Οι φωτογραφίες είναι από το όρος Mbororé στο Panambi, στην Αργεντινή, τοποθεσία μιας από τις περίφημες μάχες του Mbororé, την 1η Μάρτη 1641. Στην εθνικιστική ιστοριογραφία η τοποθεσία και η μάχη ήταν ένα από τα πρώτα ορόσημα για τη διεκδίκηση της εθνικής κυριαρχίας.

Εκείνη την εποχή, ένας νεοσύστατος Στρατός Γκουαρανί στη συγκρότηση του οποίου βοήθησαν αποφασιστικά οι Ιησουίτες Απόστολοι (Jesuit Missions) έμελλε να αντιμετωπίσει την προέλαση της τότε Πορτογαλικής Αυτοκρατορίας καθώς και έναν στρατό μισθοφόρων που διευκόλυνε την εμπορία σκλάβων. Όλο αυτό στο πλαίσιο της αντίστασης στη σκλαβιά και τον θάνατο, για την υπεράσπιση μιας αναπτυσσόμενης κοινότητας.

 

Έτσι ένας στρατός, άσχημα συγκροτημένος, με επικεφαλής στρατιωτικούς διαιτητές Guaraní, όπως οι Nicolás Ñeenguirú, Ignacio Abiarú και Francisco Mbayroba μεταξύ άλλων, αντιμετώπισε έναν στρατό αποτελούμενο από Πορτογάλους και Ολλανδούς μισθοφόρους, άπληστους για βιασμούς, δολοφονίες ή την υποταγή ντόπιων κατοίκων.

Αυτή η εμβληματική μάχη θα αποτελέσει οδηγό για την ένοπλη αντίσταση των Guaraní, 100 χρόνια αργότερα, όπου οι αρχικές κοινότητες με επικεφαλής τον Sepe Tiarayú και τον Nicolás Ñanguirú (περιέργως απόγονο του Nicolás Ñeenguirú, που συμμετείχε στη μάχη στο Mbororé έναν αιώνα πριν) αντιμετώπισαν ηρωικά το αιματηρό σχέδιο εξόντωσής τους από τα στέμματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

*Πηγή: Emilio Crisi.