Η Mariola Sirakova γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου 1904, στο Kilifarevo της Βουλγαρίας και προερχόταν από πλούσια οικογένεια.

Αρχικά φοιτήτρια, αργότερα ηθοποιός και σημαντική φυσιογνωμία του βουλγαρικού αναρχισμού. Σε πολύ νεαρή ηλικία, έχοντας σπουδάσει Θέατρο στην Ακαδημία του Pleven, εντάχθηκε στο Orpheo Theatre Company στο Kilifarevo, μια εποχή κατά την οποία στράφηκε στο κλασικό θέατρο και τον μαχητικό αναρχισμό.

Το 1923 ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, με κατάληξη την εγκαθίδρυση της αιματηρής δικτατορίας του Tsankov, είχε ως αποτέλεσμα το σφαγιασμό 35.000 εργατών και αγροτών. Η ένοπλη αντίσταση που ακολούθησε τερματίστηκε με τη βομβιστική επίθεση από το Κομμουνιστικό Κόμμα στον καθεδρικό ναό της Σόφιας με στόχο την ελίτ της χώρας που βρισκόταν εκεί. Ακολούθησε μια εκστρατεία μαζικής και απροκάλυπτης καταστολής από το κράτος σε συνεργασία με φασίστες και παραστρατιωτικές δυνάμεις ενάντια στο γενικότερο επαναστατικό κίνημα.

Η Mariola Sirakova θα συλληφθεί και κρατηθεί σε πολλές περιπτώσεις, υποφέροντας βασανιστήρια και βιασμούς σε ορισμένες από τις συλλήψεις.

Ειδικά αστυνομικά αποσπάσματα επιδόθηκαν με μανία στο κυνήγι του συντρόφου της Mariola, Gueorgi Cheitanov, μιας επίσης εμβληματικής φυσιογνωμίας της FACB (Κομμουνιστική Αναρχική Ομοσπονδία Βουλγαρίας).

Όλες οι αντιδικτατορικές αντάρτικες δυνάμεις που είχαν ενοποιηθεί σε μια δύναμη, τελικά διαλύθηκαν προς τα τέλη του Μάη του χρόνου αυτού. Ο Cheitanov και η Mariola Sirakova έπεσαν σε ενέδρα και συνελήφθησαν. Μεταφέρθηκαν στο σιδηροδρομικό σταθμό του Belovo και εκτελέστηκαν, μαζί με 12 άλλους κρατούμενους, στις 2 Ιούνη 1925.

Ο αδελφός του, Georgu, επίσης, αναρχικός αγωνιστής, θα συμμετάσχει ενεργά στην ένοπλη αντίσταση στο καθεστώς, έως ότου, μόλις ηττήθηκε ο φασισμός, συλλαμβάνεται από τους Μπολσεβίκους -κατηγορούμενος για αντεπανάσταση- και τίθεται υπό κράτηση στο0 στρατόπεδο συγκέντρωσηςCuciyan, στην επαρχία Pernik.

* Πηγές: Nick Heath και Emilio Crisi: Μετάφραση: Ούτε Θεός Ούτε Αφέντης.