Η Πρωτομαγιά είναι μια διεθνής ημέρα με την οποία ενθυμούμαστε τους αγώνες και τις κατακτήσεις των εργατών στους χώρους εργασίας καθώς και τους αγώνες για δικαιοσύνη και ειρήνη.

Ως μέρος των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για τη θανατική καταδίκη των αναρχικών του Σικάγου, η 1η Μάη γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Αυστραλία το 1887. Ως δημόσιο γεγονός, όμως, έλαβε χώρα για πρώτη φορά στο Brisbane το 1891 και ακολούθως στη Μελβούρνη το 1892. Από τότε και στο εξής, η 1η Μάη απέκτησε σπουδαιότητα και κύρος σε όλη την Αυστραλία ως ετήσιο γεγονός.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από την Εργατική Πρωτομαγιά του Σίδνεϊ το 1969, όπου θίχτηκαν μια σειρά ζητήματα, όπως ο τότε πόλεμος στο Βιετνάμ και η ενεργός ανάμειξη της Αυστραλίας σε αυτόν, η σοβιετική επέμβαση στην Τσεχοσλοβακία, το φασιστικό καθεστώς Φράνκο στην Ισπανία, τα δικαιώματα των Πρώτων Εθνών (ιθαγενών), η ισότητα στις αμοιβές γυναικών και αντρών και οι αντισυνδικλαιστικοί νόμοι.

Οι φωτογραφίες αυτές είναι από το αρχείο του Search Foundation και της State Library of NSW (Πολιτειακή Βιβλιοθήκη Νέας Νότιας Ουαλίας).

*Πηγή: The Commons Social Change Library.