελών μας και συνεννοήσεις με τις οργανώσεις WSM (Ιρλανδία), OCL (Χιλή) και FdCA (Ιταλία), η Zabalaza Anarchist Communist Federation (ZACF – Αναρχική Κομμουνιστική Ομοσπονδία Zabalaza) αντικαταστάθηκε από μια νέα, ενωτική οργάνωση το Zabalaza Anarchist Communist Front (ZACF – Αναρχικό Κομμουνιστικό Μέτωπο Zabalaza). Η νέα ZACF διατηρεί όλα τα στοιχεία της πρώην ομοσπονδίας. Την επόμενη μέρα, 2 Δεκέμβρη, τα μέλη της νέας ZACF συσκέφθηκαν με συντρόφους από την Ζουαζιλάνδη με κύριο αντικείμενο τη δημιουργία μιας νέας ενωτικής οργάνωσης στην περιοχή. Η Διακήρυξη της νέας οργάνωσης είναι η ακόλουθη:

 

 

 

Πρόγραμμα του Αναρχικού Κομμουνιστικού Μετώπου Zabalaza (ZACF) (Υιοθετημένου στο Johannesburg, την 1η Δεκέμβρη 2007)

 

 

 

Το ZACF ορίζει τον Αναρχισμό ως:

 

 

 

«κοινωνία οργανωμένη χωρίς εξουσία, εννοώντας με τη λέξη εξουσία την εξουσία αυτή που επιβάλει ο ένας στη θέληση του άλλου… η εξουσία όχι μόνο δεν είναι απαραίτητη για την κοινωνική οργάνωση, αλλά, αντί να την ωφελεί, ζει παρασιτικά σε βάρος της, παρεμποδίζει την ανάπτυξή της και χρησιμοποιεί τα πλεονεκτήματά της για τα ειδικά συμφέροντα μιας συγκεκριμένης τάξης η οποία εκμεταλλεύεται και καταπιέζει τις άλλες».

 

 

 

Ερρίκο Μαλατέστα («L’ Agitazione», June 4, 1897).

 

 

 

Και τον Κομμουνισμό ως:

 

 

 

«Κοινή κατοχή όλων των απαραίτητων μέσων για την παραγωγή, υποδηλώνοντας την κοινή απόλαυση των καρπών της κοινής παραγωγής. Θεωρούμε ότι μια δίκαιη οργάνωσή της μπορεί να προέλθει όταν εγκαταλειφθεί κάθε μισθωτό σύστημα και όταν ο καθένας, συνεισφέροντας στην κοινή ευημερία σύμφωνα με τις δυνατότητές του, θα απολαύσει, επίσης, από τα κοινά εφόδια της κοινωνίας σύμφωνα με τις ανάγκες του».

 

 

 

Πιοτρ Κροπότκιν, Αναρχικός Κομμουνισμός: Η βάση και οι αρχές του, 1887.

 

 

 

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

 

 

 

Εμείς, η εργατική τάξη, παράγουμε τον πλούτο του κόσμου. Πρέπει να απολαύσουμε τα οφέλη. Θέλουμε να καταργήσουμε το καπιταλιστικό σύστημα που τοποθετεί τον πλούτο και την εξουσία στα χέρια λίγων και να το αντικαταστήσουμε με την εργατική αυτοδιεύθυνση και το σοσιαλισμό. Δεν εννοούμε το λάθος που αποκαλείται «σοσιαλισμός» και που εφαρμόστηκε στη Ρωσία, στην Κίνα και στα άλλα αστυνομικά κράτη – το σύστημα στις χώρες αυτές ήταν ή δεν είναι κάτι παραπάνω από μια άλλη μορφή καπιταλισμού – κρατικού καπιταλισμού.

 

 

 

Είμαστε υπέρ μιας νέας κοινωνίας όπου δεν θα υπάρχουν αφεντικά ή γραφειοκράτες. Μια κοινωνία, η οποία θα λειτουργεί με πλήρη δημοκρατικό τρόπο από τους εργαζόμενους διαμέσου κοινοτικών ομοσπονδιών ή εργατικών επιτροπών. Θέλουμε να καταργήσουμε τις εξουσιαστικές σχέσεις και να τις αντικαταστήσουμε με τον έλεγχο από τα κάτω – όχι από πάνω προς τα κάτω.

