Στη φωτογραφία εικονίζεται ο Ουρουγουανός αναρχικός, Thomaz Derliz Borche, ο οποίος ήταν μηχανικός, αλλά εργαζόταν και σε εστιατόρια. Σε ηλικία περίπου 20 ετών μετακόμισε στο Rio Grande do Sul, στη Βραζιλία, όπου γνώρισε τις ελευθεριακές ιδέες.

Στις 2 Μάη 1925 συμμετείχε σε μια εργατική συγκέντρωση, στη Florianópolis (Santa Catarina) όπου και συνελήφθη. Στη συνέχεια στάλθηκε στα κεντρικά της αστυνομίας του Ρίο ντε Τζανέιρο και, ακολούθως, τον επιβίβασαν στο «Caxambu», όπου, εκτός από καταναγκαστική εργασία, συνελήφθη εκ νέου με τους αναρχικούς Pedro Augusto Mota (τότε διευθυντή της εφημερίδας “A Plebe”), Nino Martins και José Fernan.

Όλοι στάλθηκαν εκείνη τη χρονιά στην ποινική αποικία του Κλίβελαντ (στην πράξη αυτή η φυλακή, που βρισκόταν στο Oiapoque/Amapá, λειτουργούσε ως πραγματικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης στη Βραζιλία). Μερικοί αναρχικοί πέθαναν στο Κλίβελαντ, όπως οι Pedro Augusto Mota, Jose Maria Fernandes Varela, Nicolau Paradas, Jose Alves do Nascimento και Nino Martins, μεταξύ άλλων.

Ο Thomaz Derliz Borche περιέγραψε τον χρόνο που πέρασε εκεί ως ακολούθως: "Η εξορία είναι σκληρή. Η περιοχή είναι δηλητηριώδης και η θνησιμότητα τεράστια, όπως και αλλού βέβαια”.

Ωστόσο, ο Ουρουγουανός αναρχικός κατάφερε να επιβιώσει από την εμπειρία, αποφυλακίστηκε, και την 1η Δεκέμβρη 1926, έφτασε μαζί με άλλους στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αρκετά αποδυναμωμένος.

Λίγο μετά τη φυλάκισή του, επικοινώνησε με την αναρχική εφημερίδα “A Plebe”, για να συγχαρεί τους συντρόφους του και να ευχηθεί στην εφημερίδα μακροζωία. Με την ευκαιρία αυτή έγραψε: "Σύντροφοι! Έχετε εμπιστοσύνη και επιμονή στον αγώνα μας για την υπόθεση των καταπιεσμένων, των εκμεταλλευόμενων, αυτόν τον αγώνα που μια μέρα πρέπει να ρίξει το καθεστώς της τυραννίας και του εκβιασμού, εγκαθιδρύοντας την κοινωνία του ελεύθερου ανθρώπου σε μια ελεύθερη γη. Οργανώνουμε ομάδες προπαγάνδας και κοινωνικής κουλτούρας, εργαζόμαστε για την οργάνωση των εργαζομένων στα συνδικάτα, συναντιόμαστε σε τοπικές και περιφερειακές ομοσπονδίες, αποφεύγοντας με κάθε τρόπο την εισβολή της αστυνομίας στις εργατικές μας ενώσεις … Η λεγόμενη δημοκρατία μας αποδεικνύει την αποτυχία της ανά πάσα στιγμή, κατοχυρώνοντας με… δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την απάτη του κοινοβουλευτισμού, που τώρα υπερασπίζονται οι αποδιοργανωτές της εργατικής τάξης, και όλοι αυτοί που διεισδύουν μυστηριωδώς στην εργατική τάξη”.

Λϊγο μετά την αποφυλάκισή του επέστρεψε στην Ουρουγουάη, όπου έζησε μέχρι τον Οκτώβρη του 1962.

*Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.