Στις 12 Νοέμβρη 1946 πέθανε στην Πόλη του Μεξικού, η Elisa Acuña Rosseti, από τις κύριες και εξέχουσες αγωνίστριες του PLM (Μεξικανικό Φιλελεύθερο Κόμμα), το οποίο υπήρξε το κύριο εργαλείο του οργανωμένου αναρχισμού στο Μεξικό.

Με καταγωγή από μια μικρή πόλη στην Πολιτεία του Hidalgo, ήδη πολύ νέα αρχίζει να εκπαιδεύεται ως αγροτική δασκάλα. Εξαιτίας της δράσης της ενάντια στη δικτατορία του Porfirio Diaz, φυλακίστηκε το 1904 στο Penal de Belén (στην Πόλη του Μεξικού), ένα μέρος όπου συνεργάστηκε με τους Juana Belén Gutiérrez, Ricardo Flores Magón και άλλα στελέχη του PLM.

Μαζί με τη Juana Gutiérrez ίδρυσαν την ομάδα “Hijas” (“Κόρες”) του Cuauhtémoc, επηρεάζοντας το PLM και το αναρχικό κίνημα προς την υιοθέτηση προγραμματικών θέσεων για την ισότητα των φύλων. Εκείνη τη στιγμή θα είναι μέλος του Συμβουλίου του PLM μαζί με μορφές του μεξικανικού αναρχισμού, όπως οι Librado Rivera, Práxedis Guerrero, Anselmo Figueroa και οι αδερφοί Flores Magon.

Με το ξέσπασμα της Μεξικανικής Επανάστασης, θα αποτελέσει μέρος του πυρήνα υποστήριξης του Απελευθερωτικού Στρατού Λιμπερταδόρ του Νότου του Εμιλιάνο Ζαπάτα, και θα συνεχίσει έτσι μέχρι την ήττα της επανάστασης.

*Πηγή: Emilio Crisi.