Η αναρχική Ida Pilat Isca, γεννήθηκε στις 28 Απρίλη 1896 στην Οδησσό. Το 1905 η οικογένειά της μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη, με βάση ένα πρόγραμμα μετανάστευσης που ενεθάρρυναν οι τσαρικές αρχές.

Αφού παρακολούθησε το δημόσιο σχολείο, έγινε επαγγελματίας μεταφράστρια μιας και γνώριζε γαλλικά, γερμανικά, αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά, εκτός βέβαια από τις μητρικές της γλώσσες γίντις και ρωσικά.

Από το 1927, μετά την εκστρατεία υπέρ των αναρχικών Sacco και Vanzetti και με την υποστήριξη της ελευθεριακής αγωνίστριας, Rose Pessota, εντάχθηκε στη Διεθνή Αναρχική Ομάδα της Νέας Υόρκης (New York International Anarchist Group).

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τους Sacco και Vanzetti, συνελήφθη δύο φορές στη Βοστώνη για συμμετοχή σε διαδήλωση έξω από το σπίτι του Κυβερνήτη Fuller. Ήταν εκεί που συνάντησε τον Ιταλό αναρχικό, Valerio Isca, και έγιναν σύντροφοι στη ζωή.

Το 1955 εγκαταστάθηκαν κοντά στην ελευθεριακή αποικία Mohegan, όπου ζούσαν οι αναρχικοί Milly και Rufolf Rocker με τους οποίους γεννήθηκε μια αιώνια φιλία.

Το έργο της ως μεταφράστριας στο αναρχικό κίνημα ήταν τεράστιο, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μετάφραση των βιβλίων και των άρθρων του Μιχαήλ Μπακούνιν για διάφορες εφημερίδες, καθώς και το βιβλίο του Max Nettlau “A Brief History of Anarchism” (“Σύντομη ιστορία του Αναρχισμού”). Ήταν επίσης από τους ιδρυτές του Libertarian Book Club στη Νέα Υόρκη.

Πέθανε στις 5 Νοέμβρη 1980.

*Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.