 

 

 

Όλοι οι βιομηχανικοί τομείς, όλα τα μέσα παραγωγής και διανομής, θα είναι υπό κοινωνική ιδιοκτησία και θα βρίσκονται κάτω από τη διαχείριση αυτών που εργάζονται σε αυτούς. Η παραγωγή θα συντονίζεται, οργανώνεται και σχεδιάζεται από την ομοσπονδία των εκλεγμένων και ανακλητών εργατικών και κοινοτικών επιτροπών, όχι για το κέρδος αλλά για την ικανοποίηση των αναγκών μας. Η καθοδηγητική αρχή θα είναι «από τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του».

 

 

 

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε καταπιεστική εξουσία. Πιστεύουμε ότι το μόνο όριο ελευθερίας του ατόμου είναι ότι αυτή η ελευθερία δεν επεμβαίνει στην ελευθερία των άλλων.

 

 

 

Δεν επιζητούμε να επιβάλουμε κανόνες ούτε έχουμε πρόθεση να κατακτήσουμε την εξουσία «στο όνομα της εργατικής τάξης». Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι ο σοσιαλισμός μπορεί να δημιουργηθεί μόνο από τις μάζες του απλού κόσμου. Κάθε άλλο σύστημα είναι καταδικασμένο να οδηγήσει αν μη τι άλλο στην αντικατάσταση του ενός αφεντικού με ένα άλλο.

 

 

 

Είμαστε ενάντιοι στο κράτος γιατί αυτό δεν αποτελεί έναν ουδέτερο θεσμό και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά μας. Οι δομές του κράτους είναι απαραίτητες μόνο όταν μια μειοψηφία επιζητά να κυριαρχήσει σε βάρος της πλειοψηφίας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας δομές, οι οποίες θα είναι ανοιχτές και δημοκρατικές για να εξασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία της καθημερινής ζωής.

 

 

 

Είμαστε περήφανοι που αποτελούμε μέρος της παράδοσης του ελευθεριακού σοσιαλισμού, του αναρχισμού. Το αναρχικό κίνημα έχει τις ρίζες του στην εργατική τάξη σε αρκετές χώρες επειδή εξυπηρετεί τα συμφέροντά της – όχι τα ενδιαφέροντα αυτών που επιζητούν εξουσία και των επαγγελματιών πολιτικών.

 

 

 

Κοντολογίς, παλεύουμε για τις άμεσες ανάγκες και τα ενδιαφέροντα της τάξης μας κάτω από τις υπάρχουσες δομές, ενώ προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε την απαραίτητη κατανόηση και δραστηριότητα για να ανατραπεί ο καπιταλισμός και το κράτος του και να οδηγηθούμε στη γέννηση μια ελεύθερης και ίσης (αναρχικής) κοινωνίας.

 

 

 

1) ΟΝΟΜΑ

 

 

 

Το όνομα της οργάνωσης είναι Αναρχικό Κομμουνιστικό Μέτωπο Zabalaza (ZACF). Η λέξη Zabalaza είναι μια περήφανη ιθαγενής λέξη που σημαίνει αγώνας στις γλώσσες Ζουλού και Ξόσα. Το ZACF εργάζεται για την εκπλήρωση των στόχων και των αρχών της στην περιοχή της Νότιας Αφρικής.

 

 

 

2) ΣΥΜΒΟΛΟ

 

 

 

Το σύμβολο του ZACF είναι μια σιλουέτα της Αφρικής, χωρισμένης διαγώνια με τα αναρχικά χρώματα, μαύρο και κόκκινο, με ένα μαύρο αστέρι στο κόκκινο μισό και μια γροθιά που σπάει τις αλυσίδες της, με το όνομα ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ZABALAZA σε κύκλο.

 

 

 

3) ΑΡΧΕΣ

 

 

 

Το Μέτωπο έχει ενοποιηθεί με βάση τις επαναστατικές αναρχικές αρχές. Αυτό σημαίνει:

 

 

 

α) στο εσωτερικό επίπεδο: άμεση δημοκρατία, ανακλητότητα, εντολοδόχοι και εναλλασσόμενοι αντιπρόσωποι, πραγματική και λειτουργική ισότητα ανάμεσα στα μέλη και οριζόντιος ομοσπονδισμός.

