Η Sopman Deborah Konstantinovna (αλλιώς Elka Kalmanovna) γεννήθηκε το 1890 στο Vilno. Παρενθετικά να πούμε ότι παντρεύτηκε τον Wolfson και ότι ένα από τα ψευδώνυμά της ήταν το Deborah.

Καταγόταν από εργατική οικογένεια και έλαβε τη βασική εκπαίδευση στο σπίτι. Το 1907 έγινε μέλος της ομάδας αναρχικών-κομμουνιστών του Βίλνιους και έλαβε μέρος σε δραστηριότητές της. Συνελήφθη στο Vilno και πέρασε τρεις μήνες στη φυλακή. Μετά την αποφυλάκισή της, συμμετείχε σε ένοπλη επίθεση στο κατάστημα του Aranovich στο Vilno.

Στα τέλη του 1908 συνελήφθη και πάλι και στις 28 Απρίλη 1910 καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση από το Δικαστήριο του Βίλνιους. Φέρεται ότι στάλθηκε στις κεντρικές φυλακές του Βίλνιους. Εδώ υπάρχουν αμφιβολίες εάν επρόκειτο πράγματι για φυλακές γιατί από σχετική έρευνα δεν συνάγεται ότι υπήρξε τέτοιο κτίριο στην πόλη. Εικάζεται ότι υπήρξε στα περίχωρά της.

Από το 1912 διέμενε σε οικισμό του Δήμου Nadaa Chernyanskaya της περιοχής Yenisei της ομώνυμης επαρχίας. Απελευθερώθηκε τον Μάρτη του 1917. Το 1925-1935 ήταν μέλος του VOPiS. Η περαιτέρω τύχη της παραμένει άγνωστη.

*Πηγή: Овсянников Сергей. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.