Νέα Αναρχική Κομμουνιστική Οργάνωση στο Οντάριο του Καναδά

 

 Στις 29 Σεπτεμβρίου 2007, ιδρύθηκε στο Τορόντο του Οντάριο μια νέα αναρχική κομμουνιστική οργάνωση, η Common Cause (Κοινή Υπόθεση). Η προετοιμασία για την ιδρυτική της διάσκεψη γινόταν επί αρκετούς μήνες, προετοιμασία η οποία κατέληξε στη οργάνωση μιας περιοδείας σε έξι πόλεις του Οντάριο με την γενική επωνυμία «Χτίζοντας έναν λαϊκό αναρχισμό».

 

Στην ιδρυτική διάσκεψη συμφωνήθηκε από τους συμμετέχοντες ένα βασικό πολιτικό ντοκουμέντο (που δημοσιεύεται πιο κάτω), ένα Καταστατικό, μια δομή για τις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν στο βόρειο Οντάριο, η σύνδεση με το Anarkismo.net καθώς και ένα βασικό σχέδιο εκδόσεων, δηλαδή η δημιουργία ενός ιστοχώρου καθώς και τη έκδοση μιας δωρεάν εφημερίδας που θα διανέμεται σε μεγάλο τιράζ.. Επιλέχθηκε δε για τη νέα οργάνωση η ονομασία Common Cause και εκλέχτηκαν εκπρόσωποι για την υλοποίηση των αποφασισμένων καθηκόντων.

 

Πριν από την ιδρυτική διάσκεψη κυκλοφόρησε μια ανακοίνωση στην οποία, ανάμεσα στα άλλα, τονιζόταν ότι «η πρόθεσή μας δεν είναι να δημιουργήσουμε μια ακόμα μικρή ομάδα μιας δωδεκάδας ή λίγο παραπάνω μελών, αλλά να αρχίσουμε τη διαδικασία συγκρότησης μιας οργάνωσης χιλιάδων που θα έχει παρουσία σε κάθε πόλη, εργασιακό χώρο και γειτονιά σε όλη την επαρχία».

 

Μέχρι την ώρα σύγκλησης της ιδρυτικής διάσκεψης βρισκόμασταν ακόμα πολύ μακριά από αυτόν τον ενδεχόμενο στόχο, αλλά ήρθαν δεκάδες αγωνιστές από 10 πόλεις του Οντάριο και έχουν έως τώρα συγκροτηθεί τοπικές ομάδες ή πυρήνες στις πόλεις Hamilton, Toronto, Ottava, Sudbury, Windsor και Kitchener-Waterloo, ενώ υπάρχουν ήδη και άλλα μέλη στην ευρύτερη περιοχή του Οντάριο. Ελπίζουμε ότι θα επεκτεινόμαστε μέρα με την μέρα, μήνα με το μήνα και στα χρόνια που θα έρθουν. Ελπίζουμε ότι θα ενωθείτε και θα αγωνιστείτε μαζί μας, για έναν κόσμο απαλλαγμένο από εκμετάλλευση, καταπίεση, άγνοια και πόλεμο.

 

Για να φθάσουμε στον κόσμο αυτό, σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε το σοβαρότερο τρόπο, μέσα στις καρδιές μας, δηλαδή την οργάνωση και την αφοσίωση στην τακτική και θεωρητική ενότητα, ενδυναμώνοντας τις δυνατότητές μας για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Συλλογικά θα αγωνιστούμε καθημερινά στους εργασιακούς χώρους και τις κοινότητές μας για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής μας και να προωθήσουμε την κοινωνική επανάσταση.

 

Αυτή δεν είναι μια επανάσταση που θα έρθει με ταξίδια από σύνοδο σε σύνοδο κορυφής ή τραγούδια και χορούς στους δρόμους. Θα έρθει με την οργάνωση σε κάθε εργασιακό χώρο και γειτονιά, για την αλλαγή. Όταν οι συνηθισμένοι εργαζόμενοι άνθρωποι ενώνονται και παλεύουν γι’ αυτά που οφείλουμε να κάνουμε τότε ο κόσμος θ’ αλλάξει.