 

 

 

β) στο εξωτερικό επίπεδο: το ZACF είναι αφοσιωμένο στην εργατική αυτοδιεύθυνση και την άμεση δράση καθώς και στον επαναστατικό ελευθεριακό αντικαπιταλισμό, τον αντι-φασισμό, τον αντι-εξουσιασμό, τον αντι-σεξισμό και τον αντι-κρατισμό. Το ZACF υποστηρίζει τους αγώνες εκείνων των προοδευτικών και ριζοσπαστικών κοινωνικών κινημάτων τα οποία εκφράζουν τα ενδιαφέροντα και τα αιτήματα των εργαζόμενων, των φτωχών και των αγροτών (των λαϊκών τάξεων). Η συμμετοχή μας στα κινήματα αυτά δεν είναι σεχταριστική και αναγνωρίζουμε ότι, συχνά, δεν συμμερίζονται τις ίδιες με μας αρχές, αλλά αγωνιζόμαστε μέσα σ’ αυτά σύμφωνα με τις αρχές μας. Χρησιμοποιώντας την άποψη του αναρχικού κινήματος της Λατινικής Αμερικής, αυτός είναι ο ρόλος του ZACF ως μιας «αναρχικής ειδικής οργάνωσης» (especifista) και σ’ αυτό που ονομάζουν οι αναρχικοί κομμουνιστές οργανωτικό δυϊσμό (organisational dualism) και κοινωνική παρεμβολή.

 

 

 

γ) σε παγκόσμια κλίμακα: το ZACF εμπνέεται από την περήφανη αγωνιστική παράδοση ενός και πλέον αιώνα μαζικής αναρχικής μαχητικότητας στην Αφρική, την Λατινική Αμερική, την Ασία, την Αυστραλο-ασία, τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Το ZACF εμπνέεται, επίσης, από τη διεθνή ελευθεριακή ομοσπονδιακή παράδοση της Α’ Διεθνούς, των αυτόνομων συμβουλίων των Κομμουνών του Παρισιού και της Μακεδονίας καθώς και τα αυθεντικά Ρωσικά Σοβιέτ, από τη μαζική αναρχοσυνδικαλιστική παράδοση του Διεθνούς Συνδέσμου Εργατών (IWA) και από την αναρχική επαναστατική παράδοση των επαναστάσεων του Μεξικού, της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Μαντζουρίας, της Ισπανίας και της Κούβας. Αυτές οι παραδόσεις συνεχίζουν να εμπνέουν σήμερα όλους όσους συνενώνονται στους κόλπους του δικτύου της Διεθνούς Ελευθεριακής Αλληλεγγύης (ILS) και στους, αναρχικής επιρροής, παγκόσμιους μαζικούς αντικαπιταλιστικούς αγώνες της νέας χιλιετίας.

 

 

 

δ) σε περιφερειακό επίπεδο: το ZACF εμπνέεται από την επαναστατική συνδικαλιστική παράδοση της Σοσιαλιστικής Λέσχης που ιδρύθηκε στη Νότια Αφρική το 1900 από τον Henry Glasse, την Επαναστατική Ένωση που ιδρύθηκε στη Μοζαμβίκη στις αρχές του 1900 από τον Χοσέ Εστεβάμ, τη Διεθνή Σοσιαλιστική Ένωση (International Socialist League) που ιδρύθηκε το 1915, τη Βιομηχανική Σοσιαλιστική Ένωση (Industrial Socialist League) που ιδρύθηκε το 1918 και το αντικοινοβουλευτικό Κομμουνιστικό Κόμμα Νότιας Αφρικής που ιδρύθηκε το 1920 (το οποίο δεν θα πρέπει να συγχέεται με το ρεφορμιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ν. Αφρικής-Κομμουνιστική Διεθνής, που ιδρύθηκε τον επόμενο χρόνο από σοσιαλιστές και μαρξιστές). Το ZACF, επίσης, φέρνει στη μνήμη της την επαναστατική συνδικαλιστική παράδοση του τμήματος Νότιας Αφρικής των Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου της Αφρικής (IWW) που ιδρύθηκε το 1910, των αναρχοσυνδικαλιστικών ρευμάτων της Μοζαμβίκης της δεκαετίας του 1920 που ήσαν σύμμαχοι της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας Πορτογαλίας, της οργάνωσης Βιομηχανικοί Εργάτες Αφρικής και των συνδικάτων της Νότιας Αφρικής που συνδέθηκαν μ’ αυτήν στο διάστημα 1917-1919 και τα οποία ιδρύθηκαν από αναρχικούς μαχητές, λευκούς και μαύρους, όπως οι Thomas William Thibedi, Bernard Sigamoney, Henry Kraai, S.P. Bunting και Andrew Dunbar. Το ZACF εμπνέεται, επίσης, με περηφάνια, από τις εργατικές ομάδες βάσης, τις λαϊκές επιτροπές, τις επιτροπές δρόμων και τις κοινοτικές ομάδες άμυνας, κατά τη διάρκεια των λαϊκών εξεγέρσεων της δεκαετίας του 1970 και 1980 εναντίον του απαρτχάιντ.

