logo2

 

Με την αλλαγή του ημερολογιακού έτους μας παρουσιάζεται η δυνατότητα μιας νέας αρχής, μπροστά στη διαλογή των πρακτικών μας, να προβάλουμε και να δράσουμε με μια νέα ώθηση την επόμενη χρονιά. Ωστόσο, αν και πέρασε έναν άτυπο Δεκέμβρη όπου ο κόσμος είχε περισσότερες χαρές από ό,τι συνήθως, τουλάχιστον στον ποδοσφαιρικό χώρο, η αρχή της νέας χρονιάς δεν θα φέρει εκπλήξεις.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, παρακολουθούμε στενά και υποφέρουμε από τις επιπτώσεις μιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που σέρνεται εδώ και χρόνια, αλλά η οποία βάθυνε την τελευταία χρονιά φτάνοντας σε αφόρητα επίπεδα. Ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός σχεδόν 100% ετησίως σχετίζεται με την αύξηση του επιπέδου φτώχειας και του αριθμού των αστέγων. Τα ποσοστά ανεργίας είναι ανησυχητικά υψηλά, ειδικά λόγω της διόγκωσης της επισφαλούς, άτυπης και μαύρης εργασίας με την οποία ζούμε σε καθημερινή βάση.

Το 2023 αναμφίβολα θα σημαδευτεί από την προεκλογική εκστρατεία, όπου όλοι θα θέλουν να παρουσιαστούν ως σωτήρες του ίδιου πλαισίου που έχτισαν, κλονίζοντας τα μέτρα προσαρμογής που επέβαλε το ΔΝΤ και οι τοπικοί παράγοντές του.

Τότε είναι που ο αναρχισμός επανεμφανίζεται ως μια τόσο αναγκαία πολιτική και μεθοδολογική προοπτική για να επηρεάσει αυτή τη συγκυρία. Γιατί το εκλογικό παιχνίδι δεν θα σημαδέψει την ατζέντα των λαϊκών αναγκών ούτε θα φέρει πραγματική ανακούφιση ή ριζική μεταμόρφωση. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι καιρός να ενισχύσουμε τη λαϊκή οργάνωση, στο πλαίσιο της αντίστασης που φέτος άρχισε να βαθαίνει και να επιταχύνει μια ολόκληρη σειρά από επιτεύγματα και δικαιώματα που έχουμε ακόμη στη χώρα. Θα είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε την εργασιακή μεταρρύθμιση, ανοιχτή ή υπόγεια, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που εξαπατά τους νέους μας για να εγγυηθεί έναν πράο και αδαή λαό. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε επίσης την αυξανόμενη ισχύ και τον προϋπολογισμό που διατίθεται στις ένοπλες δυνάμεις και τους μηχανισμούς καταστολής, καθώς και την καταπολέμηση της ρύπανσης, της λεηλασίας και της παράδοσης των κοινών αγαθών της χώρας στο κεφάλαιο.

Το 2023 η FAR συμπληρώνει 15 χρόνια ως αναρχική πολιτική οργάνωση. Και όπως πάντα, οι στρογγυλοί αριθμοί προκαλούν ισορροπία. Το ότι υπάρχει αναρχισμός στον 21ο αιώνα δεν συζητιέται πια από κανέναν, το ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν. Το ότι η οργάνωσή μας καταφέρνει να διατηρείται, να αναπτύσσεται και να επηρεάζει διαφορετικές κοινωνικές σφαίρες είναι το σημείο στο οποίο στεκόμαστε και σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε τον ειδικό αναρχισμό στην Αργεντινή. Σε επαφή και μόνιμο διάλογο με συντρόφους από διαφορετικά σημεία της χώρας, της Λατινικής Αμερικής και του κόσμου.

Τα καθήκοντα σε αυτό το στάδιο δεν θα είναι μεγάλα όπως άλλα που γνωρίζουμε πολλές για γενιές που προηγήθηκαν και ήταν πρωταγωνιστές στιγμών καινοτομίας στους κοινωνικούς αγώνες. Σήμερα το καθήκον είναι εξίσου σημαντικό, να συνεισφέρουμε στην οικοδόμηση ενός δυνατού λαϊκού κινήματος, ενός κινήματος που εμπιστεύεται τις δυνάμεις του και μπορεί να πάρει τις αποφάσεις του. Μην εκχωρείτε τις ελπίδες σας σε κάποιον Μεσσία της εκλογικής πολιτικής. Οι ισχυροί άνθρωποι που αποκτούν εμπειρία στις διεκδικήσεις παλεύουν και δημιουργούν οργάνωση μέσω της επίτευξης των απαιτήσεών τους. Ένας λαός που αρχίζει να χτίζει μια άλλη εξουσία, τη λαϊκή εξουσία, για να αντιμετωπίσει την εξουσιαστική κυριαρχία στην οποία μας υποβάλλει το καπιταλιστικό σύστημα.

Να χτίσουμε μια δυνατή πόλη!
Ζήτω αυτοί που αγωνιζονται!

Rosario Anarchist Federation (Αναρχική Ομοσπονδία Rosario)