 

Εάν είστε στο Οντάριο και θέλετε να συμμετάσχετε στην «Common Cause» παρακαλούμε την παρακάτω ανακοίνωση και έπειτα, εάν συμφωνείτε μ’ αυτήν, ελάτε σ’ επαφή μαζί μας μέσω της διεύθυνσης Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Βασικές Πολιτικές Θέσεις της «Common Cause»

 

Ο αναρχισμός θα δημιουργηθεί από την ταξική πάλη μεταξύ της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας και της μικροσκοπικής μειονότητας η οποία κυβερνά αυτήν την περίοδο. Για να υπάρξει μια επιτυχής κοινωνική επανάσταση θα πρέπει πρώτα οι αναρχικές ιδέες να γίνουν οι καθοδηγήτριες ιδέες μέσα στην εργατική τάξη. Αυτό δεν θα συμβεί αυθόρμητα, αλλά θα εξαρτηθεί από τους αναρχικούς αγωνιστές που πρέπει να συμμετάσχουν στους υπάρχοντες κοινωνικούς αγώνες ως οργανωμένη δύναμη.

 

Μια σημαντική εστία της δραστηριότητάς μας είναι ο χώρος της εργασίας και ειδικά εκείνα τα κρίσιμα σημεία όπου η εργατική τάξη οργανώνεται από κοινού για τον έλεγχο της ζωής της, τον έλεγχο των αποφάσεων που έχουν επιπτώσεις σ’ αυτή και ενάντια στην καταπίεση σε βάρος της. Αυτές οι εστίες δράσης εκτείνονται από τη δραστηριότητα στους εργασιακούς χώρους και τα συνδικάτα, στη δράση στις γειτονιές, σε ένα οικολογικό κίνημα που είναι σαφώς ταξικού χαρακτήρα και στην κοινοτική (community) αντίσταση ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης που έχει ως στόχο τις όποιες ιδιαιτερότητες.

 

Αντιμετωπίζουμε, επίσης, ως ζωτικής σημασίας τη δράση μας στους αγώνες εκτός συνδικάτων και εργασιακών χώρων. Αυτοί περιλαμβάνουν τους αγώνες ενάντια σε ιδιαίτερες μορφές καταπίεσης, αποικιοκρατία, ιμπεριαλισμό και, φυσικά, τους αγώνες της εργατικής τάξης για μια αξιοπρεπή στέγαση και περιβάλλον στο οποίο θέλει να ζήσει. Η γενική προσέγγισή μας σ’ αυτούς τους αγώνες, όπως και η προσέγγισή μας στα συνδικάτα, είναι να αποτελέσουμε μέρος και να εργαστούμε στο εσωτερικό αυτών των μαζικών κινημάτων, προκειμένου να προωθηθούν οι αναρχικές μέθοδοι οργάνωσης, όπως η άμεση δημοκρατία και η άμεση δράση.

 

Αντιτασσόμαστε ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις καταπίεσης, ρατσισμό, σεξισμό, θρησκευτικό σεκταρισμό και ομοφοβία, και αγωνιζόμαστε ενάντιά τους. Βλέπουμε την επιτυχία μιας επανάστασης και της επιτυχούς εξάλειψης αυτών των μορφών καταπίεσης να καθορίζεται με την οικοδόμηση τέτοιων αγώνων στην προ-επαναστατική περίοδο. Οι μέθοδοι αγώνα που προωθούμε είναι μια προετοιμασία για τη λειτουργία της κοινωνίας σε αναρχική κομμουνιστική βάση μετά την επανάσταση.

