Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 σημειώνονταν συχνές διαμαρτυρίες ενάντια στην άφιξη πολεμικών πλοίων των Ηνωμένων Πολιτειών στα αυστραλιανά λιμάνια. Οι διαδηλωτές εναντιώνονταν σε αυτές τις επισκέψεις, λόγω του ρόλου των πλοίων αυτών σε πολέμους ανά τον κόσμο, καθώς και λόγω των κινδύνων που αντιπροσώπευαν τα πυρηνικά και οπλισμένα αυτά πλοία για τους κατοίκους και το περιβάλλον.

Ορισμένες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το 1986, Διεθνές Έτος Ειρήνης του ΟΗΕ. Στη Μελβούρνη, ένας στόλος 20 μικρών σκαφών προσπάθησε να εμποδίσει το USS Rathburne και το USS Cimmarron να εισέλθουν στο Port Phillip Bay στις 7 Ιούνη. Τα σκάφη αυτά ακολούθησαν τα πλοία στην αποβάθρα του Station Street, όπου κωπηλάτες-διαδηλωτές προσπάθησαν να γράψουν συνθήματα στα κύτη τους.

Στις 9 Ιούνη, εκατοντάδες διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένου του δήμαρχου Port Melbourne και των μελών της Seamen’s Union (του συνδικάτου των ναυτών), συγκεντρώθηκαν στην αποβάθρα και άρχισαν αψιμαχίες με την αστυνομία. Αίμα ρίχτηκε -σε μια συμβολική πράξη- στο πλάι των πλοίων και 8 άτομα συνελήφθησαν.

Όμως, πέντε διαδηλωτές διείσδυσαν στο πλοίο κατά τη διάρκεια της περιοδείας της λεγόμενης «ανοιχτής μέρας» (Open Day) του πλοίου, έβγαλαν τις μπλούζες τους και έμειναν με φανελάκια που έγραφαν «Θάνατος». Το πλήρωμα απάντησε με χρήση νερού και κατάφερε να εκδιώξει την ομάδα των διαδηλωτών από το πλοίο. Τρεις από αυτούς συνελήφθησαν, εκ των οποίων ένας υπέστη κάταγμα στο χέρι, αφού κτυπήθηκε από την αστυνομία.

Αμερικανικά πολεμικά πλοία που επισκέφθηκαν άλλα λιμάνια της χώρας κατά την ίδια περίοδο, αντιμετωπίστηκαν επίσης με διαμαρτυρίες. Στις 8 Ιούνη 1986, κολυμβητές-διαδηλωτές και επιβαίνοντες σε κανό καθυστέρησαν την είσοδο ενός πολεμικού πλοίου στο λιμάνι της Αδελαΐδας. Όταν έφτασε στην αποβάθρα, ένας από τους 150 διαδηλωτές που ήταν εκεί πήδηξε στο νερό εμποδίζοντας τη διαδικασία του ελιμενισμού.

Τρεις μέρες αργότερα, σε μια διαμαρτυρία εκτοξεύτηκε νερό από πυροσβεστικούς σωλήνες, καταστρέφοντας τη βιντεοκάμερα ενός ακτιβιστή αξίας 2000 δολαρίων, ενώ η αστυνομία ήταν δίπλα. Ο καταπέλτης του πλοίου σηκώθηκε για να αποτραπεί ενδεχόμενη είσοδος διαδηλωτών στο σκάφος.

*Για περισσότερα σχετικά με την ιστορία του αντιπυρηνικού ακτιβισμού, επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://commonslibrary.org/stepping-out-for-peace-a…/

**Οι φωτογραφίες της ανάρτησης, εμφανίστηκαν αρχικά στην αριστερή εφημερίδα “Tribune” και παραχωρήθηκαν από το Search Foundation και την Πολιτειακή Βιβλιοθήκη Νέας Νότιας Ουαλίας (State Library of NSW.

***Πηγή: The Commons Social Change Library. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.