 

 

 

Τοποθετούμαστε ξεκάθαρα στην αριστερή πτέρυγα της επαναστατικής σοσιαλιστικής παράδοσης και είμαστε αντίθετοι οπωσδήποτε σε κόμματα και οργανώσεις του κεφαλαίου και του κράτους, είτε είναι ακροαριστερά, φιλελεύθερα, κεντρώα, συντηρητικά ή ακροδεξιά. Σε αντίθεση με την εξουσιαστική και πολυταξική «National Democratic Revolution» («Εθνική Δημοκρατική Επανάσταση») του συνασπισμού African National Congress/South African Communist Party (Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο/Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα) και των South West African People’s Organisation (Νοτιοδυτική Αφρικανική Λαϊκή Οργάνωση), Zimbabwe African National Union–Patriotic Front (Αφρικανική Εθνική Ένωση της Ζιμπάμπουε-Πατριωτικό Μέτωπο) και Mozambique Liberation Front (Απελευθερωτικό Μέτωπο Μοζαμβίκης) που αποτελούν ελιτίστικες πρωτοπορίες το ZACF αγωνίζεται για την Κοινωνική Επανάσταση ενάντια στην παρασιτική τάξη από ένα μέτωπο των καταπιεσμένων τάξεων ανεξάρτητα από σύνορα.

 

 

 

ε) σε επιχειρησιακό επίπεδο: το ZACF στηρίζεται στη:

 

 

 

Θεωρητική Ενότητα: αυστηρή ομοιογένεια στις συνολικές αρχές που διέπεται το ZACF, οι οποίες αλλάζουν υπό το φως της εκάστοτε ανάλυσης των αγώνων, εξαλείφοντας, ως εκ τούτου, τον κίνδυνο να παγιωθούν οι θέσεις της και να αυξηθεί η αναποτελεσματικότητα της δράσης της.

 

 

 

Τακτική Ενότητα ή συλλογική μέθοδο δράσης: το ZACF επιζητεί την τακτική ενότητα διαμέσου της μαχητικής εφαρμογής της συνολικής του πολιτικής σε πολιτικές ή άλλες εκστρατείες και σχέδια δράσης που αποφασίζονται από το Συνέδριο.

 

 

 

Συλλογική Υπευθυνότητα: όσον αφορά την εξωτερική έκφραση και στάση, κάθε μέλος είναι υπεύθυνο για τη γραμμή του ZACF. Επίσης, το ZACF είναι υπεύθυνο για τις απόψεις και δραστηριότητες που υιοθετούνται από κάθε μέλος του, εφόσον αυτές συμβαδίζουν με τη γενική γραμμή του ZACF.

 

 

 

Ομοσπονδισμό: το ZACF αποτελεί μόνο την έκφραση των ομάδων-μελών του – τα μέλη του είναι η καθοδηγητική δύναμη της οργάνωσης. Το ZACF ενοποιεί τις ομάδες αυτές με βάση τις αρχές των κοινών κατευθύνσεων, της αλληλοβοήθειας και της ενότητας στον αγώνα. Ωστόσο, τα μέλη ή οι ομάδες του ZACF δεν υιοθετούν θέσεις που είναι εναντίον στη γραμμή του.

 

 

 

Αυτές είναι οι βασικές αρχές της «Οργανωτικής Πλατφόρμας των Ελευθεριακών Κομμουνιστών» που δημοσιεύτηκε το 1926-27 από το Νέστωρα Μάχνο, τον Πιοτρ Αρσίνοφ, την Ίντα Μετ και άλλους αναρχικούς βετεράνους αντάρτες του Επαναστατικού Εξεγερτικού Στρατού της Ουκρανίας. Εμπνεόμαστε από την «Πλατφόρμα», αλλά δεν την δεχόμαστε και χωρίς κριτική.

 

 

 

Επιπλέον:

 

 

 

Συντροφική Ηθική: Μέσα στο ZACF τα μέλη διακατέχονται από την ηθική αντίληψη του ελευθεριακού κομμουνισμού. Οι συντροφικές σχέσεις – βασισμένες στην εμπιστοσύνη, στην εκτίμηση και το σεβασμό – ενοποιούν τους αγωνιστές σαν ένα σώμα. Επίσης, η «συντροφική επαγρύπνηση από τον ένα για όλους» (και το αντίστροφο) (Μπακούνιν), για να καταπολεμείται η πιθανή ανάπτυξη εξουσιαστικών τάσεων.