Αντιτασσόμαστε στον ιμπεριαλισμό και την αποικιοκρατία, αλλά θέτουμε τον αναρχισμό ως εναλλαγή στον εθνικισμό. Υπερασπίζουμε τα αντιιϊμπεριαλιστικά κινήματα σε επίπεδο βάσης υποστηρίζοντας μια αναρχική παρά μια εθνικιστική στρατηγική.

 

Αναγνωρίζουμε την ανάγκη ύπαρξης αναρχικών οργανώσεων που να συμφωνούν με τις αρχές της ομοσπονδιοποίησης σε περιφερειακή, εθνική και διεθνική βάση. Εντούτοις, πιστεύουμε ότι ο πιθανός βαθμός ομοσπονδιοποίησης καθώς και το σύνολο των προσπαθειών προς και για αυτήν πρέπει να καθοριστούν από την επιτυχία στην οικοδόμηση οργανώσεων ικανών να κάνουν πραγματικότητα μια τέτοια εργασία, παρά να αναλωθούν σε συνθήματα.

 

Για να επιτύχουμε την ισορροπία μεταξύ της ανθρωπότητας και του φυσικού κόσμου, πρέπει να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που να είναι βασισμένη στην ικανοποίηση των αληθινών αναγκών όπως τροφή, στέγη, νερό και ανθρώπινη κοινότητα. Η σύγχρονη περιβαλλοντική καταστροφή είναι αποτέλεσμα της μετατροπής του φυσικού κόσμου σε εμπόρευμα από τον καπιταλισμό, προς κέρδος μιας μικρής μειονότητας. Αναγνωρίζουμε ότι ο κοινωνικός μετασχηματισμός είναι το πρώτο βήμα προς την οικολογική ισορροπία και όχι οι αλλαγές τρόπου ζωής ή οι τεχνολογικές καινοτομίες. Αναγνωρίζουμε ότι η καταστροφή του καπιταλισμού είναι η μόνη λεωφόρος προς τη διάσωση της βιόσφαιρας του πλανήτη και, κατ' επέκταση, του ίδιου μας του εαυτού.

 

(Συμφωνήθηκε στις 29 Σεπτέμβρη 2007).

 

* Δημοσιεύτηκε στο www.anarkimo.net και www.ainfos.ca Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης», 15 Οκτώβρη 2007.

 

Ενάντια στην κατοχή του Αφγανιστάν

Ανακοίνωση της Common Cause

 

Ανακοίνωση της τοπικής ομάδας της Common Cause στο Hamilton του Καναδά ενάντια στην κατοχή του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

 

Σήμερα – 27 Οκτώβρη μέρα δράσης εναντίον του πολέμου - αγωνιστές στο Hamilton ένωσαν τις δυνάμεις τους με άλλους σ’ ολόκληρο τον Καναδά για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κατοχή του Αφγανιστάν.

 

Ο αποκαλούμενος «πόλεμος ενάντια στον τρόμο» βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή από το 2001 και το πεδίο της καταστροφής και κυριαρχίας από πλευράς των δυτικών δυνάμεων διευρύνεται σταθερά.

 

Η αντίσταση στην κατοχή δεν έχει ενταθεί, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι ανάκαμψης από τη στιγμή της απόφασης Harper να ακολουθήσει ο Καναδάς τις ΗΠΑ στην Κεντρική Ασία.

 

Ενώ τα θύματα του ιμπεριαλιστικού αυτού πολέμου στο Αφγανιστάν σκοτώνονται από τους στρατιώτες του Συνασπισμού, υποβάλλονται σε βασανιστήρια στις φυλακές και θίγεται κάθε έννοια αξιοπρέπειάς τους, πιο κοντά, στο σπίτι μας, τα δικαιώματά μας καταπατούνται επίσης, στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας». Της ασφάλειας ποιων; Μυστικές δίκες διεξάγονται για εκείνους οι οποίοι κρίνονται ως απειλή, εκείνοι που κατηγορούνται δεν έχουν καμία ευκαιρία να υπερασπίσουν τον εαυτό τους, ενώ μαζί με όλα αυτά μια σειρά θεμελιωδών δικαιωμάτων καταργούνται.

