Μια μικρή ενθύμηση των αγώνων στα πλαίσια του Ισπανικού Εμφυλίου και Επανάστασης 1936-1939.

Η Ημέρα των Βετεράνων αυτού του χρόνου φαινόταν ότι ήταν σαν τις υπόλοιπες Ημέρες των περασμένων χρόνων. Ως βετεράνος, με έχουν χρησιμοποιήσει για να βομβαρδίζω τον κόσμο με σημαιάκια, ανεμίζοντας ενθυμήματα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που κατακλύζουν τα τηλεοπτικά μας κανάλια, απονέμοντας μόνο μια αντιδραστική δόξα για να προωθηθεί η πατριωτική υστερία που φαίνεται ότι δικαιώνει τις αποφάσεις των ηγετών μας οι οποίοι δεν πήραν ποτέ μέρος σε μάχη. Μήπως θα υπάρξει κάποια διαφορά αυτό το χρόνο;

Ευτυχώς, ο χρόνος αυτός ήταν ξεχωριστός γιατί αυτό το χρόνο οργανώθηκε το στέκι (Infoshop) Madratz, όπου μπορείς κανείς ν’ ακούσει τις ιστορίες και τις απόψεις αληθινών μαχητών για την ελευθερία, όπως του βετεράνου του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, George Sossenko.

Ο George Sossenko, ο οποίος διαμένει τώρα στην Atlanta της Georgia, έσπευσε να υπηρετήσει ως εθελοντής με τις Διεθνείς Ταξιαρχίες στον Ισπανικό Εμφύλιο το 1936 σε ηλικία 16 χρόνων. Μαζί με τον πρόλογο και την παρουσίαση από τον George Sessenko προβλήθηκε και η ταινία «Land and Freedom» («Γη και Ελευθερία»). Μετά την προβολή, ο George Sossenko μίλησε για τις εμπειρίες του στον Εμφύλιο, λέγοντας «πήγαμε εκεί χωρίς να απαιτούμε κάποιο αντάλλαγμα, πήγαμε με την καρδιά μας και τα ιδανικά μας και κερδίσαμε την Ισπανία». Είπε, επίσης: « αυτή ην ημέρα λαός τη Ισπανίας μας ευχαρίστησε για τη συνεισφορά και τη θυσία μας και αυτό που θα ήθελα να πω είναι σ’ ευχαριστούμε ισπανικέ λαέ, σ΄ ευχαριστούμε Ισπανία».

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είχαν καταστραφεί και το μεγαλύτερο μέρος της εργατικής τους τάξης ζούσε υπό καθεστώς πλήρους δεσποτισμού. Στην Ισπανία, ο βασιλιάς και η Εκκλησία κατείχαν το 70% όλης της γης της χώρας και αρκετός κόσμος εργαζόταν στα εργοστάσια σε απάνθρωπες συνθήκες. Αυτή την περίοδο, δεν υπήρχαν εργατικές νομοθεσίες, κάλυψη υγείας ή ακόμα και μισθοί. Μετά από μερικές αποτυχημένες προσπάθειες, το 1931 έγιναν δημοκρατικές εκλογές με αποτέλεσμα να κηρυχθεί δημοκρατικό πολίτευμα. Λίγο μετά τις εκλογές, η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση εισήγαγε αρκετές ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των αγροτών και οι οποίες υποστηρίχθηκαν και από τις αναρχοσυνδικαλιστικές ενώσεις. Η συνωμοσία του Φράνκο και του στρατού, χρηματοδοτημένη από την Εκκλησία και τον βασιλιά, άρχισε το 1936 και τελείωσε το 1939.

Ο George Sossenko μπήκε στην Ισπανία από τη γενέτειρά του Γαλλία, για να ενωθεί με τις Διεθνείς Ταξιαρχίες. Αργότερα, προσχώρησε στη Φάλαγγα Ντουρρούτι της CNT. Η Εθνική Συνομοσπονδία Εργασίας (CNT) κινητοποίησε αρκετές χιλιάδες άντρες και γυναίκες συγκροτώντας ένα στρατιωτικό μέτωπο.

Αρκετοί γενναίοι άντρες και γυναίκες, όπως ο George Sossenko, έτρεξαν στην Ισπανία για να βοηθήσουν τους Ισπανούς στον αγώνα τους για μια ελεύθερη δημοκρατική χώρα. Με ελάχιστη ή καθόλου στρατιωτική εκπαίδευση, αυτοί οι άντρες και γυναίκες πολέμησαν ηρωικά και προς έκπληξη των Φράνκο και Χίτλερ κέρδισαν αρκετές μάχες και ήταν πολύ κοντά στο να κερδίζουν τον πόλεμο. «Σε αρκετοί από μας έδωσαν μόνο πέντε σφαίρες και ένα γρήγορο μάθημα στο πώς να πυροβολάμε», είπε ο George Sossenko.

* Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στο A-Infos και το Anarkismo.net και προέρχεται από το δελτίο «Anarchist Atlanta» #4, Nov 2006, που κυκλοφορεί η αναρχοκομμουνιστική ομάδα Capital Terminus Collective (CTC), από τις ΗΠΑ. Ελληνική μετάφραση «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 24 Νοέμβρη 2006.