Τοιχογραφία της Resistencia Y Solidaridad προς τιμήν της ημέρας της γέννησης της Maria Emilia Islas

Στις 18 Απρίλη 1953 γεννήθηκε η Maria Emilia Islas, αγωνίστρια φοιτήτρια, μέλος της ROE (Αντίσταση Φοιτητών Εργατών) και της FAU (Αναρχική Ομοσπονδία Ουρουγουάης).

Μεκαταγωγή από το Montevideo, η Emilia θα μπει στο φοιτητικό κίνημα από νωρίς, συμμετέχοντας στην Ένωση Φοιτητών Μεταπτυχιακών Σπουδών (AEM) της Ουρουγουάης. Εκείνη τη στιγμή, συνεισέφερε ήδη στις τάξεις της ROE, ενώ ξεκίνησε και την πολιτική της δράση μέσα από τη FAU, μαζί με το σύντρφοό της Jorge Zaffaroni.

Όταν έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1973 στην Ουρουγουάη, οι δύο μετακόμισαν στην Αργεντινή -μαζί με δεκάδες άλλους αγωνιστές της FAU- μετά από την απόφαση της Ομοσπονδίας.

Στην αρχή της τελευταίας στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή, θα αρχίσουν να διώκονται από κρατικές ομάδες καταστολής, στο πλαίσιο του Σχεδίου Condor, έως ότου συλληφθούν και τεθούν υπό κράτηση στο Μπουένος Άιρες μαζί με την μόλις 18 μηνών κόρη τους Mariana.

Η Emilia και ο Jorge θα θεαθούν για τελευταία φορά ζωντανοί στις εγκαταστάσεις κράτησης CCD Automotores Orletti. Τελικά, η μνήμη τους θα αποκατασταθεί το 1993 από την κόρη τους, Mariana Zaffaroni Islas, μετά από 16 χρόνια αναζήτησης από την ίδια για τους γονείς της.

*Πηγή: Emilio Crisi. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.