 

Ως αναρχικοί, αναγνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να περιορίσουμε την οργή μας μόνο εναντίον αυτού του πολέμου. Συνειδητοποιούμε ότι προκειμένου να τεθεί ένα τέλος στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στα συστήματα που παράγουν και διευκολύνουν τέτοιες μορφές επιθετικότητας και ελέγχου. Η ακόρεστη δίψα του καπιταλισμού είναι αυτό που οδηγεί την ανάγκη του για έλεγχο σε βάρος ανθρώπων και πόρων, και εκείνοι που βρίσκονται στο τιμόνι της πολεμικής μηχανής είναι οι μόνοι που πρόκειται να ωφεληθούν. Ακόμα κι δεν αν ήταν η πρόθεσή τους, η αλήθεια είναι ότι καμία καναδική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε πάντα να ξέρει ότι οι λαοί του Αφγανιστάν χρειάζονται ελευθερία και αυτο-προσδιορισμό.

 

Όχι πόλεμος, αλλά ταξικός πόλεμος!

 

26 Οκτώβρη

 

* Δημοσιεύτηκε στα www.anarkismo.net και www.ainfos.ca Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης», 29 Οκτώβρη 2007.

 

Γιατί κυκλοφορούμε το «Linchpin»

Ένα οπλοστάσιο ιδεών

Η εφημερίδα «Linchpin» είναι μια εκδοτική δραστηριότητα της αναρχικής οργάνωσης του Οντάριο (του Καναδά) «Common Cause» («Κοινή Υπόθεση»). Με την εφημερίδα αυτή, ευελπιστούμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία μιας επικοινωνίας μεταξύ όλων εκείνων που βρίσκονται στον αγώνα και, ταυτόχρονα, να ενημερώσουμε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Οντάριο για τα πραγματικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο αυτών των αγώνων.

Ο σύντροφος Andrew Fleming εξηγεί.

Είμαστε αναρχικοί και έτσι η εφημερίδα αυτή θα περιλαμβάνει άρθρα με τα οποία θα σκιαγραφούνται οι στόχοι που θέλει να επιτύχει ο αναρχισμός καθώς και ποια είναι η ιστορία και η τρέχουσα πραγματικότητα των αγώνων αυτών στο Οντάριο και συνολικά.

Για να το επιτύχουμε αυτό, διανέμουμε αντίτυπα της εφημερίδας όπου ζούμε και εργαζόμαστε καθώς και σε ριζοσπαστικά γεγονότα (διαδηλώσεις κ.λπ.). Κάθε μέλος της «Common Cause» διανέμει κατά μέσον όρο 100 αντίτυπα κάθε τεύχους της εφημερίδας. Είμαστε μακριά ακόμα από το να έχουμε ένα τέτοιο αριθμό μελών που θα μας επέτρεπε να κάνουμε μια διανομή όμοια με αυτή των συνηθισμένων ΜΜΕ, αλλά αυτός είναι ο στόχος μας. Θέλουμε αυτή η εφημερίδα να πηγαίνει σε κάθε οικογένεια και εργασιακό χώρο στο Οντάριο.

Τα περισσότερα άρθρα γράφονται από τα μέλη της «Common Cause» και η εφημερίδα σελιδοποιείται και τυπώνεται από εκπροσώπους καθεμιάς από τις Τοπικές Ομάδες της «Common Cause». Αυτό βοηθά το «Linchpin» να εντοπίσει τις προτεραιότητες της οργάνωσης συνολικά, κάτι που όμως επιτρέπει να υπάρχει χώρος και για άλλες φωνές, μιας και, ειδικότερα, δημοσιεύουμε συνεντεύξεις με ανθρώπους που δεν είναι μέλη μας, αλλά που έχουν κάτι που ενδιαφέρον να πουν.