 

 

 

5) ΔΟΜΗ

 

 

 

Το ZACF είναι οριζόντια ενωτική οργάνωση αναρχικών κομμουνιστών αγωνιστών, οργανωμένη με βάση την κοινή επαναστατική αναρχική υπόθεση και τις κοινές δραστηριότητες. Ωστόσο, το ZACF είναι κάτι περισσότερο από μια απλή συνένωση μαχητών: είναι το ενωμένο μέτωπο όλων των μαχητών του, που συμμετέχουν στον κοινό αγώνα και είναι ενωμένοι με βάση τα κοινά τους ιδανικά.

 

 

 

Οι επαναστατικές τους δραστηριότητες καθορίζονται από τους ίδιους αλλά με τη συμβουλή του υπόλοιπου ZACF, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται το ότι συμβαδίζουν με τις αρχές και το αντικείμενο δράσης του ZACF. Κάθε μαχητής-μέλος διατηρεί την αυτονομία στη δράση, τόσο όσο αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του ZACF ή τις αναρχικές αρχές. Γι’ αυτό, το ZACF αποφασίζει σχετικά στα ετήσια Συνέδριά του και γι’ αυτό διατηρεί επαφές με όλα τα μέλη του έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο αποτελεσματικός συντονισμός για την εκπλήρωση των στόχων.

 

 

 

α) Συνέδρια:

 

 

 

Το ZACF συγκαλεί το Συνέδριό του τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, στο οποίο τίθενται όλα τα εσωτερικά ζητήματα του ZACF, η τακτική και στρατηγική του για τον επόμενο χρόνο. Το Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του ZACF.

 

 

 

Η διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Συνέδριο είναι η ακόλουθη: 1. Η απαρτία του Συνεδρίου είναι το 50% όλων των μελών του ZACF, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον δύο εντολοδόχων γραμματέων. 2. Ένα μέλος, σε περίπτωση αδυναμίας του να παραβρεθεί, μπορεί να εξουσιοδοτήσει ένα άλλο μέλος για να μπορεί να ψηφίσει εκ μέρους του όσον αφορά συγκεκριμένα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης. Τέτοιου είδους εξουσιοδοτήσεις πρέπει να προωθούνται στη Γραμματεία της Ομοσπονδίας πριν το Συνέδριο. 3. Το Συνέδριο μπορεί να εξουσιοδοτήσει και μη μέλη, τα οποία είναι, όμως, συμπαθούντα προς το ZACF, να παρακολουθήσουν ολόκληρο ή μέρος του, έχοντας δικαίωμα ομιλίας, αλλά όχι δικαίωμα ψήφου. 4. Όλες οι Ομάδες Εργασίας και γραμματείες, είναι υπόλογες στο Συνέδριο για τις δραστηριότητές τους είτε γραφτά είτε προφορικά. 5. Η λήψη αποφάσεων θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν μέσω ομοφωνίας, αλλιώς με ψήφο πλειοψηφίας του 51% των παρόντων μελών. 6. Τροποποιήσεις του Καταστατικού ή απόφαση από το ZACF ότι η δραστηριότητα ενός μέλους δεν έρχεται σε συμφωνία με τις αρχές της οργάνωσης, απαιτεί την υποστήριξη των δύο τρίτων των παρόντων μελών. Όλες οι προτάσεις για τροποποιήσεις του Καταστατικού θα πρέπει να δημοσιεύονται στο Εσωτερικό Δελτίο, τουλάχιστον ένα μήνα πριν από το Συνέδριο, το οποίο θα αποφασίσει γι’ αυτές. Οι ψήφοι μέσω εξουσιοδοτήσεων σχετικά με τις τροποποιήσεις αυτές πρέπει να έχουν επιβεβαιωθεί από τα απόντα μέλη γραπτώς προς την Περιφερειακή Γραμματεία πριν από το Συνέδριο. 7. Με πλειοψηφία 51% των μελών του ZACF μπορεί, επίσης, να συγκληθεί Έκτακτο Συνέδριο μέσα σε ένα μήνα, εάν κριθεί απαραίτητο. Η απαρτία του Έκτακτου Συνεδρίου είναι 51% των μελών του ZACF, αλλά κανένα Έκτακτο Συνέδριο δεν μπορεί να αποφασίσει για τροποποιήσεις στο Καταστατικό. 8. Τα πλήρη και λεπτομερή Πρακτικά των εργασιών κάθε Συνεδρίου θα δημοσιεύονται στο Εσωτερικό Δελτίο μέσα σ’ ένα μήνα από την παρέλευση του Συνεδρίου. 9. Το Συνέδριο εκλέγει έναν περιφερειακό γραμματέα και έναν διεθνή γραμματέα. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει και πληρώσει και άλλες θέσεις εάν δει ότι χρειάζονται. Και οι δύο γραμματείς, όπως και κάθε άλλος γραμματέας, που εκλέγονται από το Συνέδριο, είναι ανακλητοί οποιαδήποτε στιγμή μέσω ψηφοφορίας ανάμεσα σε όλα, τα μέλη του ZACF, η οποία μπορεί να προταθεί από οποιοδήποτε μέλος. Σε περίπτωση που ανακαλείται ένας γραμματέας από το συμβούλιο των υπεύθυνων (office-bearers) πρέπει να αντικατασταθεί αφού ο νέος εγκριθεί από τα μέλη μέσα σ’ ένα μήνα. Σε περίπτωση που ένας γραμματέας ανακληθεί από τα μέλη αυτά πρέπει να εκλέξουν τον αντικαταστάτη του σ’ ένα μήνα. 10. Το Συνέδριο μπορεί να συστήσει Ομάδες Εργασίας με αντικείμενο συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με το ZACF. Οι Ομάδες Εργασίας μπορούν μεν να αναλάβουν να παρουσιάσουν συγκεκριμένες εργασίες και προτάσεις στο Συνέδριο, αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν ή διαγράψουν οποιαδήποτε πολιτική γραμμή της οργάνωσης χωρίς συμφωνία του Συνεδρίου. Κάθε ενδιαφερόμενο μέλος μπορεί να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε Ομάδα Εργασίας. Κάθε Ομάδα Εργασίας πρέπει να παρουσιάζει μια αναφορά στο Συνέδριο και να διανέμει αναφορές για τις δραστηριότητές της εσωτερικά στο διάστημα ενδιάμεσα των Συνεδρίων.

