Στις 12 Ιούλη 1979, η Olive Morris, φεμινίστρια, καταληψίας και μέλος της ομάδας Brixton Black Panther, πέθανε σε ηλικία μόλις 27 ετών. Γεννημένη στην Τζαμάικα, η Morris μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ηλικία 9 ετών για να είναι μαζί με τον χειριστή φόρκλιφτ πατέρα της και την εργάτρια μητέρα της.

Μια από τις πρώτες πολιτικές της ενέργειες ήταν στα 17 της, όταν παρενέβη σε επεισόδιο στο Brixton, στο South London, όταν η αστυνομία συνέλαβε έναν μαύρο, για υποτιθέμενη παράνομη στάθμευση. Εκεί κακοποιήθηκε φυλετικά και δέχθηκε σωματική επίθεση από τους αστυνομικούς, στη συνέχεια συνελήφθη, της επιβλήθηκε πρόστιμο και καταδικάστηκε σε ποινή τριών μηνών με αναστολή δύο χρόνων.

Στη σύντομη ζωή της έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε ριζοσπαστικά κινήματα στη Βρετανία, συμμετέχοντας σε πολλές ομάδες, όπως το Black Women's Mutual Aid Group. Ήταν επίσης επικριτική για το λευκό αριστερό συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο μιλούσε για την «ενότητα», στην πραγματικότητα, όμως, σε εργοδότες όπως οι Standard Telephones and Cables, υπερασπίστηκε πρακτικές όπως χαμηλότερες αμοιβές για τους μαύρους εργαζόμενους και σαμποτάρισμα των απεργιών των μαύρων.

Σχετικά με τις μονοθεματικές αντιφασιστικές ομάδες (single issue anti-fascist groups), η Μόρις είπε: «Κανένα πρόβλημα που σχετίζεται με τον ρατσισμό, την ανεργία, την αστυνομική βία και την έλλειψη στέγης δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο με την αντίθεση στους φασίστες, την αστυνομία ή τον στρατό… Ο αγώνας ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό είναι ολοκληρωτικά συνδεδεμένος με τον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού, το σύστημα που αναπαράγει και τα δύο».

Το 1978 αδιαθέτισε και στη συνέχεια διαγνώστηκε με λέμφωμα. Υπέκυψε τον επόμενο χρόνο.

*Περισσότερα για την Olive Morris εδώ: https://libcom.org/history/morris-olive-elaine-1952-1979

** Πηγή: Jacques Roux. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.