Ως μέρος της εκτεταμένης δράσης κατά των εξώσεων κατά τη διάρκεια μιας περιόδου της μαζικής φτώχειας στην Αυστραλία (αλλά και σε όλο τον κόσμο σχεδόν) ως αποτέλεσμα της Μεγάλης Ύφεσης του 1929, τα μέλη του Unemployed Workers Movement (Κίνημα Άνεργων Εργατών - μετωπική οργάνωση στην οποία δραστηριοποιούνταν κυρίως μέλη του τότε Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστραλίας, αλλά και άλλοι αριστεροί και ανεξάρτητοι αγωνιστές) κατέλαβαν το σπίτι ενός από τους συνεργάτες τους, στο προάστιο του Σίδνεϊ Bankstown.

Αυτός ήταν βετεράνος πολέμου που είχε τραυματιστεί στο Δυτικό μέτωπο, τον Μάη του 1931. Σάκοι με άμμο, συρματοπλέγματα και μεγάλες συναντήσεις στο δρόμο, εμπόδισαν την έξωση για βδομάδες.

Στις 17 Ιούνη 120 ένοπλοι αστυνομικοί περικύκλωσαν τους καταληψίες θέτοντάς τους υπό πολιορκία πριν πυροβολήσουν δύο από αυτούς. Εν μέσω κύματος ισχυρισμών περί βίας που ασκήθηκε από όλες τις πλευρές, καθώς και μιας μεγάλης εκστρατείας για την απελευθέρωση των συλληφθέντων, στην πρώτη δίκη οι 16 καταληψίες αθωώθηκαν, αλλά στη δεύτερη το σώμα των ενόρκων ήταν μοιρασμένο ως προς την ενοχή τους ή όχι. Τελικά, οι καταληψίες καταδικάστηκαν από 3 μέχρι και 18 μηνών καταναγκαστική εργασία.

Παρά την καταστολή, η αντίσταση στις εξώσεις έσωσε πολλά νοικοκυριά από το να μείνουν άστεγα, ενώ ανάγκασε την πολιτειακή κυβέρνηση να οργανώσει μια μορφή στεγαστικής βοήθειας.

Για περισσότερα σχετικά με το ιστορικό του κινήματος κατά των εξώσεων, επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://commonslibrary.org/resources-about-australian.../

*Επιμέλεια: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.