 

 

 

β) Οι κατέχοντες θέσεις (office-bearers – OB):

 

 

 

Οι office-bearers του ZACF αποτελούν μια επιτροπή η οποία συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το μήνα στο διάστημα ανάμεσα στα Συνέδρια. Το καθήκον της είναι η καθημερινή λειτουργία του ZACF και ο συντονισμός όλων των μελών του, των εκστρατειών και των δραστηριοτήτων τους. Δεν έχει εκτελεστική αρμοδιότητα για να αλλάξει ή να υπερβεί τις εντολές που δόθηκαν από το Συνέδριο. Οι συνεδριάσεις της επιτροπή αυτής των OB είναι ανοικτές σε κάθε μέλος. Κάθε απόφαση των OB μπορεί να ανατραπεί από το Συνέδριο ή από άμεση ψηφοφορία των μελών στην οποία απαιτούνται τα ίδια ποσοστά πλειοψηφίας όπως και στο Συνέδριο. Μια ημερήσια διάταξη θα κυκλοφορεί εσωτερικά ανάμεσα στα μέλη πριν κάθε συνεδρίαση των OB.

 

 

 

Η επιτροπή αυτή των OB αποτελείται από τους ακόλουθους:

 

 

 

1. Τον Περιφερειακό Γραμματέα, του οποίου οι υποχρεώσεις είναι: να είναι ο δημόσιος εκπρόσωπος της οργάνωσης σε εσωτερικό επίπεδο, να δημιουργεί και διατηρεί επαφές με ομοϊδεάτες άτομα και ομάδες σε όλη την περιφέρεια της Νότιας Αφρικής, να τους αποστέλλει τις εκδόσεις μας και να τους κρατά ενήμερους για τις δραστηριότητές μας, να διατηρεί αρχείο της αλληλογραφίας, να συντονίζει την εκτύπωση και διανομή του Εσωτερικού Δελτίου και να υποβάλλει αναφορά της δράσης του στο Συνέδριο.

 

 

 

2. Τον Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων, του οποίου οι υποχρεώσεις είναι: να εκπροσωπεί την οργάνωση στο εξωτερικό, να δημιουργεί και διατηρεί επαφές με ομοϊδεάτες άτομα και οργανώσεις στην υπόλοιπη Αφρική και το εξωτερικό, να τους αποστέλλει τις εκδόσεις μας και να τους κρατά ενήμερους για τις δραστηριότητές μας, να διατηρεί αρχείο της διεθνούς αλληλογραφίας, να οργανώνει τη συγγραφή άρθρων όταν αυτά απαιτούνται από επαφές από το εξωτερικό και να υποβάλλει αναφορά της δράσης του στο Συνέδριο.

