Στη φωτογραφία οι 1. Angelo Damonti, 2. Domenico Ludovici, 3, Nestor Makhno, 4. Randolfo Vella, ανάμεσα σε άλλους συντρόφους. Ιούλης 1931.

Ο συγγραφέας του βιβλίου "Pre-Anarchy" (που εκδόθηκε αρχικά τον Ιούνη του 1932) ίσως είχε επηρεαστεί από την "Οργανωτική Πλατφόρμα των Ελευθεριακών Κομμουνιστών" (που κυκλοφόρησε τον Ιούνη του1926).

Στο εν λόγω βιβλίο ο συγγραφέας γράφει ανάμεσα στα άλλα: “Για πολλά χρόνια εμείς οι αναρχικοί, για τους οποίους η αναρχία είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να κατακτηθεί, νιώθουμε την ανάγκη για ένα πρακτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στην επόμενη επανάσταση (...) Ζητάω τη γνώμη των συντρόφων μου, παρακολούθησα με αγωνία τη διαμάχη διαφόρων τάσεων, περίμενα να δω μια πιο τολμηρή, πρακτική και αποφασιστική δουλειά να αναδύεται, αλλά, εκτός από την Πλατφόρμα των Ρώσων συντρόφων και τη συνδικαλιστική ανακοίνωση του Pierre Besnard, κανένα αναρχικό έργο εφικτό και ολοκληρωμένο, δεν έχει προχωρήσει μέχρι τώρα.

Ο Μαχνό δεν ήταν δικτάτορας. αλλά ένας αναρχικός απελευθερωτής. Και μετά, αν υπάρχουν εκείνοι που, κάνοντας κατάχρηση της δύναμής τους, θέλουν να προδώσουν την υπόθεσή μας, θα υπάρξουν και άλλοι που θα παρακολουθήσουν και θα εφαρμόσουν εναντίον του αυτόν τον αδυσώπητο κανόνα του θανάτου που ορισμένοι φτωχοί τον αποκαλούν βάρβαρο, για την υπεράσπιση της ελευθερίας τους, εφαρμόστηκε κατά των ηγετών που προσπάθησαν να στεφθούν βασιλιάδες”.

Το βιβλίο "Pre-Anarchy: Practical Suggestions On The Organization Of The Future Society" του Ιταλού αναρχικού Randolfo Vella, κυκλοφορεί ξανά από το Core of Liberal Studies Carlo Aldegheri (NELCA), (Νοέμβριος 2019).

*Πηγή: Marcolino Jeremias. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”.