Η Gloria Alvarez Diaz γεννήθηκε στο Cangas de Onís στις 9 Νοέμβρη 1917, στη γειτονιά Intriago. Κόρη του Manuel και της Maria. Αν και ήταν μόλις 19 ετών, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος, συμμετείχε σε ομάδες εθελοντών με επικεφαλής τον El Coritu, σχηματίζοντας ένα από τα αποσπάσματα που δημιουργήθηκαν στο Beza και το El Tunnel, κοντά στο λιμάνι του El Pontoon.

Ως μαχητικό μέλος της CNT έμεινε σε αυτόν τον τομέα μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 1936, όταν προσχώρησε, ξανά ως εθελόντρια, στο τάγμα Victor No. 208, μια μονάδα που συγκροτήθηκε στη Gijón και τα μέλη της εμφορούνταν κυρίως από τις αναρχικές ιδέες.

Ως τουφεκίστρια και πολιτοφύλακας, κέρδισε αμέσως το σεβασμό των αρχηγών και των συναδέλφων, για το θάρρος της, φτάνοντας στον βαθμό του υπολοχαγού. Αυτό την έκανε δέκτη πολλών συμπαθειών, ειδικά στους ελευθεριακούς κύκλους της περιοχής, γράφοντας πολλά άρθρα στο περιοδικό “CNT” και ενθαρρύνοντας την ισότητα των φύλων μέσα από την αντίσταση στον φασισμό.

Το Γενάρη του 1937, αφού ακύρωσε και τα τελευταία ίχνη της επανάστασης που είχε το ίδιο ξεκινήσει πέντε μήνες πριν, το Συμβούλιο της Asturias και της Leon εξέδωσε έναν μια διαταγή σύμφωνα με την οποία όλες οι γυναίκες που συμμετείχαν στις διάφορες μονάδες να στελεχώσουν τα διάφορα τάγματα του Σώματος Στρατού της Asturias. Δηλαδή, προωθούσε τη διαδικασία της στρατιωτικοποίησης στην οποία ανιτάχθηκαν αρκετοί αναρχικοί.

Έτσι, από εκείνη τη στιγμή, ορισμένες μονάδες, κυρίως των αναρχικών, θα καταγράφουν τους πολιτοφύλακές τους ως μάγειρες ή καθαριστές, θεωρούμενοι ως πολιτικό προσωπικό. Αυτό δεν εμπόδισε πολλούς από αυτούς να συνεχίσουν να αγωνίζονται με το τουφέκι στο χέρι μέχρι την πτώση της Asturias. Αυτή θα ήταν η περίπτωση της Gloria, η οποία, παρά το γεγονός ότι οι πολιτικοί της είχαν αφαιρέσει τα γαλόνια και την επίσημη αμοιβή της, αποφάσισε να ακολουθήσει τους συντρόφους της μέχρι το τέλος.

Καθώς το μέτωπο έπεσε, κατέφυγε για λίγο στη Gijón, μετακομίζοντας αργότερα στο Intrialgo, όπου την κατέδωσε ένας γείτονάς της. Συνελήφθη στις 8 Δεκέμβρη 1937 από δυνάμεις που ανήκαν στο απόσπασμα του Soto του Cangas. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης υπέστη αμέτρητα βασανιστήρια και κλείστηκε στις φυλακές El Coto στη Gijón.

Παραπέμφθηκε σεστρατοδικείο στις 17 Μάρτη 1938. Η κατηγορία ήταν στρατιωτική εξέγερση. Η ποινή, 20 χρόνια φυλάκισης, που αργότερα μετατράπηκε σε φυλάκιση έξι χρόνων. Όταν βγήκε από τη φυλακή επέστρεψε στην πόλη της, όπου ήταν ξανά χωρίς επιτήρηση και θυμωμένη, αφού ακυρώθηκαν τα δικαιώματά της ως γυναίκας και ως ατόμου.

Πέθανε από φυσικό θάνατο στις 6 Ιούλη 1948.

* Από το βιβλίο “Ιστορία του Λαϊκού Στρατού στην Asturias - ΟΙ εθελοντές της πρώτης ημέρας”.

** Πηγή: CNT La Felguera. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.