 

 

 

3. Κάθε άλλον γραμματέα ή γραμματείς που εκλέγονται από το Συνέδριο.

 

 

 

6) ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ZACF:

 

 

 

α) Τα μέλη του ZACF πρέπει να είναι αυστηρώς αξιόπιστοι, πεπεισμένοι αναρχικοί κομμουνιστές αγωνιστές, που συμφωνούν με τις αρχές και το Καταστατικό, που εργάζονται και συμφωνούν με τη στρατηγική της οργάνωσης όσον αφορά τη δημόσια δραστηριότητά της και πληρώνουν τις εισφορές, όπως αυτές έχουν καθορισθεί από το Συνέδριο. β) Τα μέλη είναι υπόλογα προς τους συντρόφους τους και το Συνέδριο για τις δραστηριότητές τους. γ) Οι Ομάδες Εργασίας μπορούν να ανακαλέσουν από τις τάξεις τους κάποιο μέλος και κάθε τέτοια υπόθεση πρέπει να γνωστοποιείται αμέσως σε όλα τα μέλη. Εάν μια Ομάδα Εργασίας επιμείνει σε μια τέτοια απόφαση, το ενδιαφερόμενο μέλος μπορεί να προσφύγει κατευθείαν στην επιτροπή των OB για να καλέσει άμεση ψηφοφορία ανάμεσα στα μέλη ή να εξεταστεί η υπόθεσή του στο επόμενο Συνέδριο, το οποίο θα αποφασίσει εάν πρέπει να συνεχίσει να είναι μέλος ή όχι.

 

 

 

Μερικοί ειδικοί λόγοι για την ανάκληση κάποιου από μέλος είναι: 1) Κάνοντας κατασκοπεία για τους εκμεταλλευτές και καταπιεστές. 2) Μη δραστηριοποίηση χωρίς λογική εξήγηση. 3) Αντίθεση στην οργάνωση, τους στόχους και τις αρχές της, ή στον αγώνα της εργατικής τάξης. 4) Δρώντας με κάθε τρόπο αντίθετα με τους στόχους και τις αρχές του ZACF, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής στις εκλογές και σε κάθε κρατική ή κυβερνητική υπηρεσία. 5) Αποδοχή θέσης σε πολυεθνική από όπου το μέλος έχει τη δυνατότητα να προσλαμβάνει ή να απολύει. 6) Μη καταβολή των συνδρομών χωρίς λογική εξήγηση

 

 

 

δ) Για να γίνει κάποιος μέλος του ZACF αυτό γίνεται μόνο με πρόσκλησή του και μέσω ομόφωνης απόφασης όλων των μελών. Το ZACF είναι οργάνωση ατόμων μόνο. ε) Κάθε μέλος του ZACF απαιτείται να δραστηριοποιείται και στην όλη δουλειά της οργάνωσης και σε προοδευτικά και ριζοσπαστικά κινήματα σε προσωπική βάση καθώς και να είναι μέλος του αντίστοιχου συνδικάτου όπου αυτό είναι δυνατόν. μέλος τουλάχιστον μιας ομάδας και όχι περισσοτέρων από δύο ομάδων. Κάθε μέλος του ZACF δεσμεύεται να παραμένει ενεργό ανάλογα με τις δυνατότητές του και με τις άλλες υποχρεώσεις του, συμπεριλαμβανομένων εργασίας και οικιακών υποχρεώσεων. ζ) Μέλη του ZACF μπορούν να δημιουργήσουν τα Κόκκινα και Μαύρα Φόρουμ (Red and Black Forums – RBF), με σκοπό τη θεωρητική επιμόρφωση, την επαναστατική προπαγάνδα και τη δράση στον αγώνα. Στα Φόρουμ αυτά θα συμμετέχουν και μη μέλη του ZACF, τα οποία, όμως, έχουν κάποιο βαθμό συμπάθειας προς τους στόχους και τις αρχές του ZACF. Σε κάθε μεμονωμένο συμμετέχοντα σε ένα RBF που δείχνει πλήρη θεωρητική και πρακτική αφοσίωση στους στόχους και τις αρχές του ZACF θα του γίνεται πρόταση να γίνει πλήρες μέλος της οργάνωσης. Η πρόταση αυτή θα γίνεται σε κάθε μεμονωμένο αγωνιστή που έχει επιδείξει ότι με την όλη του δραστηριότητα αξίζει να είναι μέλος του ZACF. η) Τα μέλη ακόμα μπορούν να συγκροτήσουν Ομάδες Εργασίας βασισμένες στο θέμα των ενδιαφερόντων τους – εκτός από τις Ομάδες Εργασίας που αποφασίζει το Συνέδριο – με την προϋπόθεση ότι η συγκρότησή τους θα έχει συμφωνηθεί και από τα μέλη του ZACF. θ) Κανείς εργοδότης ή κάποιος που συνεργάζεται με κάθε τρόπο με την κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει μέλος.

