logo2

 

Σε λίγες ώρες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αποφασίσει την έναρξη των αεροπορικών επιθέσεων κατά της Λιβύης. Η Γαλλία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει το βομβαρδισμό από απόψε.

 

Καταδικάζουμε αυτό το διεθνές ψήφισμα, αν είναι πραγματικότητα. Και απορρίπτουμε εντελώς οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στη Λιβύη, όποια μορφή μπορεί να πάρει, ειδικά γαλλική. Η Γαλλία, που πούλησε στον Καντάφι όπλα αξίας δισεκατομμυρίων, τα ίδια αυτά όπλα που χρησιμοποιεί σήμερα για να ανατινάξει τους Λίβυους, η ίδια η Γαλλία που δεν σταμάτησε το εμπόριο όπλων μέχρι τις 3 εβδομάδες πριν.

 

Καταδικάζουμε την επέμβαση αυτή που θα μετατρέψει την Λιβύη σε μια πραγματική κόλαση, ακόμη περισσότερο από ό,τι είναι σήμερα. Η εν λόγω επέμβαση θα κλέψει και την επανάσταση από τους Λίβυους, μια επανάσταση που έχει κοστίσει χιλιάδες νεκρούς άνδρες και γυναίκες μέχρι τώρα. Μια επέμβαση που θα διασπάσει επίσης τη λιβυκή αντίσταση.

 

Και ακόμα κι αν οι πράξεις αυτές έχουν πετύχει και πέσει (ή πεθάνει) ο Καντάφι, όπως ο Σαντάμ Χουσεΐν, αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουμε απελευθερωθεί από τους Αμερικανούς και τους Γάλλους; Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα μας το  υπενθυμίζουν κάθε λεπτό.

 

Πώς θα μπορούμε να σταθούμε αργότερα; Πώς θα μπορέσουμε να εξηγήσουμε όλα αυτά τα θυματα και τις καταστροφές στις επόμενες γενιές, όλα εκείνα τα πτώματα που θα είναι παντού;

 

Θα απελευθερωθούμε από τον Καντάφι απλώς για να γίνουμε σκλάβοι εκείνων που τον εξόπλισαν και ενίσχυσαν την εξουσία του όλα αυτά τα χρόνια της αυταρχικής βίας και της καταστολής. Μετά το πρώτο λάθος -τη στρατιωτικοποίηση της λαϊκής επανάστασης- είμαστε εδω διαπράττοντας δεύτερο λάθος, τη δημιουργία μιας νέας ηγεσίας από στοιχεία που προέκυψαν από τα απομεινάρια του καθεστώτος της Λιβυκής Τζαμαχιρίας. Και το τρίτο λάθος μας έρχεται αναπόφευκτα, και αυτό είναι να ζητήσουμε βοήθεια από τους εχθρούς μας. Ελπίζω μόνο ότι δεν θα κάνουμε και τέταρτο λάθος: δηλαδή, την άφιξη και την κατοχή των πεζοναυτών.

 

Ο Σαρκοζί και η Γαλλία είναι οι εχθροί μας. Είναι και εχθροί του συνόλου του Τρίτου Κόσμου. Δεν κρύβουν την περιφρόνησή τους για μας. Το μόνο για το οποίο νοιάζεται ο Σαρκοζί είναι αν θα επανεκλεγεί τον επόμενο χρόνο.

 

Ο άνθρωπος που οργάνωσε τη συνάντηση μεταξύ Σαρκοζί και εκπροσώπων του προσωρινού εθνικού συμβουλίου δεν είναι άλλος από τον Bernard-Henri Lévy, ένας αμπελοφιλόσοφος, και για όσους δεν τον ξέρουν, ένας Γάλλος Σιωνιστής ακτιβιστής όλες οι προσπάθειες του οποίου αποσκοπούν στην υποστήριξη του Ισραήλ και την υπεράσπιση των συμφερόντων του. Τον είδαμε τελευταία στην Πλατεία Tahrir μόνο και μόνο για να βεβαιωθεί ότι η εξεγερμένη νεολαία εκεί δεν φώναζε συνθήματα κατά του Ισραήλ.

 

Τι μπορεί να πει κανείς περιμένοντας τις βόμβες; Επειδή οι βόμβες δεν θα κάνουν διάκριση μεταξύ εκείνων που είναι υπέρ του Καντάφι και αυτών που είναι εναντίον του.

 

Οι αποικιοκρατικές βόμβες, όπως γνωρίζετε, έχουν ένα μοναδικό στόχο: να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εμπόρων όπλων. Πούλησαν στον Καντάφι όπλα αξίας δισεκατομμυρίων και στη συνέχεια τους ζητάμε να τα καταστρέψουν... Τότε θα αγοράσουμε νέα όπλα, μέσω της νέας κυβέρνησης -μια παλιά, γνωστή ιστορία. Αλλά υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να μάθουν, εκτός από το να διαπράττουν τα παλιά λάθη, αυτά που έκαναν πολύ καιρό πριν.

 

Το λέω ξεκάθαρα: αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο στρατηγικό λάθος που ο λιβυκός λαός θα πληρώνει για πολλά χρόνια στο μέλλον. Περισσότερα χρόνια απ’ όσα κυβερνούσε ο Καντάφι και η οικογένειά του.

 

Καλώ σήμερα και τώρα, ώρες μόνο πριν την πυρκαγιά αυτή που θα κάψει τη Λιβύη και πριν δημιουργηθεί μια άλλη Βαγδάτη, καλώ όλους τυς Λίβυους, όλους τους διανοούμενους, καλλιτέχνες, απόφοιτους πανεπιστημίων, τον καθένα, εκείνους που μπορούν να γράψουν και εκείνους που δεν μπορούν, κάθε γυναίκα και άνδρα πολίτη, να αρνηθούν αυτή την επέμβαση από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τα αραβικά καθεστώτα που τους υποστηρίζουν. Την ίδια στιγμή, καλώ όλους τους λαούς να μας υποστηρίξουν, τους Αιγύπτιους, τους Τυνήσιους, τους Γάλλους, ακόμακαι τους Κινέζους, όλους τους λαούς του κόσμου. Καλοσωρίζουμε την υποστήριξη και τη συμπάθειά τους.

 

Όσο για τις κυβερνήσεις, οποιεσδήποτε κυβερνήσεις, δεν θα ζητήσουμε τίποτε από αυτές, μόνο να μας αφήσουν μόνους, να μας αφήσουν να λύσουμε το πρόβλημα με τον Καντάφι μόνοι μας.

 

Saoud Salem
Λίβυος αναρχικός

 

 

17 Μάρτη 2011

* Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης” 28 Μάρτη 2011.

 

http://saoudsalem.maktoobblog.com/1619397