Ο στόχος μας είναι να εξασφαλιστεί ότι κάθε μέλος της «Common Cause» συμμετέχει όχι μόνο στη διανομή του «Linchpin», αλλά και στην παραγωγή του. Δεν στοχεύουμε να έχουμε προσωπικό επαγγελματικών συντακτών που θα παράγουν περιεχόμενο για να διανέμει ο καθένας. Μάλλον, βλέπουμε το «Linchpin» ως μέρος μιας διαδικασίας για την ανάπτυξη βασικών δυνατοτήτων ανάλυσης και σχολιασμού για κάθε μέλος της «Common Cause».

Η εφημερίδα είναι το ένα σκέλος της εκδοτικής μας δουλειάς», το άλλο είναι ο ιστοχώρος Linchpin.ca. Εκεί δημοσιεύονται πρόσθετα άρθρα που δεν θα βρείτε στην εφημερίδα ενώ συνδέονται επίσης blogs από τα μέλη της «Common Cause» όπου επισημαίνονται και ίσως συζητούνται οτιδήποτε πέφτει στην αντίληψή τους. Για τώρα, η εφημερίδα κυκλοφορεί κάθε δύο μήνες, αλλά ο ιστοχώρος μπορεί να ενημερώνεται ακόμα σε καθημερινή και ακόμα και ωριαία βάση.

Τελικά, αυτή η εφημερίδα δεν είναι απλώς και μόνο ένας τρόπος δημοσιοποίησης αγώνων ή προβολής των αναρχικών ιδεών. Η παραγωγή και η διανομή της είναι επίσης ένα ακόμα οργανωτικό εργαλείο από μόνο του. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι εκπρόσωποι κάθε Τοπικής Ομάδας της «Common Cause» στην εκδοτική ομάδα της εφημερίδας εκθέτουν τι σκέφτονται και τι νομίζουν τα μέλη των Τοπικών Ομάδων για το έντυπο αυτό. Ή μπορεί κάθε Τοπική Ομάδα να αποφασίσει πού μπορεί να διανεμηθεί καλύτερα το τάδε τεύχος, ή και να συζητά τα περιεχόμενα με τους ανθρώπους που το διαβάζουν.

Όπως επίσης και στις συζητήσεις στο εσωτερικό των Τοπικών μας Ομάδων σχετικά με την εφημερίδα, όλα τα μέλη έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να κάνουν σχόλια για άρθρα ή να γράψουν δικά τους άρθρα που μπορούν να δημοσιευτούν και στην ιστοσελίδα μας. Σε κάθε Διάσκεψη της «Common Cause» κάθε μέλος έχει επίσης την ευκαιρία να υποστηρίξει μια διαφορετική άποψη ή ακόμα και ένα σύνολο στόχων για το «Linchpin».

Ο στόχος μας είναι η εφημερίδα να έρθει στα χέρια κάθε συνηθισμένου ανθρώπου στο Οντάριο. Και αυτή είναι μια αρκετά μεγάλη φιλοδοξία για μια μικρή αναρχική ομάδα. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας.

Πολύ απλά, μπορείτε να κάνετε μερικά αντίγραφα αυτής της εφημερίδας (στο linchpin.ca θα βρείτε ένα αρχείο PDF) διανέμοντάς τα εκεί όπου ζείτε, εργάζεστε ή σπουδάζετε. Ή μας στέλνετε μια χρηματική ενίσχυση έτσι ώστε να τυπώσουμε περισσότερα αντίτυπα. Αλλά πραγματικά αυτό που χρειαζόμαστε κόσμο να ενωθεί μαζί μας στην «Common Cause» για να παίξει σημαντικό ρόλο σε όλα τα επίπεδα της παραγωγής και κυκλοφορίας του «Linchpin».

Linchpin σημαίνει πύρος τροχού ή κεντρικός μοχλός.

* Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στα www.anarkismo.net και A-Infos. Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης», 6 Φλεβάρη 2008.

 

http://ngnm.vrahokipos.net