 

 

 

7) ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

 

 

Οι επίσημες εκδόσεις του ZACF, στις οποίες ενθαρρύνεται να συμμετέχουν (σε περίπτωση επιθεώρησης) όλα τα μέλη και να τις διανέμουν, είναι: α) το «Zabalaza: A Journal of Southern African Revolutionary Anarchism» («Zabalaza: Νοτιο-Αφρικανική Επιθεώρηση Επαναστατικού Αναρχισμού»), η οποία τώρα εκδίδεται δύο φορές το χρόνο. Το «Zabalaza» (που σημαίνει Αγώνας) είναι το θεωρητικό όργανο του ZACF και περιέχει ιδεολογικά και αναλυτικά άρθρα υπέρ της άποψης του αναρχικού κομμουνιστικού κινήματος για τον συνολικό αγώνα. Τα άρθρα του διανέμονται και σε διεθνή κλίμακα διαμέσου του διαδικτύου και με email. Προωθούν την πολιτική γραμμή, όπως τουλάχιστον αυτή έχει υιοθετηθεί από την πλειοψηφία στο Συνέδριο. β) Την ιστοσελίδα www.zabalaza.net. Η ιστοσελίδα αυτή δεν είναι ακριβώς το όργανο του ZACF, αλλά δρα ως ένα γενικό portal με αναρχική πληροφόρηση, ανάλυση και γνώμη σχετικά με την αφρικανική ήπειρο ειδικότερα και το Νότο πιο γενικά. Φιλοξενεί, επίσης, την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη Zabalaza Books, από μπροσούρες και άλλο υλικό, και παρέχει συνδέσεις σε άλλες αναρχικές κομμουνιστικές πηγές online. γ) Κάθε άλλη έκδοση για την οποία θα ληφθεί απόφαση στο Συνέδριο ή που έχει εγκριθεί από την επιτροπή των OB.

 

 

 

Το ZACF θα εργασθεί για τη μετάφραση του Καταστατικού και των εκδόσεών της στις γλώσσες που ομιλούνται από τα μέλη της.

 

 

 

8) ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΙΟΨΗΦΙΩΝ

 

 

 

α) Η επίσημη στρατηγική και πολιτική του ZACF είναι αυτή που συμφωνήθηκε στο Συνέδριό του. β) Ομάδες μειοψηφούντων έχουν το δικαίωμα να διατηρούν τις απόψεις τους, οι οποίες μπορούν και να δημοσιεύονται στο Εσωτερικό Δελτίο, αλλά θα πρέπει μάλλον να ακολουθούν την πλειοψηφία όσον αφορά τη δημόσια δραστηριότητα του ZACF.

 

 

 

9) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

 

 

 

Το ZACF διατηρεί κανονική ανταλλαγή πληροφοριών, αναλύσεων, νέων και απόψεων με την παγκόσμια αναρχική κοινότητα. Δημιουργεί διμερείς και πολυμερείς σχέσεις με αναρχοκομμουνιστικές, πλατφορμιστικές, especifista (ειδικές) και άλλες αναρχικές και ελευθεριακές σοσιαλιστικές οργανώσεις, με στόχο την ενδυνάμωση παγκόσμιων αυτόνομων δικτύων από τις καταπιεσμένες λαϊκές τάξεις. Το Συνέδριο είναι υπεύθυνο να καθορίσει τις διεθνείς και περιφερειακές σχέσεις του ZACF.

 

 

 

Michael Schmidt

 

 

 

Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Zabalaza Anarchist Communist Front

 

 

 

Διεύθυνση: Postnet Suite 47, Private Bag X1, Fordsburg, South Africa, 2033

 

 

 

* Δημοσιεύτηκε στις 4 Δεκέμβρη 2007 στα www.anarkismo.net και www.ainfos.ca Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης», 5 Δεκέμβρη 2007.