Εξαναγκασμένοι από την εισβολή των Βρετανών εποίκων και την έξωση από τα πατρογονικά τους εδάφη, οι επιζώντες του έθνους Kulin ανασυγκροτήθηκαν στο καταφύγιο των Αβορίγινων Coranderrk το 1863, 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τη Μελβούρνη, κοντά στο σημερινό Healesville.

Η ίδρυσή του ήταν αποτέλεσμα της κατάληψης μιας έκτασης γης από τους ιθαγενείς και μιας εκστρατείας, συμπεριλαμβανομένης μιας πορείας διαμαρτυρίας προς την πόλη της Μελβούρνης, σε απόσταση 55 χιλιομέτρων, που οργάνωσαν οι ιθαγενείς αγωνιστές William Barak και Simon Wonga. Άνθρωποι των Πρώτων Εθνών από διάφορα μέρη της χώρας ήρθαν να ζήσουν στο ακίνητο αυτό στο Coranderrk τις επόμενες δεκαετίες.

Υπό την ολοένα και αυξανόμενη πίεση εκ μέρους γειτονικών λευκών εποίκων, που στόχευαν στην περαιτέρω εκτόπιση των κατοίκους του Coranderrk και την ιδιοποίηση εκ μέρους τους της έκτασης αυτής των 960 εκταρίων, η κοινότητα του Coranderrk πραγματοποίησε μια μακρά και διαρκή εκστρατεία για να κρατήσει το σπίτι της, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής αιτημάτων και της αποστολής σχετικών επιστολών σε υπουργούς. Οι ιθαγενείς οργάνωσαν, επίσης, νέες πορείες διαμαρτυρίας και έκαναν παραστάσεις σε πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένης και αυτής στον πρώην πρωθυπουργό, Graham Berry, στο Κοινοβούλιο στις 29 Μάρτη 1881.

Διαμαρτυρόμενο για τη χρόνια κακοδιαχείριση της περιουσίας και των υποθέσεων των ιθαγενών, το Συμβούλιο των Αβορίγινων της Πολιτείας της Βικτώριας απαίτησε κοινοτική αυτονομία κατά τη διάρκεια της συνάντησης με υπουργούς και πολιτικούς καθώς και μέσω μιας κυβερνητικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε αργότερα μέσα στον ίδιο χρόνο. Τελικά, αποτράπηκε η απειλούμενη άμεση έξωση του Corranderrk, το οποίο και παρέμεινε μέχρι το 1924. Ωστόσο, οι αλλαγές στη σχετική κυβερνητική πολιτική είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του πληθυσμού του Corranderrk από το 1886 και μετά, καθώς ολοένα αυξανόμενος αριθμός κατοίκων αναγκάστηκε να φύγει υπό τις πολιτικές «απορρόφησης» και «αφομοίωσης».

Μετά από έναν νέο γύρο αγώνων και με οικονομική βοήθεια από την Indigenous Land Corporation, το νεκροταφείο Coranderrk και άλλα 119 εκτάρια της αρχικής έκτασης ανακτήθηκαν από απογόνους μελών-κατοίκων της κοινότητας κατά τη δεκαετία του 1990.

*Για περισσότερα για την πολλαπλή αντίσταση των ιθαγενών στην Αυστραλία (στα αγγλικά), υπάρχει το The Commons Social Change Library στο σύνδεσμο https://commonslibrary.org/first-nations-resources-start-here/?fbclid=IwAR1TnWPHVvm0MBXjSITa8GDHYc5NYPVv-Ghm0ofIMWtnA5ZiYGJnKrGbkzI

*Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.