Στις 29 Απρίλη 1943 γεννήθηκε στο Μοντεβιδέο ο Mario Roger Julién, αγωνιστής της Student Worker Resistance (ROE) και μέλος της Ουρουγουανής Αναρχικής Ομοσπονδίας (FAU).

Από νεαρή ηλικία προσέγγισε τη μαχητική ριζοσπαστική δράση όταν ήταν φοιτητής Καλών Τεχνών. Εκείνη την εποχή έγινε μέλος της ROE. Άρχισε να εργάζεται στο χώρο της κεραμικής και των γραφικών τεχνών, όταν η καταστολή στην Ουρουγουάη άρχισε να εντείνεται, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να κρατηθεί. Το 1971 ήταν από τους πρωταγωνιστές της θεαματικής απόδρασης 111 κρατουμένων από τη φυλακή Punta Carretas Penal (Ρεκόρ Γκίνες), μαζί με αγωνιστές της FAU, όπως οι Idilus de León, "Saint" Romero, Ary Cabrera, και μέλη άλλων επαναστατικών οργανώσεων αυτές όπως οι Τουπαμάρος. Κατά τη διάρκεια της απόδρασης, η σήραγγα που κατασκεύασαν οι κρατούμενοι διασταυρώθηκε με ένα τούνελ που είχαν ανοίξει αναρχικοί, μεταξύ των οποίων και ο Miguel Roscigna, οι οποίοι είχαν αποδράσει έτσι το 1931.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1973 στην Ουρουγουάη θα ωθήσει τη FAU στην απόφαση οι αγωνιστές της να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες. Ο Roger θα εγκατασταθεί στην Αργεντινή, μαζί με τη συντρόφισσά του Victoria "the gringa" Grisonas, επίσης μέλος της FAU, τον γιο του Anatole και ένα μεγάλο μέρος μελών της οργάνωσης.

Όμως, από το πραξικόπημα του 1976 στην Αργεντινή, η καταστολή των αγωνιστών θα ενταθεί ακόμα περισσότερο. Έτσι, ο Roger και η Victoria θα αρχίσουν να παρενοχλούνται σοβαρά από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς ώσπου τον Σεπτέμβρη του 1976 θα απαχθούν μαζί με τα παιδιά τους Anatole και Eva Victoria. Κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, ο Roger θα μαχαιρωθεί στην πλάτη μπροστά στη συντρόφισσα και τα παιδιά τους. Στην ίδια επιχείρηση -στο πλαίσιο του Σχεδίου Condor- απήχθησαν επίσης οι αγωνιστές της FAU, Alberto "Pocho" Mechoso, Juan Pablo Errandonea, Raúl Tejera και Adalberto Soba.

Στη συνέχεια τα παιδιά της Victoria και του Roger, θα απαχθούν ξανά από τα όργανα της δικτατορίας και θα εγκαταλειφθούν στην Plaza in Chile, όπου θα γίνουν επιτέλους τα πρώτα εγγόνια που θα φροντίσουν οι Grandmas of Plaza de Mayo.

Μεγάλο μέρος των μελών της FAU στην Αργεντινή θα συλληφθεί από τις ομάδες καταστολής SIDE και θα σταλθεί στο CCD Automotores Orletti, στο πλαίσιο του Σχεδίου Condor (Condor Plan), με το οποίο συστηματικοποιήθηκε η συντονισμένη καταστολή των στρατιωτικών δικτατοριών του Νότιου Κώνου εναντίον των πολιτικών τους αντιπάλων. Αυτοί οι αγωνιστές -οι οποίοι εξακολουθούν μέχρι σήμερα ως επί το πλείστον να είναι αγνοούμενοι- εικάζεται ότι εκτελέστηκαν και στη συνέχεια τάφηκαν σε ομαδικούς τάφους, κάτι που ο στρατός της Ουρουγουάης δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει.

*Πηγή: Emilio Crisi. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.