Στις 6 Μαρτίου 1908, γεννήθηκε η Madeleine Suzanne Jacqueline Lamberet στο Villeneuve-Saint-Georges της Γαλλίας.

Αναρχική, ζωγράφος, σχεδιάστρια και χαράκτρια. Αδελφή του αναρχικού και ιστορικού του αναρχικού κινήματος Renée Lamberet. Ως παιδί ήταν παθιασμένη με το σχέδιο και τη ζωγραφική και πήγε να σπουδάσει στο School des Arts Décoratifs στο Παρίσι, όπου ειδικεύθηκε στη χαρακτική. Παρακολούθησε και έμαθε αρκετά μυστικά της τέχνης σε ατελιέ μεγάλων καλλιτεχνών όπως οι Signac, Vuillard και Maurice Denis. Το 1929 εξέθεσε τους πίνακές της στο Salone d'Autunno, μαζί με τον Picasso, τον Bonnard και άλλους διάσημους καλλιτέχνες.

Τον Νοέμβρη του 1936, κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, φιλοτέχνησε πορτρέτα πολυάριθμων ελευθεριακών αγωνιστών. Την περίοδο αυτή συνεργάστηκε με την εφημερίδα “Le Libertaire” και συμμετείχε ενεργά στις δραστηριότητες της Solidarityètà Antifascista Internazionale (SIA - Διεθνής Αντιφασιστιξκή Αλληλεγγύη).

Τον Φεβρουάριο του 1939, μαζί με την αδελφή της Renée, βοήθησε πρόσφυγες που στεγάζονταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κατά τη διάρκεια της κατοχής οι γνώσεις της στη χαρακτική αποδεικνύονται αποτελεσματικές για την αντίσταση, και μιας και αποτέλεσε μέλος του εργαστηρίου πλαστών διαβατηρίων και άλλων που δημιούργησε ο αναρχικός Laureano Cerrada.

Το 1947 πήγε στη Βουλγαρία για να ενεργήσει ως σύνδεσμος μεταξύ των εξόριστων Βούλγαρων συντρόφων και εκείνων από το εσωτερικό της χώρας αυτής. Κατά τη διάρκεια της αποστολής συναντά τον αναρχικό Georgi Grigorov, τον μελλοντικό της σύντροφο. Ο Georgi κατέφυγε στη Γαλλία στα τέλη του 1949 και εντάχθηκε στο γαλλικό αναρχικό κίνημα με το όνομα Georges Balkanski. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Madeleine συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες της Ένωσης Βούλγαρων Αναρχικών στην Εξορία και του Ισπανικού Φιλελεύθερου Κινήματος.

Πέθανε στις 9 Μαΐου 1999 στο Παρίσι.

*Πηγή: Walter Ranieri. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.